China Reizen in China

Budget China: de Kosten van Backpacken in China

Beijing

Elke reis houd ik precies de uitgaven bij. Elke cent wordt opgeschreven om aan het eind van de reis precies te kunnen achterhalen waar het geld naar toe is gegaan. In dit artikel vertel ik je wat backpacken in China kost. Ik hield redelijk precies bij wat we met ons tweeën uitgaven.

Kosten van Backpacken in China

backpacken in china

Tijdens hete backpacken in China maakt ik een hike door de Tiger Leaping Gorge.

Van 17 januari tot en met 15 februari 2011 reisden Miguel en ik door (een stuk van) het noorden en het westen van China. We vertrokken van Shaoxing naar Datong en reisden van daaruit naar Xi’an, Chengdu, Litang en eindigden in Kunming.

Tijdens deze reis door China was de wisselkoers als volgt:
10 RMB =  €1,11

Uitgaven in verschillende categorieën

Wanneer ik op reis ben houd ik altijd onze uitgaven bij. De uitgaven zijn verdeeld over 5 categorieën.

Accommodatie: de kosten van een bed in een dorm, hotel, homestay of een andere vorm. We kiezen meestal voor een double room in een hostel. Soms met gedeelde douche, soms privé.
Eten & drinken: van ontbijt tot lunch en van tussendoortje tot diner. Alles wat we eten & drinken wordt opgeschreven, dus ook de flesjes water en de snacks voor de lekkere trek.
Vervoer: wanneer je backpackt reis je nogal wat af. Bus, taxi, trein of boot; elk ritje komt in de boeken terecht. Binnenlandse vluchten vallen hier wel onder, de overige niet (vooral omdat wij vanuit Beijing vliegen en het totaalplaatje met een vlucht naar de bestemming dan niet meer representatief is).
Uitstapjes: op reis willen we natuurlijk wel eens een museum bezoeken en doen we een trekking of iets anders cultureels. Onder uitstapjes vallen alle entreegelden en tours.
Overigen: het visum, dat ene leuke souvenirtje dat ik niet kon laten liggen, de vuile was die gedaan moet worden of die paar centen die ik aan de toiletjuffrouw gaf. Onder overigen vallen alle andere kosten.

Accommodatie

De kamers waarin we verbleven kostte ons tussen de 30 en 50 RMB per persoon, per nacht. We sliepen een aantal keren in een dorm, hadden een paar keer een double en sliepen een paar keer op een driepersoonskamer.

Eten & drinken

We merkten dat het eten in dit deel van China een stuk goedkoper is dan in het oostelijke deel. Dit komt voornamelijk doordat dit deel van China minder ontwikkeld is en er minder westerse invloeden zijn. We betaalden gemiddeld tussen de 10 en 25 RMB voor een maaltijd.

Vervoer

Treinkaartje Shaoxing – Datong (hard sleeper): 385 RMB
Treinkaartje Xi’an – Chengdu: 130 RMB

Yungang Grotten

Uitstapjes

Terracotta leger: 55 RMB (met studentenkorting)
Drum & bell toren: 30 RMB
Moskee Xi’an: 15 RMB
Leshan, Dafo (grote Boedha): 50 RMB

Overigen

Tijdens deze reis was ik nog niet heel nauwkeurig met het bijhouden van de uitgaven. Dat betekent dat er niks in de categorie ‘overigen’ is terecht gekomen.

Gemiddelden

Uiteindelijk gaven wij, met ons tweeën, in 30 dagen, ongeveer 10.000 renminbi uit.
Dat komt neer op een gemiddelde van 167 rmb per persoon, per dag. Omgerekend is dat €18,53 per persoon, per dag.

Lees hier een ander blog over de kosten van backpacken in China.

Conclusie

In het westen van China kun je behoorlijk goedkoop reizen! Neem een studentenpas mee wanneer je naar China komt (ook wanneer je geen student meer bent), het kan je leuke korting opleveren en daardoor hoeft backpacken in China niet duur te zijn.

backpacken in china

You Might Also Like

2 Comments

 • Yvonne
  Reply
  ellen delheye
  26 February, 2016 at 6:11 PM

  Studentenpas… Ook als je 35 en 38 bent?

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   28 February, 2016 at 11:20 AM

   Haha, dan misschien niet? Ik ben 32 en studeerde vorig jaar, dus het kán wel 😉

  Reacties zijn welkom! Bedankt!

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Shares