Laos Mijn Budget

Budget Laos: de Kosten van Reizen in Laos

budget laos

Elke reis houd ik precies de uitgaven bij. Elke cent wordt opgeschreven om aan het eind van de reis precies te kunnen achterhalen waar het geld naar toe is gegaan. Tijdens de reis naar Laos noteerde ik dan ook weer nauwgezet elke kip die we uitgaven. In deze blogpost laat ik je zien wat twee weken reizen in Laos kostte (voor 2 personen).

De Kosten van Reizen in Laos

Ten tijde van deze reis was de wisselkoers als volgt:
10.000 kip = €0,94

Vooraf hadden geen (dag)budget vastgesteld, we zijn heel bewust met ons geld omgegaan en hebben vaak de prijzen vergeleken.
Beiden waren we enigszins verbaasd over de prijzen in Laos. Vrienden hadden verteld dat Laos erg goedkoop zou zijn, maar dat viel wat tegen. Uiteraard was het nog steeds wel goedkoop, maar niet zo goedkoop als we verwacht hadden. In sommige delen van China en Thailand is het goedkoper backpacken. Hoe dan ook, reizen in Laos blijft een prima optie als je low budget wilt reizen.

Uitgaven in verschillende categorieën

Wanneer ik op reis ben houd ik altijd onze uitgaven bij. De uitgaven zijn verdeeld over 5 categorieën.

Accommodatie: de kosten van een bed in een dorm, hotel, homestay of een andere vorm. We kiezen meestal voor een double room in een hostel. Soms met gedeelde douche, soms privé.
Eten & drinken: van ontbijt tot lunch en van tussendoortje tot diner. Alles wat we eten & drinken wordt opgeschreven, dus ook de flesjes water en de snacks voor de lekkere trek.
Vervoer: wanneer je backpackt reis je nogal wat af. Bus, taxi, trein of boot; elk ritje komt in de boeken terecht. Binnenlandse vluchten vallen hier wel onder, de overige niet (vooral omdat wij vanuit Beijing vliegen en het totaalplaatje met een vlucht naar de bestemming dan niet meer representatief is).
Uitstapjes: op reis bezoeken willen we natuurlijk wel eens een museum bezoeken en doen we een trekking of iets anders cultureels. Onder uitstapjes vallen alle entreegelden en tours.
Overigen: het visum, dat ene leuke souvenirtje dat ik niet kon laten liggen, de vuile was die gedaan moet worden of die paar centen die ik aan de toiletjuffrouw gaf. Onder overigen vallen alle andere kosten.

Accommodatie

We verbleven vooral in guesthouses. Enkel de eerste nachten in Luang Prabang verbleven we in een hostels. De kamers in de guesthouses hadden een tweepersoonsbed en eigen douche & toilet.
Kosten: ±60.000 kip per nacht.

Eten & drinken

Als ontbijt en lunch namen we vaak een baguette met kaas, nutella of iets anders. Avondeten aten we in simpele restaurants of op de markt.
Baguette met nutella / kaaas / groenten: 15.000 kip
Fruitshake: 5.000 kip
Biertje: 10.000 kip
Fles water (1L): 2.000 kip
Maaltijd in een simpel restaurant: 25.000 – 40.000 kip

Vervoer

Reizen in Laos doe je het beste met het lokale vervoer. Je verplaatst je per bus van de ene naar de andere stad. Bussen gaan niet stipt op tijd, maar voornamelijk wanneer ze vol zijn. Wij namen drie verschillende bussen.

Prijzen zijn per persoon.
Bus van Kunming – Luang Prabang: 47.000 kip
Bus van Phonsavan – Vang Vieng: 110.000 kip
Bus van Vang Vieng – Vientiane: 50.000 kip

Uitstapjes

Jungle trekking, 2 dagen: 520.000 kip
Temple: 5.0000 kip
Huur voor de scooter: 30.000 kip

Overigen

Visum Laos: 38.000 kip

Gemiddelden

Uiteindelijk gaven wij, met ons tweeën, in 2 weken, in totaal 6720000 kip uit. Dat komt neer op een gemiddelde van 240000 kip per persoon, per dag. Omgerekend is dat €22,56 per persoon, per dag.

reizen in laos

You Might Also Like

No Comments

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares