Praktische tips Reizen in China

China per trein: 8 tips om je reis aangenamer te maken

china per trein

Reizen in China is niet altijd even makkelijk, zeker niet wanneer je China per trein wil gaan verkennen. De meeste mensen die naar China op vakantie gaan spreken geen Chinees en veel Chinezen spreken nog altijd geen Engels. Het kan dan ook een uitdaging zijn om met China per trein te ontdekken.

China per trein: zo wordt je treinreis aangenamer

china per trein

Bereid je goed voor op je reis naar China en je zult merken dat het allemaal reuze meevalt en niet zo erg is als je je had voorgesteld. Om je op weg te helpen geef ik je hier wat tips waardoor je reis waarschijnlijk een stuk soepeler zal verlopen.

1. Koop je treinkaartje zo ver mogelijk van tevoren

In China dien je je treinkaartje van tevoren te kopen. Niet op de dag zelf zoals je dat in Nederland kunt doen. Over het algemeen komen treinkaartjes 7 tot 20 dagen voor de vertrekdatum in de verkoop; het hangt enigszins van de tijd van het jaar af en of er een nationale feestdag aankomt of niet. Hoe eerder je je kaartje aanschaft, hoe beter. Kom je dichter bij de datum van vertrek, dan wordt de kans dat je nog kaartjes kunt krijgen kleiner.

2. Schrijf je bestemming in het Chinees op een briefje en / of neem het treinnummer mee

De uitspraak van woorden en plaatsnamen komt in het Chinees erg precies. Het kan gebeuren dat je een stad verkeerd uitspreekt en zomaar een treinkaartje voor een heel andere stad koopt. Laat de naam van de stad op te laten schrijven door de mensen van het ho(s)tel waar je verblijft en kaartjes kopen gaat een stuk makkelijker. Schrijf ook de dag op en het dagdeel waarop je wil vetrekken om het nog gemakkelijker te maken.

Wanneer ik in China per trein op reis ga en wil weten welke trein ik het beste kan nemen, gebruik ik de site ‘CNVOL‘. Op deze site vind je alle treinen die er in China rijden. Hartstikke handig! Meestal zoek ik een aantal treinen op die me uitkomen, de nummers schrijf ik op en neem ik mee wanneer ik een kaartje ga kopen.

3. Kies de soort trein om mee te reizen

In China zijn er verschillende soorten treinen waar je mee kunt reizen en daardoor zijn er ook verschillende soorten kaartjes. Een kort ritje overdag kan gemakkelijk op een hard seat of soft seat gedaan worden. Het is een ervaring om tussen de lokale bevolking te zitten en het is daarnaast goedkoper dan een kaartje voor een soft seat.
Bij een langere reis, waarbij je de nacht doorbrengt in de trein, is een sleeper aan te raden. Een bed zal heel wat beter slapen dan een stoel.

china per trein

4. Waardevolle spullen in de trein

Wellicht onnodig om te zeggen; maar let op je spullen. Treinen in China zijn altijd vol en hoewel reizen in China erg veilig is, is er maar één persoon voor nodig om je paspoort of portemonnee te stelen. Ik stop mijn belangrijkste spullen in mijn kussensloop, zet mijn daypack naast mijn hoofd en m’n grote tas gaat aan m’n voeteneind.

5. Neem voldoende eten, drinken en vermaak mee voor je treinreis (van meer dan 20 uur)

Bij een lange treinreis is het aan te raden voldoende eten en drinken mee te nemen. Er zullen tijdens de reis mensen langskomen met wat eten en drinken maar de kwaliteit hiervan is niet altijd even goed. In mijn tas met proviand zit meestal het volgende; thee/koffie, water, noodles (er is heet water aanwezig in de trein), wat fruit, wat snacks en soms brood met pindakaas. |

Verder neem ik altijd mijn iPod, mijn Kindle, een pak kaarten en soms een Chinees studieboek mee. Zo heb ik altijd wel wat te doen tijdens een lange treinreis.

6. Draag gemakkelijke kleding

Deze tip spreekt bijna voor zichzelf, maar trek gemakkelijke kleding aan voordat je de trein in gaat. Omkleden zal niet gemakkelijk gaan en een spijkerbroek is echt niet comfortabel wanneer je een treinreis van 20 uur voor de boeg hebt.

7. Wees voorbereid op een avontuur!

China per trein ontdekken is een avontuur! Zelfs wanneer je voorkeur uit gaat naar vliegen zou ik je toch aanraden om minimaal een keer met de trein te gaan tijdens je reis door China. Er is veel te zien en veel te leren over de Chinese cultuur tijdens een treinreis. Vervelen zul je je niet!

8. Neem toiletpapier mee!

Backpacken doe je met een rol wc-papier in je tas, of met minstens een pakje zakdoekjes. Wees voorbereid!

You Might Also Like

3 Comments

 • Yvonne
  Reply
  Joost
  18 June, 2014 at 2:05 PM

  Ik had opeens de trein van 18 uur naar Beijing, ipv die naar Nanjing in 2 uur. Sindsdien schrijf ik het altijd op 😉

 • Yvonne
  Reply
  Lata
  4 May, 2015 at 8:57 AM

  Kan ik in NL al een kaartje online kopen? Hoe heb jij dit gedaan ? Ik zie nml dat de prijzen nogal verschillen per site.

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   5 May, 2015 at 10:48 AM

   Hallo Lata,

   Dat zou in principe moeten kunnen Omdat ik via een programma naar China ben gegaan en er daarna altijd gewoond heb, heb ik altijd ter plekke treinkaartjes kunnen kopen/
   Wanneer je de juiste prijs wilt hebben, kijk dan even op cnvol.com. Daar vind je alle treinen in China en de prijzen.
   Succes!

  Reacties zijn welkom! Bedankt!

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Shares