Azië Zuid-Korea

108 buigingen tijdens de Temple Stay in Golgulsa

golgulsa tempel

Op het moment dat ik wist dat ik naar de Golgulsa Temple wilde / zou gaan, las ik natuurlijk het een en ander over verblijven in een tempel, ter voorbereiding. Ik ontdekte dat de ‘108 buigingen’ een belangrijk deel uitmaken van het verblijf in de tempel.

Hoe maak je zo’n buiging?

De buiging op zich is niet moeilijk, hij is vermoeiend en zwaar. Zeker wanneer je halverwege bent wordt het zwaar. Hoewel ik op dat punt ook in een soort trance raakte en het allemaal als vanzelf leek te gaan.

Je begint in een staande houding, knielt met je knieën op de grond, buigt voorover om met je hoofd de grond te raken, je plaatst je handen naast je hoofd en tilt ze op. Hierna sta je weer op, zonder je handen te gebruiken.

Golgulsa Tempel

108 buigingen

108 buigingen zijn een boel! Dat is wat ik dacht voor ik begon aan de buigingen. Ik wist ook niet of ik het vol zou gaan houden… Maar op het moment dat ik er aan begonnen was raakte ik al snel in een trance waardoor het als vanzelf leek te gaan.

Elke buiging maak je om een bepaalde reden. Het is de bedoeling dat je deze redenen chant terwijl je de buigingen maakt . Er zitten een hoop mooie redenen tussen en ik laat je graag de redenen zien die mij het meeste aanspraken.

Voor je begint met de 108 buigingen

Ik maakte eerste 6 buigingen om mijn geest voor te bereiden op de buigingen die ik zou gaan maken.

 1. Bowing is one way to purify myself.
 2. Through bowing, I learn to humble myself and how to have a healthy body and mind.
 3. I bow to realize that others’ lives are just as valuable as mine.
 4. I bow to get rid of my selfishness.
 5. I bow because it is the desire of my true self.
 6. I bow for all living things and for peace in the universe.

Mijn favoriete buigingen / redenen

Ik heb een selectie gemaakt van de buigingen die mij het meeste aanspraken. Je kunt alle 108 buigingen op deze website lezen.

1. I bow to appreciate my parents for giving birth to me.

3. I bow to think about who I am.

4. I bow to find my true self.

5. I bow to always appreciate my body and spirit.

10. I bow to give thanks to being alive.

12. I bow to always be able to love my family.

22. I bow to take care of myself and not to do bad things.

31. I bow to always be ready, but not to expect things to be easy

34. I bow to make the best of each moment in my life.

41. I bow to have the power to control my desires.

51. I bow to know that happiness does not come from others, it comes from me.

70. I bow to my partner, who became one with me through love.

72. I bow for friends who have been beside me, sharing my laughter and tears.

85. I bow to be refreshed by the feeling of a cool breeze.

86. I bow to be thankful as I breathe in fresh air.

94. I bow for peace within countries that have been separated for no reason.

95. I bow for peace between countries arguing for political reasons.

96. I bow for peace and harmony among all religions.

105. I bow to be thankful for all of the people who love me and take care of me.

106. I bow to be thankful for all of the good and beautiful things in my life.

107. I bow to be thankful for my life and to reflect on the lives that are yet to be.

108. I bow for myself, realizing that my own precious life is like the universe.

Mijn ervaringen

Het doen van 108 buigingen was niet gemakkelijk. Vooral omdat het de bedoeling is dat je ze maakt zonder je handen te gebruiken. Naarmate je vordert wordt dit lastig, want omhoog komen na een buiging gemaakt te hebben voel je na een tijd best wel aan je knieën. Een van de vrijwilligers ‘hielp’ ons; zij gaf steeds aan op een gong wanneer de volgende buiging gemaakt moest worden. Door het ritme dat ze aanhield raakte ik, zoals ik al zei, in een soort trance. Na een stuk of 50 buigingen werd het daardoor wat gemakkelijker.

Helaas kon ik maar 1 nacht in de tempel verblijven. Ik had graag langer gebleven om zo alle aspecten van het leven in de tempel met al mijn zintuigen te kunnen ervaren en het zo intenser te kunnen beleven. Nu bleef het toch, helaas, wat aan de oppervlakte.

Welke ‘soorten’ buigingen spreken jou aan?

You Might Also Like

2 Comments

 • Yvonne
  Reply
  KERLI
  23 September, 2012 at 7:47 PM

  Very interesting! And good reasons!
  Greetings! 🙂

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   24 September, 2012 at 3:12 AM

   Hey Kerli,

   great to hear from you! It was interesting! I would like to do it again some time. Would this anything you would do?
   What about a skype-chat date sometime?

  Reacties zijn welkom! Bedankt!

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Shares