Praktische tips Reizen in China

Reizen door China: alleen of georganiseerd?

Terracottaleger

Een cultuur die compleet anders is dan onze westerse, een taal die je niet spreekt, gewoonten & gebruiken die je totaal vreemd zijn, straatnaamborden die je niet kunt lezen waardoor je verdwaald raakt, openbaar vervoer dat je soms versteld doet staan en eten waar je niet altijd van weet wat het het precies. Ja, ik heb het over China! Je wilt er naar op reis, maar hoe doe je dat nou het best? Alleen of georganiseerd?

Dit artikel bevat affiliate links

china

China: alleen of georganiseerd?

Je hebt besloten dat je op reis gaat naar China. Maar hoe ga je dat nou precies aanpakken en organiseren? Wil je alleen op pad en alles zelf regelen of sluit je je liever aan bij een tourgroep? Ik schrijf deze blogpost omdat ik geregeld vragen krijg van mensen of je gemakkelijk zelf door het land kunt reizen of dat je beter met een gids op pad kunt gaan. Ik ga proberen zo goed mogelijk mijn ideeën en ervaringen op te schrijven, maar wil wel zeggen dat ik zelf altijd zelfstandig (maar samen met Miguel) reis. Alleen mijn reis naar Fins Lapland en Rusland waren georganiseerd.

Aankomst in China

Bij aankomst in China is er geen twijfel over mogelijk; je bent in een compleet andere wereld beland. Ik kwam 4 jaar geleden in Beijing aan en toen ik het vliegveld verliet stond mijn mond al wagenwijd open van verbazing. Het is hier in China zo anders, er is een reële kans dat je een cultuurshock krijgt.
En dan sta je in Beijing. Een stad met meer inwoners dan heel Nederland. Ik voelde me er wat verloren en was maar wat blij dat ik een groepje nieuwe vrienden om me heen had, waarvan er een wat Chinees sprak. Het is makkelijk navigeren in de metro, dat is het punt niet. Lastig wordt het wanneer je de metro uitstapt en je naar die ene bezienswaardigheid wilt die toch nog een stukje lopen is.

Lees meer over het openbaar vervoer in Beijing.

Communicatie

Het zal je in elke willekeurige Chinese stad kunnen gebeuren dat je niet weet welke kant je op moet. Van je Engels mag je niet voor de volle 100% uitgaan, want er zijn nog altijd maar relatief weinig mensen die Engels spreken. Daarbij komt nog eens dat, mochten ze je wel begrijpen, men vaak maar een richting opwijst wanneer men niet precies weet waar de betreffende locatie is. Chinezen willen geen gezichtsverlies lijden en je wilt dan ook niet weten hoe vaak ik al niet verkeerd gelopen ben! Op deze moment zal een gids heel waardevol kunnen zijn; hij leidt de weg en je loopt niet oneindig in rondjes met een hoop frustraties tot gevolg.

Hier vertel ik je welke 10 woorden & zinnen heel nuttig zijn voor je reis naar China.

Eten

Temple Fair Beijing, eten

Je hebt soms geen idee wat je te eten hebt besteld.

Frustrerend kan ook de zoektocht naar eten zijn. De Chinese keuken in China is in geen opzicht te vergelijken met de Chinese keuken zoals we die in Nederland kennen. Daar komt nog eens bij dat menukaarten in het Chinees zijn en zie hier een nieuw probleem; je hebt geen idee wat er op de kaart staat. Wanneer ik na een lange dag hongerig neerplof op een stoel wil ik niet altijd heel veel moeite moeten doen voor een maaltijd en het liefst ook niet voor al te grote verrassingen komen te staan. En dat gebeurt helaas toch wel eens wanneer je alleen reist. Ik heb wel eens heel vieze garnalen voorgeschoteld gekregen of een gerecht besteld waar ingewanden in bleken te zitten. Wanneer je deel uitmaakt van een georganiseerde reis, of een privegids hebt  is dat risico een stuk kleiner. Maar is ‘spannende’ dingen eten niet half het avontuur?

Vervoer

Houhai meer

Het reizen met het openbaar vervoer is ook iets waar mensen zich zorgen over maken wanneer ze er over denken naar China te gaan. Begrijpelijk, want het kan lastig zijn om treinkaartjes te kopen wanneer je op het station staat. Gelukkig hebben vandaag de dag de meeste stations in de grotere steden wel een loket met iemand die Engels spreekt. Verder is het personeel in ho(s)tels over het algemeen heel behulpzaam en vaak hebben ze wel een service zodat zij voor jou treinkaartjes kunnen kopen. Je betaalt hier wel een klein bedrag voor, maar het maakt het wel een stuk makkelijker.
Wanneer je met een toergroep gaat zullen zij al je tickets voor je regelen en zul je zelf nergens aan hoeven te denken.

Kosten

Het verschil in kosten tussen zelfstandig reizen en deelnemen aan een georganiseerde reis kan behoorlijk zijn. Een 3-weekse reis door China kost rond de €1200,00, maar dit is wel zonder de excursies en het vliegticket naar China toe. In totaal zal zo’n reis op minstens €2200 komen.
Zelf reizen is een stuk goedkoper; ik denk dat je dan voor €1500,- / €1750,- klaar kunt zijn.  Je betaalt immers geen kosten voor een gids of een deel van het salaris van de persoon die jou in Nederland de reis verkocht. Je betaalt je vliegticket, het vervoer ter plaatse, je overnachtingen, eten & drinken en de bezienswaardigheden.

Georganiseerde reis naar China

In Nederland heb je tal van goede aanbieders van groepsreizen naar China. Bij sommige aanbieders koop je ‘bouwstenen’ waarmee je je eigen reis kunt samenstellen, bij andere aanbieders koop je een complete reis. Er zijn vele aanbieders beschikbaar en ik weet van mijn Facebook-volgers dat ze vooral bij de volgende aanbieders hun reizen kopen.

Mijn persoonlijke voorkeur

Het zal je ongetwijfeld niet verbazen dat ik er voor zou kiezen om zelfstandig, alleen door China te reizen. Dit geldt trouwens niet alleen voor China. Ik geef er in het algemeen de voorkeur aan om zelfstandig een land te ontdekken, zonder achter een gids aan te moeten lopen. Ik houd er van om zelf te ontdekken welk eten lekker is, dat het hostel dat van de buitenkant nog prima leek van binnen een bouwval blijkt te zijn of onverwacht mijn reisplannen om te moeten gooien wanneer blijkt dat er geen zitplaatsen meer zijn in de bus en de volgende pas over 2 dagen vertrekt.
Op het moment zelf is het vast niet zo leuk, maar op de langere termijn is dat wat reizen voor mij zo bijzonder en uniek maakt.

Zoals ik aan het begin zei ben ik alleen nog maar georganiseerd naar Fins Lapland en Rusland geweest. Al mijn overige reizen heb ik zelf georganiseerd. Ik heb hoogstens aan een stadstour deelgenomen.
Momenteel ben ik al aan het nadenken over de week vakantie die ik in oktober zal hebben. Het plan is om naar Binnen-Mongolië te gaan. Vanuit Hohhot kun je dagtrips maken, maar er zijn ook meerdaagse tours die je kunt doen. Ik ben nu aan het uitzoeken wat een beter optie is voor de 6 dagen die ik de tijd heb; zelf alles regelen of met een tour mee?

Wat heeft jouw voorkeur?

You Might Also Like

12 Comments

 • Yvonne
  Reply
  Lief meisje
  4 August, 2014 at 2:44 PM

  Zo vaak ga ik niet op vakantie. Maar binnen Europa hebben wij altijd nog gereisd zonder planning. Op de dag zelf kijken wat wij in het desbetreffende land gaan doen.

 • Yvonne
  Reply
  Elise
  5 August, 2014 at 10:08 PM

  Ik zou dus wel georganiseerd gaan, is ons in Indonesie en Thailand prima bevallen. Ik wil niet verrast worden met vieze hapjes brrr
  China staat zeker op ons lijstje !

 • Yvonne
  Reply
  TravelersMagazine.nl
  8 August, 2014 at 3:32 PM

  Rondreizen in een groep heeft zo zijn voordelen inderdaad, maar eigenlijk vooral veel nadelen vinden wij. Je bent gebonden aan de groep, en dus weinig flexibel.

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   12 August, 2014 at 6:26 AM

   Bedankt voor je reactie, leuk je hier te zien!
   Ik vind de nadelen ook zwaarder wegen dan de voordelen hoor, vooral de flexibiliteit vind ik erg belangrijk. Op reis / vakantie wil ik kunnen doen wat ik zelf wil.

 • Yvonne
  Reply
  Eva
  12 August, 2014 at 12:55 PM

  In 2003 reisde ik een maand of drie ongeorganiseerd kris kras door het land. Als je tijd en geduld hebt de perfecte manier om het land te ontdekken. Zit je krap in je tijd en wil je niet standaard “Méiyǒu” (vrij te vertalen naar:ik snap je niet, ik weet het niet, ik heb het niet, ik wil je niet helpen) aan moeten horen, kies dan voor gemak en regel je reis via een goede reisorganisatie in Nederland (of Belgie) en je weet zeker dat de bestemmingen die je vooraf uitgezocht hebt daadwerkelijk zult bezoeken. Hoe dan ook, geniet van dit immense prachtige land.

 • Yvonne
  Reply
  inekanters
  27 March, 2018 at 7:40 AM

  Wij gaan in september georganiseerd naar China met Fox . Fox bevalt ons prima. En zeker voor China lijkt met georganiseerd wel fijn.
  Leuk om jou blog te lezen.

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   8 April, 2018 at 7:55 AM

   Wat een heerlijk vooruitzicht Ine!
   Hopelijk blijf je lezen, er komen binnenkort weer verse China-avonturen aan.

 • Yvonne
  Reply
  Jus
  30 September, 2018 at 11:37 AM

  Allereerst, wat een fijne informatieve site. Erg leuk om zo veel facetten over China mee te krijgen.

  Ik zit eraan te denken om volgend jaar naar China te gaan voor 2,5 à 3 weken. Solo lijkt me wel een heel avontuur, zeker omdat ik de taal niet machtig ben.

  Zou dit ‘te doen’ zijn?
  Tot nu toe heb ik de volgende plaatsen in gedachten, in willekeurige volgorde: Xi’an, Beijing (+ de muur), Yangshuo/Guilin, Qufu.
  Ik heb nog over genoeg andere interessante plaatsen gelezen, maar het lijkt me verstandiger om het enigszins bij de gebaande paden te houden ?.

  De enige ongeorganiseerde reiservaring die ik heb in Azië, is Japan. Dat was ontzettend goed te doen, maar ik begrijp dat China toch wel anders is.

  Alvast bedankt voor je reactie.

 • Yvonne
  Reply
  katuska malbrancke
  8 October, 2018 at 4:21 PM

  Hallo Yvonne,

  had een vraagje voor je; we gaan ook individeel in China rondreizen; hebben vlucht en hotels in Beijing, Xian en Shanghai geboekt-tssen de 3 setden wensen we de HST trein te boeken-welke site zou je ons aanbevelen; er zijn er een aantal maar vroeg me af welke officieel is of best te gebruiten; alvast bedankt mvg katuska

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   3 February, 2019 at 3:51 AM

   Hoi Katuska,

   Is het inmiddels al gelukt met het boeken van treinkaartjes? Zo niet, dan raad ik CTrip aan. Dat is een app / website en dat werkt echt prima!

   • Yvonne
    Reply
    Katuska
    3 February, 2019 at 3:32 PM

    Hallo, is intussen gelukt mvg

 • Yvonne
  Reply
  Henk
  13 February, 2020 at 12:12 AM

  Hallo, we zijn in 2011 ongeorganiseerd door China gereisd.

 • Reacties zijn welkom! Bedankt!

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Shares