bloemetjes in je haar

Hip in China: Bloemetjes in je Haar

Sinds ruim een maand is het een enorme rage hier in China. Jong, oud, man of vrouw; ik heb alle ‘soorten’ mensen er al mee zien lopen. Soms met slechts één variant, soms met wel een stuk of vier verschillende. Waar ik het over heb? Over de vreemde trend om bloemetjes in je haar te klippen.

bloemetjes in je haar
Wil je taugé, een zonnebloem of een kers in je haar?

Bloemetjes in je haar

Er zijn inmiddels talloze varianten te koop voor het het luttele bedrag van 3RMB (of nog minder). Een zonnebloemen, een paddenstoel, roze bloempjes, of een duizendpoot; ze zijn allemaal te koop in de vorm van een haarspeldje. Je bent als drager ook niet gebonden aan slechts één bloemetje, je mag er gerust meerdere in je haar stoppen. Of een groter klipje waaruit meerdere bloemen ‘groeien’.

bloemetjes in je haar

Waarom zetten de Chinezen een bloemetje op hun hoofd?

Er gaan verschillende verhalen de ronde over hoe deze opvallende rage is ontstaan. Sommigen zeggen dat het in eerste instantie een statement was. Een statement richting de regering over de verschrikkelijke smog die er in veel Chinese steden wel eens hangt. Dat men met de plantjes & bloemetjes wil aangeven dat het soms echt niet te doen is, zoveel smog als er hangt.
Een tweede reden zou kunnen zijn dat mensen willen laten zien dat ze om hun omgeving geven, dat ze ‘groen’ zijn en het met een plantje willen uitdragen. In mijn ogen nogal een tegenstrijdige actie, want al die plastic bloempjes die geproduceerd worden zijn nou niet echt goed voor het milieu te noemen.
Daarnaast gaat het verhaal dat het zou komen van een populaire Chinese tekenfilm; ‘Pleasant Goat and the Big Bad Wolf‘. Deze zou voor de inspiratie gezorgd hebben. In deze tekenfilm is er een karakter die uiterlijk iets weg heeft van een piloot. Hij draagt groene kleding en een groen muts en op zijn muts zitten twee blaadjes.
Tenslotte, en wat mij betreft het meest aannemelijk, zegt men dat het ‘gewoon heel schattig staat’ en dat dat de reden voor veel mensen is om een stukje taugé in hun haar te klippen. Het staat vrolijk en leuk, aldus veel mensen met een bloemetje in hun haar.

bloemetjes in je haar

Rage in Nederland?

<a sarcasme aan> Zelf denk ik dat dit ook een grote rage in Nederland kan worden. Mocht je ook zo’n mooi bloemetje willen hebben en en trendsetter of hipster willen zijn, laat het me weten, dan kan ik je wat van deze toffe haarklipjes opsturen! <a/ sarcasme uit>

Edit: op RTL Nieuws zag ik een korte reportage over deze rage in China: bekijk het filmpje hier.

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

13 thoughts on “Hip in China: Bloemetjes in je Haar”

  1. Tja wat zal ik er van zeggen? 😉 Voor heel kleine meisjes wel grappig misschien. Maar zoals de mevrouw op de foto….ze loopt echt voor aap vind ik. Hahahah En als het hier een rage wordt: je hoeft voor mij iig niks op te sturen en voor Fré ook niet (ken haar langer dan vandaag)
    Fijn weekend!

  2. Die bloemetjes heb ik zoveel gezien toen ik in China was. Ik moest er best wel om lachen. Vooral bij een groep volwassen mannen zag het er wel heel apart uit.

  3. Tja wat vind ik ervan…ik vind het inderdaad iets voor kleine kinderen en zie hier nog niet iedereen er gauw mee lopen. En ook mannen dragen dit? En nee maak er iemand anders maar mee blij met die bloemen voor in het haar hahaha.

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares