Expatleven Studeren in het buitenland

9 x de leukste weetjes over Finland

finland

Vandaag geen lang verhaal over mijn avonturen, maar een lijst met weetjes over Finland. Weetjes over alcohol, gokkasten en de Finse sauna. Lees & verbaas je over dit Scandinavische land.

1. Alcohol

De alcohol in Finland is ontzettend duur. Waarschijnlijk wist je dit al, maar wist je ook dat dit de Finnen niet zo veel uitmaakt? De prijs van alcoholische drankjes weerhoudt de Finnen er niet van te drinken. Helemaal niet zelfs! De meerderheid van de Finnen drinkt zich gerust helemaal klem! Aan het einde van de avond weet menig Fin dan ook niet meer hoe hij/zij vooruit moet komen.

Weetjes over Finland

Weetjes over Finland

2. Met de alcohol komt de wanhoop

De grote hoeveelheden alcohol die genuttigd worden zorgen ervoor dat de mannelijke Finnen grootheidswaanzin krijgen. Ze denken alle vrouwen hun bed in te krijgen. Lukt het bij de één niet, dan gaan ze op zoek naar een volgend ‘slachtoffer’. Héél vervelend, zeker als ze hun hoop op jou gevestigd hebben.
3. Gokkasten

Hier in Jyvaskyla staan overal gokkasten. En dan bedoel ik ook overal. Een supermarkt is geen echte supermarkt als er geen fruitautomaat in staat.

4. Breien

Weetje nummer 4; breien is erg populair onder de vrouwelijke Finse studenten. Menig studente neemt haar breiwerkje mee de klas in en laat maar weinig steekjes vallen tijdens de les.

5. Laskiaspulla eten

Dat doen de Finnen massaal op 5 februari, een nationale vrije dag. Iedereen gaat dan naar buiten voor het beoefenen van allerlei wintersporten. Aan het eind van de dag eten ze met familie en vrienden Laskiaispulla. Een soort broodje dat je met van alles kunt vullen. Het smaakt erg goed, en ik ga ze zeker eens maken nu ik het recept heb.

6. Afdruiprekken boven de gootsteen

In de Finse keukens vind je standaard een afdruiprek boven de gootsteen. Heel handig, want zo hoef je de afwas niet af te drogen. Je zet de vaat meteen in het rek en wanneer het droog ik ruim je het op in de keukenkastjes. Ideaal als je het mij vraagt.

7. Gescheiden sauna’s

In tegenstelling tot de meeste sauna’s in Nederland, is het in Finland niet gebruikelijk dat mannen en vrouwen van dezelfde saunaruimte gebruik maken. Ze zitten altijd apart.
Wanneer het een gezin betreft delen ze vaak wel de sauna samen.

8. Worstjes klaarmaken & bier drinken

Nog een weetje over de sauna. Het is niet ongebruikelijk om een drankje mee te nemen de sauna in. Terwijl je lekker aan het zweten bent vul je het verloren vocht meteen weer aan met een biertje of een glas cider.
Worstjes worden soms gebraden op de kolen.

9. Reflectoren

In de winter, wanneer de dagen kort zijn, dragen bijna alle Finnen een reflector aan hun jas. Op deze manier zijn ze beter zichtbaar voor auto’s en daarmee zijn er minder risico’s op ongelukken. Het is niet verplicht, maar bijna alle Finnen hebben er een. Verzekeringen gaan bij ongelukken zelfs na of het slachtoffer een reflector droeg.

Dit waren de 9 weetjes over Finland die ik met je wilde delen, mocht je aanvullingen hebben, laat het gerust weten in de comments!

weetjes over finland

You Might Also Like

8 Comments

 • Yvonne
  Reply
  Astrid
  2 February, 2008 at 10:23 PM

  Klinkt allemaal weer goed Yvonne! Jammer dat het uitgaan zo vreselijk duur is, maar zo te lezen vermaak je je desondanks toch wel!
  Eurodisney was superleuk! Het was erg rustig, dus we konden overal zó in. We zijn weer helemaal ontspannen en werken is daardoor ook weer leuk!!! De vakantie heeft me dus echt goed gedaan. Alleen mijn gehoor is nu “ernstig beschadigd” doordat Ronald zo heeft zitten gillen in alle achtbanen…………….

 • Yvonne
  Reply
  Astrid
  2 February, 2008 at 10:24 PM

  Oh ja, PS: héél véél plezier in Lapland en doe de groeten aan de Kerstman!

 • Yvonne
  Reply
  Frans
  4 February, 2008 at 4:00 PM

  Muhahahaha, wat lijken die Finnen op Zweden zeg. Ook hier is de alcohol immens duur maar weerhoudt het niemand ervan om zichzelf helemaal kapot te zuipen. Wel vet dat je daar lekker kan skiën. Het Fins lijkt me overigens een enorm lastige taal. Doe mij dan maar lekker het Zweeds, dat is gewoon de overtreffende trap van Fries en dus aardig te begrijpen.

  Veel plezier nog.
  Frans

 • Yvonne
  Reply
  Mirja
  4 February, 2008 at 9:00 PM

  Veel Finnen brouwen dan ook hun eigen bier. Ik heb dat meegemaakt in Pori waar we toen een paar nachten verbleven bij een vriend. Dat is een stuk goedkoper dan naar een cafe o.i.d.

  • Yvonne
   Reply
   Astrid
   5 February, 2008 at 8:22 PM

   En brouwen ze ook iets sterkers dan alleen bier? 😉

 • Yvonne
  Reply
  Eline
  5 February, 2008 at 8:57 PM

  Heey Yvonne!!
  Leuk om al je belevenissen te lezen! Ik had niet verwacht dat ze in Finland ook carneval vieren. Maar mooie outfit, lang leve de H&M 😀 !
  Ik kan je helaas nog niet helemaal blij maken met een overwinning van dames 10, maar hopelijk laat deze niet lang meer op zich wachten. Dan laten we het je zo snel als possible weten. Veel plezier in Lapland!

  Liefs Eline

 • Yvonne
  Reply
  Mammalien
  9 November, 2015 at 12:45 PM

  Leuk om eens wat ver de finnen te horn ipv de chinezen!

 • Yvonne
  Reply
  lol
  12 June, 2018 at 2:09 PM

  lol

 • Reacties zijn welkom! Bedankt!

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Shares