Praktische tips Reizen in China

Handig: 10 Chinese woorden & zinnen voor tijdens je China-reis

chinese woorden

Menig reiziger die heeft besloten naar China op reis te gaan heeft zich ongetwijfeld afgevraagd hoe te overleven in dit land waar men een ‘onleesbaar’ schrift gebruikt en waar de taal nog het meest op jibberish lijkt. Kun je in Europa en sommige andere Aziatische landen zonder problemen met Engels uit de voeten, in China ligt dat een beetje anders. Om het je wat makkelijker te maken te overleven geef ik je 10 Chinese woorden zinnen die het je wat makkelijker zullen maken tijdens je backpackreis.

Reis je binnenkort naar China, vergeet dan niet om een VPN te installeren voor je vertrek. Ik gebruik ExpressVPN en ben er tevreden over. Via deze link kun je je geld na 30 dagen terugkrijgen. 

10 Chinese woorden en zinnen voor tijdens je China-reis

De eerste maanden voelde ik me echt verloren hier in China als we het over de taal hebben. Ik verstond niets en kon me ook niet uitdrukken. Wanneer ik ergens ging eten wees ik aan wat ik wilde hebben (vanaf de menukaart, maar vaker door te kijken wat anderen op hun bord hadden liggen) of ik liet vrienden die al wat langer in China woonden het woord doen.

Inmiddels spreek ik de taal redelijk ((ver)gevorderd) en ben ik degene die het woord doet wanneer ik met iemand ben die de taal nauwelijks spreekt.
Mij had het heel handig geleken om een aantal woorden en zinnen al te kunnen zeggen, zodat ik me een beetje had kunnen redden. Helaas had ik die niet, maar ik heb voor jou een lijstje gemaakt waarmee je een heel eind zou moeten kunnen komen (in combinatie met wat Engels en handen & voeten).

10 Chinese woorden

 1. hallo  –  你好  –  nǐ hǎo
 2. dankjewel  –  谢谢  –  xièxiè
 3. tot ziens  –  再见  –  zàijiàn
 4. ja  – 是的 / 对  –  shì de / duì
 5. nee  –  没有 / 不是 / 不 – méiyǒu / bùshì / bù
 6. ober / serveerster  –  服务员  –  fúwùyuán
 7. vork  –  叉  –  chā
 8. restaurant  –  饭店  –  fàndiàn
 9. pardon  –  请问  –  qǐngwèn
 10. sorry  –  对不起  –  duìbùqǐ
10 Chinese zinnen

 1. Een flesje water graag  –  一瓶水,请  –  Yī píng shuǐ, qǐng
 2. Waar is het toilet?  –  厕所在哪里  –  Cèsuǒ zài nǎlǐ?
 3. Ik versta het niet  –  我不明白  –  Wǒ bù míngbái
 4. Hoe duur is dat?  –  多少钱?  –   Duōshǎo qián?
 5. Ik wil graag een kaartje kopen naar Beijing –  我想买票去北京  –  Wǒ xiǎng mǎi piào qù běijīng.
 6. Nee, dat wil ik niet.  –  我不要  –  Wǒ bùyào.
 7. Spreek je Engels?  –  您说英语吗  –  Nín shuō yīngyǔ ma?
 8. Graag gedaan  –  不客气  –  Bù kèqì.
 9. Waar is ….. (plaats)…?  –  ….. 在哪里?  –  … zài nǎlǐ?
 10. Ik eet geen vlees.  –  我不吃肉  –  Wǒ bù chī ròu

Nummers 1 t/m 10

 1. 一  –  yī
 2. 二  –  èr
 3. 三  –  sān
 4. 四  –  sì
 5. 五  –  wǔ
 6. 六  –  liù
 7. 七  –  qī
 8. 八  –  bā
 9. 九  –  jiǔ
 10. 十  –  shí

Mocht de uitspraak te lastig voor je zijn, dan kom je ook een heel eind met je handen.

Chinese woorden

Succes!!

Handig voor mee op reis

Tijdens mijn eerste jaar in China heb ik heel veel gehad aan twee boekjes. Ten eerste heb ik het Point-it boekje veel gebruikt. Daar schreef ik al eens een artikel over, dat lees je hier. Je kunt het boekje ook direct voor slechts €9,99 te bestellen.
Het Lonely Planet China Phrasebook vond ik ook ontzettend handig. Daarmee kon ik zelf proberen het één en ander te zeggen (het heeft pinyin), maar ik kon het ook aan anderen laten lezen. Dit boekje is iets duurder, maar zeker de moeite waard. Het kan je een hoop stress schelen! Het is voor slechts €9,99 te bestellen.

chinese woorden

De Rough Guide taalgids is wat goedkoper met haar €8,55. Klik op de afbeelding voor meer info & om gelijk te bestellen.

Update: er is nu ook een filmpje beschikbaar! Daarin laat ik je de uitspraak van de verschillende getallen, woorden en zinnen horen. 

Ik maakte de afgelopen jaren meerder filmpjes over het leren van de Chinese taal. Handig voor wie Chinees wil gaan studeren in China!

Deze blogposts bevat affiliatelinks.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

You Might Also Like

6 Comments

 • Yvonne
  Reply
  Wouter
  13 February, 2014 at 9:39 PM

  Fijn yvon! Naardit soort dingen waren wij al opzoek. Missen alleen ‘te duur’ 😉
  Ken jij ook een goede site waar de uitspraak van de woorden en zinnen te vinden is te vinden (fonetisch)

  Gr wouter

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   15 February, 2014 at 3:26 AM

   Te duur, die kon er inderdaad ook nog wel bij!
   Ik ken geen site, zo 1-2-3, maar…. ik kan wel een filmpje maken met daarin deze woorden & zinnen en nummers. 🙂

 • Yvonne
  Reply
  Wouter
  16 February, 2014 at 3:50 PM

  Dat zou heel tof zijn! Xiexie

 • Yvonne
  Reply
  Gold
  1 June, 2018 at 10:37 AM

  beetje laat, maar . . bij de cijfers & handgebaren is de 7 en 8 omgedraaid

  • Yvonne
   Reply
   Erik van Rijn
   12 September, 2018 at 7:11 PM

   The 8 is okay, only number 7 have to be different!

 • Yvonne
  Reply
  Ivonne
  11 October, 2018 at 4:56 PM

  Leuk! Heb ik wat aan! Dank je!

 • Reacties zijn welkom! Bedankt!

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Shares