Budget Filipijnen: de kosten van backpacken op de Filipijnen

Elke reis houd ik precies de uitgaven bij. Elke cent wordt opgeschreven om aan het eind van de reis precies te kunnen achterhalen waar het geld naar toe is gegaan. Toen ik ging backpacken op de Filipijnen noteerde ik dan ook weer nauwgezet elke peso die we uitgaven. In deze blogpost laat ik je zien wat een 12-daagse reis naar de Filipijnen kostte (voor 2 personen).

Budget Filipijnen: wat kost een reis naar de Filipijnen?

budget Filipijnen
Uitgaven voor 12 dagen Filipijnen, voor 2 personen.

Tijdens mijn bezoek aan de Filipijnen was de wisselkoers als volgt;
€1,- = 61,72 peso.
100 peso = €1,62

Vooraf was het lastig bepalen wat een redelijk budget zou zijn voor de Filipijnen. Er waren relatief weinig reisblogs te vinden met recente prijzen. Uiteindelijk hebben we, met hulp van een Filipijnse collega, een budget vastgesteld. We mochten van onszelf een bepaald aantal RMB (Chinese yuan) uitgeven tijdens onze 12-daagse vakantie. Gelukkig zijn we daar ruimschoots onder gebleven!
Het uiteindelijke bedrag kan een beetje afwijken; wij wisselden onze Chinese yuan (die we verdienen) om op het vliegveld en ergens bij een wisselkantoortje in Manilla. De wisselkoersen verschilden nogal; in Manilla zelf kregen we een betere koers dan op het vliegveld.
Uitgaven in verschillende categorieën

Wanneer ik op reis ben houd ik altijd onze uitgaven bij. De uitgaven zijn verdeeld over 5 categorieën.

Accommodatie: de kosten van een bed in een dorm, hotel, homestay of een andere vorm. We kiezen meestal voor een double room in een hostel. Soms met gedeelde douche, soms privé.
Eten & drinken: van ontbijt tot lunch en van tussendoortje tot diner. Alles wat we eten & drinken wordt opgeschreven, dus ook de flesjes water en de snacks voor de lekkere trek.
Vervoer: wanneer je backpackt reis je nogal wat af. Bus, taxi, trein of boot; elk ritje komt in de boeken terecht. Binnenlandse vluchten vallen hier wel onder, de overige niet (vooral omdat wij vanuit Beijing vliegen en het totaalplaatje met een vlucht naar de bestemming dan niet meer representatief is).
Uitstapjes: op reis willen bezoeken we natuurlijk wel eens een museum en doen we een trekking of iets anders cultureels. Onder uitstapjes vallen alle entreegelden en tours.
Overigen: het visum, dat ene leuke souvenirtje dat ik niet kon laten liggen, de vuile was die gedaan moet worden of die paar centen die ik aan de toiletjuffrouw gaf. Onder overigen vallen alle andere kosten.

Accommodatie

Aan onderdak gaven we samen bijna 10000 peso uit. We sliepen meestal op een kamer met eigen badkamer. Alleen in Manilla hadden we een gedeelde badkamer. De kamers varieerden van 600 peso tot 8oo peso per nacht. In Sagada betaalden we één nacht 1200 peso voor onze kamer; er vond een festival plaats en de prijzen verdubbelden. Gelukkig kwam ons gemiddelde in Sagada op 800 peso per nacht uit, wat nog heel redelijk is.
Vraag altijd of een hotel een ‘promo rate’ heeft. Hotels vertellen je dit niet zelf (ze willen immers gewoon hun geld verdienen), maar er zijn vaak promo rates beschikbaar. In Manilla vroeg ik of er een promo rate was, die was er en dat scheelde toch best wel wat!

Eten & drinken

Zoals je kunt zien gaven wij het meeste van ons geld uit aan eten & drinken. We kochten veel en vaak water, aten een keer of twee in een wat netter restaurant en aten een avond twee keer omdat de eerste maaltijd niet te eten was en we onze honger dus nog niet gestild was.
Broodjes bij de bakkerijtjes die je overal ziet kosten maximaal 10 peso. Het ontbijt kostte de eerste dagen niet zo veel. In Sagada en San Juan betaalden we meer, meestal tussen de 100 en 150 peso voor een pannenkoeken met koffie of rijst met ei en wat vlees.

Een fles water: ± 30 peso
Red Horse (bier): 40-60 peso
Broodje bij de bakker: 5 peso
Simpele avondmaaltijd: ± 200 peso

Vervoer

Het vervoer op de Filipijnen is goed geregeld. De jeepneys, bussen en de treinen in Manilla zijn allemaal gemakkelijk te gebruiken. Een ritje met de jeepney kost 8 peso, soms meer wanneer de afstand langer is.
De prijs van een buskaartje hangt af van hoe ver de rit is en in wat voor bus je reist. Van Manilla aar Baguio reisde ik met Victory Liner en hun bussen hebben allemaal airco en wifi online. Begrijpelijk dat zo’n kaartje dus wat meer kost. In dit geval kostte een kaartje 450 peso.
Manilla – Baguio: 450 peso
Baguio – Sagada: 220 peso
Sagada – San Fernando: 80 peso
San Fernando – Manilla: 436

Uitstapjes

Uitstapjes en excursies kostten deze keer niet zo veel. Het meeste van wat we deden kostte weinig. Intramuros is een wijk en daar loop je gewoon doorheen. Je kunt wel een tricycle of paard met wagen huren en je zo laten rondrijden.
Verder gaven we 800 peso uit aan een uurtje privé surfles (400 p/p) in San Juan, La Union.

Overigen

Hier gaven we 2192,50 pesos aan uit.
In Sagada betaalden we 70 peso per persoon voor de tourist registration. Kom je naar Sagada, dan dien je je namelijk te registreren als toerist.
Verder kocht ik was verzorgingsproducten en souvenirs.
De helft van deze kostenpost wordt overigens opgevuld door de exit fee die we betaalden bij het verlaten van de Filipijnen. Wanneer je de Filipijnen verlaat dien je deze fee te betalen. Deze exit fee kost 550 peso per persoon, zorg er dus voor dat je nog wat peso’s overhoudt!

Gemiddelden

Uiteindelijk gaven wij, met ons tweeën, in 12 dagen, in totaal 28948,35 pesos uit.
Dat komt neer op een gemiddelde van 1207,18 pesos per persoon, per dag. Omgerekend is dat €19,56 per persoon, per dag.

Conclusie?

De Filipijnen zijn een prima bestemming voor de budget backpacker en helemaal niet duur!

Mocht je vragen hebben over onze uitgaven of andere dingen over de Filipijnen willen weten?
Laat gerust een berichtje achter of mail me.

budget filipijnen

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

13 thoughts on “Budget Filipijnen: de kosten van backpacken op de Filipijnen”

  1. Je moet het inderdaad willen, alles precies bijhouden.
   Ik vind het leuk om te doen, maar doe het ook voor de site, om andere reizigers te motiveren en informeren.

   1. Hoi Yvon, wat fijn dat je de kosten zo expliciet benoemt. Ik had even een vraagje; hadden jullie de accommodatie van te voren geboekt? Of zelf alles ter plekke geregeld? En je zegt we sliepen meestal in een kamer met een eigen badkamer, maar was dat dan in een hotel of questhouses?
    Groetjes ramona

    1. Hoi Ramona,

     We hebben het meeste ter plekke geregeld. We hadden wel wat namen opgeschreven van guesthouses, maar niets vastgelegd. We sliepen tijdens onze reis steeds in een guesthouse, alleen aan het eind, in Manilla, sliepen we in een simpel hotel.

 1. Dank voor het financiële plaatje!

  Heb ik het goed begrepen dat jullie enkel op Luzon zijn gebleven en niet naar andere eilanden zijn gegaan? Dat zal m.i. Het totaalplaatje wel wat veranderen.

  1. Hoi Kim,
   Fijn dat je wat aan het overzicht hebt. Wat je schrijft klopt: wij zijn inderdaad alleen op Luzon geweest. We hadden wel veel meer willen zien, maar helaas hadden we daar de tijd niet voor.

 2. Dit ziet er goed uit! Ik wil ooit een keer naar de Filipijnen, zou dan wel iets langer gaan en ook naar Palawan willen, waardoor de kosten oplopen.. Maar fijn om te weten dat het land zo goedkoop is eigenlijk..

  1. Hoi Karbonkel, welkom hier!
   De kosten zullen zeker wel wat hoger liggen als je ook naar Palawan wilt, maar dan nog is het prima betaalbaar, vind ik.

 3. Hoe is het op broca y. My verloofde woont daar en moet er naartoe.
  Misschien ga ik er wonen, wat zij de kansen

  1. Hallo Tomas,
   Bedankt voor je berichtje, leuk.
   Helaas moet ik je zeggen dat ik niet weet wat de kosten op Broca Y zijn. Daar ben ik zelf niet geweest.

   Wat bedoel je precies met ‘misschien ga ik er wonen, wat zijn de kansen’?

   Groetjes Yvonne

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares