Boeken, films & TV

3 Films over China die de moeite van het kijken waard zijn

films over china

De afgelopen jaren heb ik heel wat films over China gezien. Sommige waren goed, sommige waren, eh, wat minder goed. Er zijn me er drie goed bijgebleven en het leuk me leuk die te delen. Er zijn, zonder twijfel, betere films, maar soit.

3 Films over China

The last train home

Elk voorjaar reizen er meer dan 100 miljoen Chinezen per trein naar huis om daar het Nieuwjaar te vieren. De drukte is enorm, de hoop op een treinkaartje groot. Door de enorme vraag lukt het niet iedereen een kaartje te kopen. In The Last Train Home reist regisseur Lixin Fan mee met een stel die hun dochter hebben achtergelaten bij haar grootouders en zelf naar de andere kant van China zijn gereisd om daar werk te vinden in één van de vele fabrieken.
De documentaire laat zien hoe hard het leven voor veel Chinezen nog altijd is en hoe gezinnen door de industrialisatie en de behoefte aan geld verscheurd kunnen worden.
Als kijker leerde ik dingen over China die je gewoonlijk niet zo makkelijk te weten komt. Zeker wanneer je nooit in het land geweest bent heb je (vaak) enkel een beeld dat voornamelijk de media gevormd is.

Blind Mountain

Deze film is ook gemaakt door een Chinese regisseur. De film sprak me aan omdat het over iets gaat waar ik nauwelijks weet van heb. Er zijn zóveel gebeurtenissen en praktijken in China waar ik geen weet van heb. Het verhaal is heftig en met name tijdens de eerste 10 minuten was ik het liefst gestopt met kijken. Op Amazon staat het volgende:

In rural early 90′s China, Bai (Lu Huang), a pretty and enterprising college student, travels to a remote, mist shrouded mountain village in the company of a pair of affable strangers. But what Bai thought was an expedition to gather herbs for resale turns into a “true crime shocker”

Ik vond het een heftige en indrukwekkende film en was aangedaan na het kijken van Blind Mountain. Voornamelijk vanwege het feit dat het nog steeds gebeurt en hoe er met het meisje omgesprongen werd.
Op zoek naar wat meer informatie over de film vond ik de Wiki-pagina; de film heeft 2 verschillende einden. Een Chinees eind en een ‘internationaal’ eind. Hier vond censuur plaats, want de Chinese regering wil niet dat de Chinezen alles zien en weten. Ik schreef al eens over censuur, dat kun je hier teruglezen.
De regisseur, Li Yang, maakte eerder de film ‘Blind shaft’ over de levensgevaarlijke mijnindustrie in China. Als ik deze film zou kunnen vinden… Oh, ik vind de documentaire net hier. (Dit blog stond al een tijd in klad, vandaar)

Shanghai calling

De derde, en laatste, film is ook een film die zich afspeelt in China. Het moderne China. Een Chinese Amerikaan (of Amerikaanse Chinees) wordt als expat naar China gestuurd om daar een belangrijke opdracht uit te voeren. Van de site over de film;

SHANGHAI CALLING is a romantic comedy about modern-day American immigrants in an unfamiliar land. When an ambitious New York attorney is sent to Shanghai on assignment, he immediately stumbles into a legal mess that could spell the end of his career. But with help from a beautiful relocation specialist, a well-connected foreign businessman, a clever but unassuming journalist, and a street-smart assistant, Sam might just save his job, discover romance, and learn to appreciate the many wonders Shanghai has to offer.

Deze film vond ik vooral leuk omdat ie zo herkenbaar is. Hoewel ik geen officiële expat ben waren zoveel situaties herkenbaar, vooral kleine dingen die je alleen (her)kent wanneer je het zelf ook meegemaakt hebt.

Hij kijkt makkelijk weg, is grappig, heeft een leuk verhaal en enigszins ‘romantisch’. Een leuke film voor een lui avondje op de bank. Ook wel fijn, zeker na de zware kost van de vorige twee films.

Welke andere China-films / documentaires zou ik moeten zien?

You Might Also Like

9 Comments

 • Yvonne
  Reply
  Anne
  21 January, 2015 at 10:58 AM

  Goede tips, dankjewel voor het delen! Ik kijk graag films en docus over China. Toch nog steeds heimwee ergens naar dat bijzondere land. Laatst was er bij Tegenlicht een docu over de groene stad geloof ik, waar China een grote rol in speelde, vond ik ook boeiend.

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   21 January, 2015 at 12:27 PM

   Graag gedaan! En de docu die jij noemt ga ik even zoeken.

 • Yvonne
  Reply
  Nanda
  21 January, 2015 at 11:31 AM

  Oh wow, bedankt! Ik ben al een tijdje op zoek naar echt goede films, deze drie lijken me alledrie goed/leuk!

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   21 January, 2015 at 12:29 PM

   Fijn te horen Nanda! Wanneer je ze gekeken hebt dan zou ik het leuk vinden als je laat horen wat je er van vond 🙂

 • Yvonne
  Reply
  Chantal
  21 January, 2015 at 11:44 AM

  die titels moet ik zeker onthouden

 • Yvonne
  Reply
  Kimber
  21 January, 2015 at 2:41 PM

  Fijne tips! Ik ga kijken :D.

 • Yvonne
  Reply
  Philippine
  26 January, 2015 at 4:04 AM

  Fijn tips! Ga ik zeker kijken. Ik zelf anderhalf jaar geleden op het IDFA een grappige documentaire gezien over Shanghai. ‘As time goes by in Shanghai’. Mocht je dit ooit tegen komen, zeker kijken!

 • Yvonne
  Reply
  Paula Visscher
  1 June, 2016 at 7:17 AM

  Hoi Yvon,

  Kom ik weer bij jou uit! 😀 Leuk! Ik ben m’n China reis aan het voorbereiden en dacht ik ga eens wat Chinese films kijken. Bedankt voor de tips!

  Groetjes Paula

 • Reacties zijn welkom! Bedankt!

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Shares