hakone

Ask Me Anything: de antwoorden #2

Vorige week kon je de eerste serie antwoorden lezen, vandaag beantwoord ik de tweede helft. Ik vertel je onder andere wat mijn lievelingsvakantieland in Azië is, laat je weten of ik veel Chinese vrienden heb en duiken we de Chinese keuken in.

Ask me Anything ~ de Antwoorden

De vragen in deze tweede serie komen van Philippine, Lief Meisje & Karlijn. 

Zijn jullie van plan om weer te verhuizen naar Nederland of Amerika?

Nee, voorlopig hebben we geen plannen om naar Nederland of Amerika te verhuizen. Momenteel vinden we China allebei nog te leuk om te verlaten. Daarnaast hebben we hier beiden een goede baan en het is maar de vraag of we allebei aan de slag zouden kunnen mochten we verhuizen. Daarbij hoeven we, bij een verhuizing, niet perse naar één van deze landen te verhuizen. We weten van onszelf en elkaar dat we op veel andere plekken ook zouden kunnen wonen.

Wat zou je missen als je terug zou verhuizen?

Het eten, zonder twijfel! De Chinese keuken is ontzettend gevarieerd en heeft zoveel lekkers te bieden, daar krijg ik geen genoeg van! Het eten van ‘de Chinees’ is in Nederland niet te vergelijken met het eten dat ik hier eet.

smog in beijing

Wat zou je totaal niet missen als je niet meer in China zou wonen?

De luchtvervuiling! Op sommige dagen is het echt heel erg, no way dat ik er ook maar één traan om zou laten de lucht hier in Beijing niet meer in te kunnen ademen.
Wat ik ook niet zou missen is de behoefte van volwassenen en kinderen om overal en nergens maar hun broek te laten zakken.

Wat neem je mee uit Nederland naar China als je even terug bent?

Kleding, schoenen, dropjes en Nescafé. Het is voor mij behoorlijk lastig om kleren te kopen (jurkjes worden al snel tuniekjes) en een goede kleermaker heb ik nog niet gevonden. Ik geef toe, ik heb ook nog niet echt goed gezocht. Schoenen hoef ik hier al helemaal niet proberen te kopen, tenzij het om een paar All Stars gaat. Dat lukt nog net.
Dropjes hebben ze hier niet en die vind ik zo af en toe toch wel lekker. De Nescafe neem ik mee voor als ik eens geen koffie wil zetten of zin heb in iets specialers. De merken oploskoffie die ze hier hebben, hebben me nog niet weten te overtuigen, dus neem ik bij bezoek aan Nederland een voorraadje mee. Of ik laat bezoek wat meenemen.

Wat is je lievelingsvakantie land in Azië?

Oh… hier weet ik geen antwoord op! Sinds ik reis heb ik al zoveel mooie, bijzondere Aziatische landen mogen ontdekken dat ik echt geen keus kan maken. China vind ik, uiteraard, erg bijzonder, maar ook Thailand is een geweldig land om mijn vakantie door te brengen. Verder komt Zuid-Korea meteen bij me om omdat dat land me positief verrast heeft een paar jaar geleden.

scooter rijden pai

Welke Chinees gerecht vind je het lekkerst, en welk gerecht sla je het liefst over?

Over het gerecht dat ik oversla hoef ik geen seconde na te denken. Dat is chou doufu (stinky tofu). Ugh!! Wat is dat ontzettend smerig zeg! In Shaoxing, waar ik eerst woonde, is het ontzettend populair en overal op straat waren dan ook kraampjes te vinden waar je het kon komen. Gevolg? De hele stad stonk naar koeienstront. Ik heb het een keer moeten eten (soms kun je iets echt niet weigeren, vanwege guanxi).
De vraag welk gerecht het lekkerst is, is een stuk moeilijker te beantwoorden. Er is zoveel lekkers te eten, kiezen kan ik niet….

mapu doufu
Mapu Doufu vind ik erg lekker. Deze vegetarische variant maakte ik zelf tijdens een kookcursus.

Hoe en waar zie je jezelf over 10 jaar?

Daar heb ik echt geen idee van, om eerlijk te zijn. 10 jaar is zo lang, zo ver kan en wil ik niet vooruit kijken. Ik weet zelfs niet waar ik over 5 jaar wil zijn. Misschien heb ik daar een iets duidelijker beeld van, maar niets vast omlijnd. 4 jaar geleden had ik nooit kunnen bedenken dat ik in China zou wonen, nu zou ik niet kunnen bedenken waar ik over 10 jaar sta. Wellicht nog steeds iets in het onderwijs (maar dan meer richting management), iets in de reisbranche of ‘iets met schrijven’.

Wat is je grootste droom?

Mijn grootste droom is voor een ander. Het liefst zou ik willen dat mijn vader weer beter werd.
Een andere droom die ik heb is het maken van een lange verre reis. De landen die ik in Travel Wishlist aan bod laat komen zijn allemaal landen die ik graag wil bezoeken en hoe tof zou het zijn om dat tijdens een lange reis te doen?

Heb je veel Chinese vrienden?

Nee, eigenlijk maar weinig. Sowieso heb ik hier vrij weinig echt goede vrienden. Een paar, maar verder wat kennissen en collega’s waar ik mee om ga.

En wat vinden de Chinezen van jouw Chinese spraak? (beetje raar geschreven, maar of ze vinden dat je de taal goed kan 🙂 )

Over het algemeen krijg ik vaak complimenten over mijn uitspraak, dat deze standaard is en zonder een te duidelijk accent. Nou is het zo dat Chinezen vaak snel zeggen dat je Chinees goed is (je hoeft maar een paar woorden te zeggen en ze zijn al onder de indruk). Mijn uitspraak en luistervaardigheid zijn vrij goed, mijn woordenschat kan nog flink uitgebreid worden.

Dit was het tweede deel van ‘Ask Me Anything’, hopelijk zijn de antwoorden duidelijk. Mocht dit nou niet zo zijn, laat het dan gerust weten.

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

6 thoughts on “Ask Me Anything: de antwoorden #2”

  1. Leuk om te lezen! Dus nog totaal geen plannen om terug te keren? Ach ja, als het op de luchtvervuiling na, verder goed bevalt, waarom ook niet he? Op die manier kunnen wij ook mooi wat meer te weten komen van China!

    1. Nee, niet. Niks concreets in elk geval. Niet op de korte termijn. Over een jaartje of twee kijken we wel weer hoe we tegenover China staan en of we nog langer willen blijven.

  2. Leuk om te lezen weer, geeft een mooi beeld van jou én van je omgeving daar.

    Ik wens met je mee dat je wens in vervulling mag gaan…

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares