Werken als TEFL leerkracht

Jureren bij CCTV, de Star of Outlook

TEFL cursus

April en mei stonden in het teken van jureren. Jureren voor de wedstrijden van CCTV ‘Star of outlook’. Een bijzondere en unieke ervaring waar ik graag samen met je op terugkijk.

CCTV, de Star of Outlook

star of outlook

De directrice van de kleuterschool had mij gevraagd of ik iemand wilde helpen die deze wedstrijd (English speaking competition) organiseerde. Er waren juryleden nodig. Het klonk me leuk in de oren; iets nieuws en een bijzondere ervaring. De CCTV ‘Star of Outlook’ competition is namelijk de grootste English competition in China!

Ik jureerde vooral bij de wedstrijden van de basisschoolkinderen; de grootste groep deelnemers in de hele competitie. Ook de groep waarbij er maar weinig variatie was in al de presentaties.  Ik heb zo vaak hetzelfde verhaaltje moeten aanhoren!
Door te jureren merkte ik ook dat mijn idee over hoe er in China les gegeven wordt klopt. Het gaat er hier in China vooral om dat je veel kunt memoriseren. Het toepassen van kennis schijnt minder belangrijk te zijn.
Voor de kinderen die meededen aan de ‘star of outlook’ competition was het geen probleem om hele verhalen op te dreunen, maar zodra ik ze een simpele vraag stelde werd het stil. Ze begrepen de vraag simpelweg niet. Een vraag als ‘what color do you like?’ was voor veel kinderen al te moeilijk.

star of outlook

Tijdens de finales ging het er helemaal serieus aan toe. De finales vonden plaats in een TV-station en het was te zien op de lokale TV. Ik mocht jureren voor de meeste niveau’s, maar niet voor de kinderen van de kleuterschool. Men was bang dat ik niet eerlijk zou zijn en mijn leerlingen zou voortrekken. Als dat had gekund had ik dat niet gedaan, maar het was onmogelijk! Vier van de vijf finalisten waren mijn leerlingen!

Het was erg leuk om op deze manier eens betrokken te zijn bij iets dat in heel China bekend is. Een echt kijkje achter de schermen dus!

Heb jij ooit eens iets meegemaakt tijdens het reizen dat erg bijzonder was omdat het niet iets standaard voor toeristen is?

You Might Also Like

No Comments

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares