censuur in china

Hoe Werkt de Censuur in China?

Ooit kreeg ik, op mijn vorige blog, eens twee vragen over China. Namelijk; hoe werkt de censuur die China toepast in de praktijk? Wat wordt er nou daadwerkelijk gecensureerd? Dat probeer ik je vandaag uit te leggen.

Censuur in China

Van mijn oude blog heb ik een paar blogposts  verhuisd naar GoYvon, zo af en toe zul je ze hier opnieuw zien verschijnen. Het kan dus zijn dat je soms een blogpost leest die je al eens gelezen hebt, mocht je me op mijn vorige blog ook gevolgd hebben. Dit is zo’n blog.
Deze blogpost schreef ik eind januari 2013.

Censuur in de krant

Het meest recente grote voorbeeld van censuur is van een paar weken geleden. De krant ‘Southern Weekly’ vond het nodig om een artikel/commentaren te wijzigen voordat het gepubliceerd zou worden. Een bericht (door journalisten geschreven) zou gecensureerd zijn voor publicatie. Het origineel verschilde van het geplaatste artikel.

Er ontstond vervolgens nog een tweede ruzie toen de krant een berichtje plaatste op de Chinese twitter waarin ontkend werd dat het artikel gewijzigd zou zijn.

Demonstraties

De journalisten besloten vervolgens te staken / demonstreren, wat echt een unicum is, want demonstraties zijn niet toegestaan in China. Tenzij ze door de regering worden goedgekeurd, gesteund en/of georganiseerd. Een voorbeeld van demonstraties die toegestaan waren, waren de demonstraties die er in september 2012 werden gehouden vanwege de spanningen tussen China & Japan.

Online

Diverse overige websites worden op bepaalde momenten geblokt, afhankelijk van het nieuws dat verschijnt. Zo ging de site van The New York Times op zwart nadat ze een artikel hadden geplaatst over familieleden van premier Wen Jiabao.
Soms wordt CNN gecensureerd. Deze zender zit niet standaard in het tv-pakket, maar is met een speciaal abonnement wel te verkrijgen. CNN ging op zwart toen de zender een documentaire van Anderson Cooper over de blinde activist Chen Guangcheng uitzond.

Censuur vindt ook plaats als het gaat om de waarheid. Ik sprak onlangs met een jonge Chinees en hij vindt dat de bevolking recht heeft op de waarheid. Die krijgen ze bij lange na niet altijd te horen.
Als je in China ‘Tian’anmen massacre‘ opzoekt via een zoekmachine zul je niks vinden. Het is niet de bedoeling dat mensen precies weten wat er op die dag gebeurd is.

Het is moeilijk om precies te achterhalen hoe de Chinezen over de censuur denken; het is een gevoelig onderwerp. Mensen praten er liever niet over, uit angst dat er iemand is die hun ideeën hoort en deze vertelt aan Partijleden (of lagere bobo’s).

Hoe het daadwerkelijk de mensen beïnvloedt en wat men er van vindt is dus moeilijk te zeggen.

Edit; op 30 januari kwam de Press Freedom Index online. Nederland staat op nummer 2, China op nummer 173 (van 179).
Dat zegt genoeg lijkt me… 
De lijst staat hier. 

Mocht je nou in China zijn (om te wonen / werken / reizen) en toch graag alle sites willen bezoeken, lees dan dit artikel eens.

28 thoughts on “Hoe Werkt de Censuur in China?”

 1. Wow, interessant! Laatst zei een prof al dat China wel heel erg gemoderniseerd is op het vlak van economie en technologie, maar nog lang niet ver genoeg op politiek vlak – dat kon ik best geloven, maar het is wel moeilijk om daar een concreet beeld bij te hebben. Zulke berichtjes helpen daar dus wel bij 😉 Ik vind deze echt heel erg boeiend om te lezen!

  1. Er zijn heel veel veranderingen en er wordt veel gemoderniseerd, maar dat vindt vooral plaats in de grotere steden. Op het echte platteland gaat het er nog heel anders aan toe…

   1. Hallo Yvonne.
    Ik weet dat dit al een heeel oud bericht van je is maar ik wil toch wel even reageren op de censuur.
    De censuur in China bestaat inderdaad zoals iedereen eigenlijk wel weet en wat ook geen geheim is. Maar wat iedereen eigenlijk wil vergeten dat censuur in het westen ook wel degenlijk bestaat!! Het heet hier met een ander woord “politiek correct”. Het is bijvoorbeeld soms praktisch onmogenlijk (Zweden, USA, Duitsland/Keulen, Nederland) om een bepaald probleem aan te kaarten. Het is gebeurt dat bijv. leraren een bepaald probleem willen aantonen, dat de illusie van een vredig democratisch paradijsje verstoort waarin iedereen samenleeft. Op dat moment wordt iedere kritiek gesmoort door belangengroepen en/of advocaten. Problemen worden hier vaak vooral genegeerd, zodat alles heel mooi lijkt. Bijvoorbeeld corruptie (ook op hogere nivos) in China wordt vaak draconisch aangepakt omdat iedereen weet dat het probleem is. In het westen zie je dan weer dat bijvoorbeeld bankiers of topmensen van woningcorporaties ongeschonden met een zelf bepaalde miljoenen gouden afscheidspremie met hun tenen in de zon in Aruba kunnen liggen.
    Wat ik eigenlijk wil zeggen is; besef dat corruptie en censuur overal bestaat waar mensen wonen, want een typisch mesnselijke karaktertrek is dat ze vaak de waarheid niet WILLEN horen.

 2. Ik blijf het vreemd vinden, dat er zo veel censuur is in zo’n ver ontwikkeld land. Voor die conferentie (sorry, ik blijf het erbij halen, maar het sluit zo mooi aan) hebben we wel gesprekken gevoerd, o.a. met een stel chinezen tijdens het ontbijt in ons hostel 😉 Heel ontspannen, en daar wilden ze wel meer vertellen over de censuur. Interessant! Zelf vonden ze het trouwens geweldig om in Amerika te zijn, waar ze wel alles op konden zoeken…

 3. Interessante weetjes over de censuur in China. Ik wist wel dat het er was, maar dat het zo erg was wist ik niet. Ik snap niet waarom het zo moet in een land. Ben ik blij dat ik in Nederland woon en dat ik redelijk normaal dingen kan zien, zonder bepaalde dingen niet te weten.

 4. Als ik dit lees, besef ik dat mijn Nederlandse vrijheid echt bijzonder is. Ik wist wel dat China haar journalisten en media behoorlijk censureert, maar het lijkt me toch moeilijk om daar niet zonder angst over te mogen spreken.

 5. Ik ben blij dat ik in Nederland mag zeggen/schrijven/vinden wat ik wil, zonder dat ik me daar zorgen om hoef te maken wat men daarvan vindt. Het lijkt me echt heel gek als nieuws gecensureerd wordt. Tis toch een vorm van voorliegen of in ieder geval ‘halve waarheden’ en wat betreft ben ik volgens mij behoorlijk westers, dat ik vind dat ik recht heb op de hele waarheid. Heb jij er weleens ‘last’ van gehad? Dat je iets niet mocht zeggen of doen omdat dat niet kon of mocht (for the greater good)?

  1. Ja, nu zelfs. Ik weet dat ik binnenkort, samen met 1 Chinese leerkracht, de groepsleerkracht word en er 1 persoon de klas uit moet. Ik mag dit niet vertellen, want de Chinese leerkrachten zijn hier niet van op de hoogte.

 6. Dank voor het opnemen van mijn vraag. Interessant artikel! Wat ben ik vrij in het Vrije Westen te wonen waar je kan zeggen en schrijven wat je wil. Wij vinden zulks vanzelfsprekend, maar dat is het niet!

 7. Je moet dus altijd enigzins op je hoede zijn/ bewust zijn wat je zegt. Het begrip vrijheid van meningsuiting wordt in China duidelijk anders geïnterpreteerd dan hier in Nederland..Lijkt me soms best lastig?

 8. Er is dus wel een besef van het feit dat er censuur is?
  Want, hoe vreemd dat ook moge klinken: dat is al een stap voorwaarts.
  Het is evengoed mogelijk dat een land of gebied zo volkomen afgeschermd wordt van informatie en communicatie dat er ook helemaal geen bewustzijn is dat men überhaupt wordt beknot, kleingehouden.
  Liever je klein weten, dan klein zijn maar denken dat je groot bent… Er is geen protest mogelijk als men denkt dat men alles heeft.

  Wat dat betreft sta ik – in het algemeen gesproken – ook sceptisch tegenover opmerkingen als dat ‘wij’ het hier zo goed hebben.
  Ik ben niet paranoide, denk ook geen moment in ernst dat ons bepaalde zaken wordt onthouden, maar laten we eerlijk zijn: je weet niet wat je niet weet. En dat is eigenlijk nog het meest angstaanjagend, op universele schaal.

 9. China blijft toch een apart land zeg… Jammer dat mensen die vrij-uit voor hun mening en gedachtens mogen uitkomen en altijd op hun hoede zijn. Wat is dat dan een verschil met Nederland zeg.

  OT: heb je je nieuwe bank al uitgeprobeerd met een goed boek? 😉

  liefs Insoon

 10. Interessant! Wat leven wij dan in een bevoorrecht land! China is in veel opzichten modern, of doet althans alsof dat ze modern (willen) zijn…maar dit valt dan nog behoorlijk tegen!

 11. Griezelig zeg! Korea lijkt me ook zo’n land, waar je liever niet geboren wil worden..Ik wilde even vragen of Facebook misschien ook geblokkeerd is door de Chinese overheid, totdat ik me bedacht dat je natuurlijk een Facebookpagina hebt voor je blogt haha :#

 12. Ik vind het maar raar en snap het ook niet, door al die dingen te blokkeren krijg je volgens mij alleen maar meer onrust in het land

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares