chinees nieuwjaar vieren in Nederland

6 x Chinees Nieuwjaar vieren in Nederland & daarbuiten

Niet alleen in China is het Chinees Nieuwjaar het gesprek van de dag; overal ter wereld wordt aandacht besteed aan het jaar van de aap dat op het punt van beginnen staat. Je hoort er over op het nieuws, maar er worden overal ter wereld ook activiteiten georganiseerd om het Chinees Nieuwjaar te vieren. Het Chinees Nieuwjaar vieren kan op heel veel plekken en vandaag vertel ik je wat de beste plekken zijn én waar je het Chinees Nieuwjaar in Nederland kunt vieren.

Dit artikel werd voor de eerste keer in 2016 gepubliceerd, maar wordt elk jaar voor het Chinees Nieuwjaar aangepast.
De nieuwste informatie wordt dan toegevoegd.

Het Chinees Nieuwjaar wordt in 2020 op 25 januari gevierd

Chinees Nieuwjaar vieren in Nederland

In Nederland worden er dit jaar in verschillende steden feesten georganiseerd om het jaar van de rat in te luiden, in de volgende steden ben je daarvoor op de juiste plek.

chinees nieuwjaar vieren

Amsterdam

Volgens traditie wordt het Chinees Nieuwjaar in Amsterdam rondom de Nieuwmarkt en de Zeedijk gevierd, maar er zullen ook feestelijkheden zijn op de Dam. Op zaterdag 25 januari vinden de festiviteiten plaats in de buurt van de boeddhistische tempel Fo Guang Shan He Hu.
In Amsterdam vind je ook het eerste Europese, originele drijvende Chinese restaurant (Sea Palace) waar je op de Chinese nieuwjaarsdag kunt eten. Verder kun je terecht bij één van de vele restaurantjes aan de Stormsteeg en Geldersekade.
Meer informatie op de site van Iamsterdam.

Den Haag

Op zaterdag 25 januari zal men in Den Haag het Chinees Nieuwjaar vieren. Ook in het jaar van de rat zal er weer een dansgroep uit China naar Nederland komen om in Den Haag op te treden, iets wat echt de moeite waar is om te gaan bekijken.
Er zal een leeuwen- en drakendans met vuurwerk zijn (zeer waarschijnlijk op het Spuiplein), er wordt een Chinese culturele markt georganiseerd. In de middag zijn er, naar de markt, ook optredens van Chinese en Nederlandse artiesten. Verder zal er waarschijnlijk ook een Chinese optocht zijn aan het eind van de middag.

Het programma in Den Haag is nog onder voorbehoud, dus houd hun site in de gaten voor update.Rotterdam

De website van Rotterdam is nog niet ge-update.

In Rotterdam viert men het Chinees Nieuwjaar een week lang! Van 4 tot en met 10 februari wordt er in de havenstad feest gevierd. De meeste festiviteiten in Rotterdam vinden plaats rondom de West-Kruiskade met Wijkpark Oude Westen. Er zal onder andere een vlaggenparade zijn, er zijn pop-up restaurants en er zal hotpot gegeten gaan worden.

Bekijk het volledige programma hier.

chinees nieuwjaar vieren

Chinees Nieuwjaar – Leeuwendans

Zelf vier ik het Chinees Nieuwjaar voornamelijk op mijn werk. Mijn school organiseert de laatste dag voor de vakantie allerlei activiteiten voor de leerlingen. We luisteren dan onder andere naar de guzheng (古箏) en kijken naar een leeuwendans. De laatste heb ik een aantal jaren geleden gefilmd.

Chinees Nieuwjaar in het buitenland

Mocht je nou niet in Nederland zijn, maar toch willen genieten van prachtige leeuwendansen, dumplings willen eten en een spectaculaire feestdag mee willen maken, dan ben je in de volgende steden prima op je plek.

Londen, Verenigd Koninkrijk

Buiten Azië zijn de vieringen in Londen één van de grootste ter wereld. Ze beginnen een week na de officiele start van het nieuwe jaar, op 26 januari, in Chinatown en de straten rondom Chinatown. De parade trekt door Shaftesbury Avenue en eindigt met leeuwen- en drakendansen op Trafalgar Square.

New York, de Verenigde Staten

Manhattan staat bekend om de levendige Chinatown die zich in deze wijk bevindt. Het is dan ook geen wonder dat er hier uitbundig gefeest wordt wanneer het nieuwe jaar haar intrede doet. Vergeet echter Flushing in Queens niet! Hier vind je een grote gemeenschap Aziaten die in grote getale meedoen aan de festiviteiten rondom het Chinees Nieuwjaar. Zo zijn er Koreanen die deelnemen aan de enorme optocht die soms tot wel in de vroege uurtjes doorgaat.
Dé plek waar je alles het beste kunt meemaken is op het kruispunt van Main Street en 39th Avenue.

Bangkok, Thailand

Het mag geen verrassing heten dat Bangkok in deze lijst staat. Buiten China is Bangkok één van de beste plekken om dit jaar het begin van het jaar van de aap te starten. In Bangkok is Yaowarat Road dé plek waar je moet zijn. Hier vinden de optredens plaats, wordt vuurwerk afgestoken én (heel belangrijk) vind je talloze eetstalletjes om je honger te stillen en je ‘gelukkig te eten’. Het eten in Bangkok is fantastisch, dus mocht je hier naar toe gaan, kom dan met een lege maag.

Andere steden

Natuurlijk zijn deze 3 steden maar een kleine selectie van de plekken waar je goed Chinees Nieuwjaar kunt vieren. Andere steden die bekend staan om hun festiviteiten zijn Kuala Lumpur, San Francisco, Melbourne, Singapore en natuurlijk Hong Kong.

Mocht je Chinees Nieuwjaar vieren, dan wens ik je alvast veel plezier!

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares