China Cultuur

6 x Chinees Nieuwjaar vieren in Nederland & daarbuiten

chinees nieuwjaar vieren in Nederland

Niet alleen in China is het Chinees Nieuwjaar het gesprek van de dag; overal ter wereld wordt aandacht besteed aan het jaar van de aap dat op het punt van beginnen staat. Je hoort er over op het nieuws, maar er worden overal ter wereld ook activiteiten georganiseerd om het Chinees Nieuwjaar te vieren. Het Chinees Nieuwjaar vieren kan op heel veel plekken en vandaag vertel ik je wat de beste plekken zijn én waar je het Chinees Nieuwjaar in Nederland kunt vieren.

Dit artikel werd voor de eerste keer in 2016 gepubliceerd, maar wordt elk jaar voor het Chinees Nieuwjaar aangepast.
De nieuwste informatie wordt dan toegevoegd.

Het Chinees Nieuwjaar wordt in 2017 op 28 januari gevierd

Chinees Nieuwjaar vieren in Nederland

In Nederland worden er dit jaar in verschillende steden feesten georganiseerd om het jaar van de aap in de luiden, in de volgende steden ben je daarvoor op de juiste plek.

chinees nieuwjaar vieren

Amsterdam

Gedetaillerde informatie voor de viering van 2017 is nog niet bekend. 

Volgens traditie wordt het Chinees Nieuwjaar in Amsterdam rondom de Nieuwmarkt en de Zeedijk gevierd, maar er zullen ook feestelijkheden zijn op de Dam. De leeuwendans vindt 28 januari van 9:00 tot 20:00 uur bij de Nieuwmarkt en Zeedijk.

Meer informatie op de site van Iamsterdam (de meeste informatie is van afgelopen jaar).

Den Haag

Op zaterdag 28 januari zal men in Den Haag het Chinees Nieuwjaar vieren. Er zijn de hele dag gratis activiteiten in het stadhuis en Chinatown. In het stadhuis zijn de hele dag optredens van zowel Chinese als Nederlandse artiesten én er is een Chinese culturele markt.
In Chinatown zijn er optochten met leeuwen, draken, trommels en vuurwerk.

Het jaar van de haan is een bijzonder jaar. Dit jaar is het de 15e keer dat het Chinees Nieuwjaar in Den Haag wordt gevierd. Daarnaast is het het 40-jarig jubileum van de Vereniging Nederland China en ook dat wordt gevierd. Dit betekent dat het Chinees Nieuwjaar in Den Haag extra groot gevierd wordt. Er zullen dit jaar lichtgevende Chinese beelden te zien zijn op het Spuiplein en bij het Atrium.
In het internationale perscentrum Nieuwspoort zullen lezingen gehouden worden door onder meer Ruben Terlou, bekend van de VPRO-serie ,,Langs de oevers van de Yangtze”.
Verder zal er een Chinese modeshow zijn er worden er demonstraties Qigong gegeven. Tenslotte zullen ze in Den Haag de dag met een speciaal Chinees vuurwerk afsluiten op het Spuiplein.

Meer informatie op de site van Den Haag.

Rotterdam

In Rotterdam viert men het Chinees Nieuwjaar een week lang! Van 23 tot en met 29 januari wordt er in de havenstad feest gevierd. Er komt een pop-up massagesalon, Qihao komt piano spelen, er zijn lezingen, er is een kooktheater en natuurlijk mag de traditionele drakendans niet ontbreken.

Meer informatie op de site van het ChinaFestivalRotterdam.

chinees nieuwjaar vieren

Chinees Nieuwjaar in het buitenland

Mocht je nou niet in Nederland zijn, maar toch willen genieten van prachtige leeuwendansen, dumplings willen eten en een spectaculaire feestdag mee willen maken, dan ben je in de volgende steden prima op je plek.

Londen, Verenigd Koninkrijk

Buiten Azië zijn de vieringen in Londen één van de grootste ter wereld. Ze beginnen een week na de officiele start van het nieuwe jaar, op 14 februari, in Chinatown en de straten rondom Chinatown. De parade trekt door Shaftesbury Avenue en eindigt met leeuwen- en drakendansen op Trafalgar Square.

New York, de Verenigde Staten

Manhattan staat bekend om de levendige Chinatown die zich in deze wijk bevindt. Het is dan ook geen wonder dat er hier uitbundig gefeest wordt wanneer het nieuwe jaar haar intrede doet. Vergeet echter Flushing in Queens niet! Hier vind je een grote gemeenschap Aziaten die in grote getale meedoen aan de festiviteiten rondom het Chinees Nieuwjaar. Zo zijn er Koreanen die deelnemen aan de enorme optocht die soms tot wel in de vroege uurtjes doorgaat.
Dé plek waar je alles het beste kunt meemaken is op het kruispunt van Main Street en 39th Avenue.

Bangkok, Thailand

Het mag geen verrassing heten dat Bangkok in deze lijst staat. Buiten China is Bangkok één van de beste plekken om dit jaar het begin van het jaar van de aap te starten. In Bangkok is Yaowarat Road dé plek waar je moet zijn. Hier vinden de optredens plaats, wordt vuurwerk afgestoken én (heel belangrijk) vind je talloze eetstalletjes om je honger te stillen en je ‘gelukkig te eten’. Het eten in Bangkok is fantastisch, dus mocht je hier naar toe gaan, kom dan met een lege maag.

Andere steden

Natuurlijk zijn deze 3 steden maar een kleine selectie van de plekken waar je goed Chinees Nieuwjaar kunt vieren. Andere steden die bekend staan om hun festiviteiten zijn Kuala Lumpur, San Francisco, Melbourne, Singapore en natuurlijk Hong Kong.

Mocht je Chinees Nieuwjaar vieren, dan wens ik je alvast veel plezier!

You Might Also Like

No Comments

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares