blote buiken

Typisch Chinees: de Blote Buiken van Beijing

De Blote Buiken van Beijing zijn een bekend fenomeen. Er is niemand die in de zomermaanden Beijing bezoekt die geen blote buiken heeft gezien. Ze zijn alom bekend, alom vertegenwoordigd en ogenschijnlijk alom geaccepteerd. Vandaag in ‘Typisch Chinees’ vertel ik je meer over dit fenomeen én laat ik je wat foto’s zien.

De Blote Buiken van Beijing

In tegenstelling tot de open broek, zit er geen bijzondere gedachte achter het feit dat zo veel mannen hun blote buik laten zien in de zomer. Persoonlijk vind ik dat bijna jammer, want hoe leuk zou het zijn als er een gedachtegoed achter zat? Dat het laten zien van je buik voor geluk zou zorgen bijvoorbeeld.

blote buiken

De zomers in Beijing zijn warm. Erg warm. In juli en augustus stijgt het kwik met gemak tot boven de 35ºC en dat is warm. Erg warm. Zeker wanneer de stad bedekt wordt door een dikke laag smog is het echt geen pretje. De mannen hier in Beijing hebben er een oplossing voor gevonden. Ze rollen simpelweg hun T-shirt op!

Beijing Bikini

Het opgerolde T-shirt wordt hier in Beijing gekscherend de ‘Beijing Bikini’ genoemd. Simpelweg vanwege het feit dat een opgerold T-shirt er uitziet als een soort bikini-topje. De Chinese mannen zeggen dat ze hun shirt oprollen om zo af te koelen. Het T-shirt plakt zo minder op de huid en als je geluk hebt en het waait, voel je een briesje dat je af kan koelen.

blote buiken

‘Iedereen’ doet het, dat wil zeggen, mannen van alle leeftijden. Hier in Beijing heb ik jonge jongens met hun T-shirt opgerold gezien, maar ook wat oudere mannen zoals op de foto hierboven.
Je kunt zo ook overal tegenkomen, maar het meeste tref je de Beijing bikini’s en de blote buiken toch wel in de hutongs. Er wordt een praatje gemaakt met de buurman, de krant wordt gelezen of de hond wordt, half naakt, uitgelaten.

blote buiken

Ook deze mannen zitten zonder problemen buiten, half ontkleed. Ze kletsen was, drinken hun thee én roken een sigaretje. Meer heb je niet nodig, toch?

Jong geleerd is oud gedaan?

blote buiken

Deze foto’s van een kind met een blote buik maakte ik een paar jaar geleden toen ik in Shaoxing woonde en werkte. De kinderen moesten aan het eind van het schooljaar op de foto (ze zouden na de zomer naar de basisschool gaan) en het was die dag nogal warm. En als kind volg je dan uiteraard het goed voorbeeld van je vader, want die zie je regelmatig met de ‘bikini look’ rondlopen.

Suggesties

Zoals je wellicht op Facebook / Twitter hebt gelezen wil ik deze rubriek weer nieuw leven inblazen. Natuurlijk heb ik wel wat inspiratie (rochelen, Chinese spaarpotten, Pekingeend), maar ik ben wel benieuwd of er iets is waar jullie meer over zouden willen weten. Er bestaan best veel vooroordelen over China (over welk land niet), en een aantal zou ik kunnen bevestigen of ontkrachten in deze rubriek.

Dus: nieuwsgierig naar iets ‘Typisch Chinees’, laat het dan weten in een reactie!

blote buiken

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

8 thoughts on “Typisch Chinees: de Blote Buiken van Beijing”

  1. Leuke dat je deze rubriek weer nieuw leven in gaat blazen! En de Beijing Bikini’s zelf…tja! Al die witte pafferige buiken, sommige dingen mogen van mij gewoon verborgen blijven 😉

  2. Hahaha ik zou soms niet weten waar ik moet kijken ;p Ik ben wel benieuwd waarom kinderen OVERAL kunnen poepen en plassen met zo’n open luier. Toen ik in China was gebeurde het op straat, in het winkelcentrum, zelfs op de vloer van het treinstation!

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares