Chinese Cultuur

Chinese families houden van hun ayi

chinese muur

Ayi. Een woord met vele betekenissen. Een Chinees woord. Een populair woord. Een woord waar ik het eens over ga hebben, want steeds vaker valt het woord hier in huis. 阿姨, Āyí in pinyin betekent letterlijk ‘tante’ in het Nederlands, maar een Āyí is zo veel meer dan dat.

ayi

De letterlijke betekenis van het woord word niet heel vaak gebruikt. Soms om een relatie aan te duiden en respect te tonen. In Shenyang, waar ik in 2012 woonde, werd ik door het dochtertje van mijn collega aangesproken als ayi. Puur als beleefdheidsvorm.

De ayi als nanny

Nee, ‘tante’ is al lang niet meer de standaard betekenis. Vandaag de dag wordt het woord ayi voornamelijk gebruikt als naam voor de huishoudster die vele Chinezen en expatgezinnen hebben. Bijna iedereen heeft een ayi hier! 

Chinese families hebben er een om bijvoorbeeld voor de kinderen te zorgen. De ouders van de kinderen bij mij op school werken nagenoeg allemaal fulltime en hebben geen tijd om hun kind naar school te brengen of op te halen. Wanneer het niet de ayi is die het kind komt halen, dan is het overigens wel een van de grootouders die bij de deur staat om het kind mee te nemen.

ayi

De ayi als huishoudster

De voornaamste functie van de ayi is die van huishoudster / schoonmaakster. Veel gezinnen (zowel Chinese als Westerse) hebben een ayi in dienst die er voor zorgt dat het huis ten alle tijden schoon is, dat er eten op tafel staat en soms zorgt ze er voor dat sommige rekeningen betaald worden. Een ayi is goedkoop; per uur betaal je er er tussen de 25 en 30 rmb voor (wat neerkomt op zo’n €3,- tot €4,-). Daarnaast is het natuurlijk ideaal wanneer je niet zelf je vloer hoeft te dweilen of de badkamer hoeft uit te soppen. Zeker wanneer je (meer dan) fulltime werkt.

To ayi or not to ayi

Zoals ik al zei; het woord ayi wordt hier in huis steeds vaker genoemd. Ik weet al niet eens meer hoe het begonnen is, maar feit is dat we soms roepen hoe fijn het wel niet zou zijn als we een ayi hadden die de badkamer voor ons kon schoonmaken en al dat ellendige zand en stof zou kunnen doen verdwijnen. Want stof en zand ligt hier zoveel en zo snel in huis, daar is bijna niet tegenop te poetsen.

En het hoeft echt niet elke dag, ze hoeft ook geen eten te koken, maar 2 / 3 uurtjes op zaterdagochtend zou toch wel heel fijn zijn. Ik kan me namelijk wel leukere dingen bedenken dan met mijn hoofd boven de wc te hangen op zaterdagmorgen.

Vijf minuten nadat we zeggen hoe fijn het wel niet zou zijn om wat hulp te hebben roepen we altijd meteen dat ons niks aan onze handen mankeren en er waarschijnlijk alleen maar lui van zouden worden.

We zijn er nog altijd niet uit.

to ayi or not to ayi?

You Might Also Like

15 Comments

 • Yvonne
  Reply
  Fenny
  10 January, 2014 at 6:38 AM

  Toen ik ook werkte, hadden wij een huishoudelijke hulp, 1x in de week. Er hoeft je niets aan je handen te mankeren, hoor! Want met die handen kun je ook andere dingen doen! Ik zou het wel weten, Yvon! De ayi zou er komen!
  Nu wij niet meer werken, zou ik het nog wel willen, maar dat is toch wel wat te gek!

 • Yvonne
  Reply
  kliefje
  10 January, 2014 at 7:34 AM

  Ik doe het zelf en ga daar ook mee door. Ik vind het niet prettig iemand in huis te hebben die ik niet/amper ken.

  Toen ik als tiener in de horeca werkte en nog lag te slapen toen onze hulp binnen kwam en aan de slag ging, wist zij dus niet dat ik boven was. Op een gegeven moment kwam ik naar beneden en daar zat ze. Op de bank, met de benen op tafel, koffie erbij, onze fotoalbums door te bladeren. Over nieuwsgierig gesproken. En brutaal.

  Ik was er meteen klaar mee en tot de dag van vandaag heb ik er geen behoefte aan. Ik hecht nl enorm aan mijn privacy ondanks dat ik een heel normaal mens ben en niks te verbergen heb.

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   10 January, 2014 at 10:22 AM

   Daarom zouden we haar in eerste instantie laten komen wanneer wij thuis zijn, zodat ze dus niet kan gaan luieren.
   Ik herken je gevoel wel, qua vertrouwen & privacy. Daarom twijfelen we nog.

 • Yvonne
  Reply
  Chantal
  10 January, 2014 at 8:16 AM

  Wat is het toch leuk om zo over andere culturen te leren

 • Yvonne
  Reply
  elmganneke
  10 January, 2014 at 9:29 AM

  Leuk om te lezen! Ik zou zeggen: to ayi!

 • Yvonne
  Reply
  jennn
  10 January, 2014 at 10:04 AM

  Leuk om te lezen. Persoonlijk heb ik iets tegen een hulp in de huishouding, ik vind het niet prettig dat een ander mijn troep opruimt en mijn huis schoonmaakt. Kan ik prima zelf, dus hoeft iemand die ik in eerste instantie uberhaupt niet ken dat niet te doen voor me. Maar dat is voor iedereen natuurlijk anders.

 • Yvonne
  Reply
  Jess
  10 January, 2014 at 10:10 AM

  Leuke blog. Ik zou best hulp in de huishouding willen maar ik vind het ook gewoon heel duur. Als ik bedenk wat ik met geld kan doen als ik zelf mijn handen laat wapperen dan wil ik het opeens niet meer.

 • Yvonne
  Reply
  Anne
  10 January, 2014 at 2:17 PM

  De ayi 🙂 zo normaal daar he. Ik zou toch niet snel overstappen op het inhuren van iemand als ik nog geen kinderen heb. In dat geval kan ik me gewoon goed voorstellen dat je extra handen kunt gebruiken, maar tot die tijd vind ik het prettig om mijn eigen troep op te ruimen denk ik. Maar ben benieuwd waar jullie uiteindelijk voor kiezen!

 • Yvonne
  Reply
  iliveformydreams
  10 January, 2014 at 4:17 PM

  Wat leuk om dit zo te lezen. Ook dat het zo ‘normaal’ is daar..

 • Yvonne
  Reply
  Harriët
  10 January, 2014 at 6:29 PM

  Ach als je het kunt betalen, waarom niet? Maar aan de andere kant…jullie zijn maar met z’n tweetjes. Als je het samen ff doet is het ook zo klaar toch?
  Fijn weekend!

 • Yvonne
  Reply
  Ymkje
  11 January, 2014 at 2:00 AM

  Meteen doen zou ik zeggen, houd je fijn tijd over voor leuke(re) dingen. Ik heb altijd hulp gehad en vind het heerlijk.

 • Yvonne
  Reply
  Koen Schyvens
  11 January, 2014 at 4:09 PM

  Doen. Neem een Ayi. Ik herken je twijfel. Ook ik moest slikken om een “empregado” in te huren in Maputo (Mozambique). Ik heb het lang tegengehouden maar vorig jaar heb ik JA gezegd tegen een proefperiode van een maand. Ondertussen werkt hij al een jaar voor ons en dat bevalt mij (ons) heel goed. Ik zou niet anders meer willen.
  En daar komt bij – althans in Afrika – dat ik als blanke bijna de morele verplichting heb om iemand in dienst te nemen. En ik geef toe dat de salarissen hier onvergelijkbaar zijn met Nederland.
  Dus Yvon… geef het een kans. Een proefperiode.

 • Yvonne
  Reply
  Dina
  12 January, 2014 at 10:48 AM

  Super leuk dit stukje, op deze manier leren we ook nog eens wat over verschillende culturen en talen. Als jullie al zo vaak hebben gesproken over een Ayi, misschien gewoon eens proberen?

 • Yvonne
  Reply
  Philippine
  12 January, 2014 at 4:56 PM

  Ik zou het gewoon proberen. Toen ik in Shanghai woonde hadden we ook een Ayi. Zorg dat je iemand vind waar je je prettig bij voelt. Ik denk dat het heel fijn is dat jij chinees spreekt, dan is het niet ingewikkeld om dingen uit te leggen. Ik zou er gewoon bij zijn in het begin, maar dat kan je ondertussen wel gewoon andere dingen doen, bloggen, koken of andere fijne weekend bezigheden! Succes met de keuze…

 • Yvonne
  Reply
  lilianne
  13 January, 2014 at 3:52 PM

  Wij hadden ook een Ayi toen ik in China woonde. Je help iemand aan een inkomen, en voor het geld hoef je het niet laten. Verwacht niet dat zo schoon maken als wij. Mijn ervaring: ze maken alles (klieder)nat en denken dat het dan schoon is. Mijn 1 e Ayi maakte het hele huis schoon met 1 lap, die ze zelf meenam ! brrrrrr. De dweilmop werd in de wc gestopt, en vervolgens de vloer gedweild. De ramen werden met een badhanddoek schoongewreven. De 2 e nam haar man mee, die lag languit op mijn bank tv te kijken…… toen ik eens onverwacht thuiskwam. De 3 e bleef 3 weken, toen ging ze voor 3 maanden naar naar hometown….. Mijn 4 e was een goede, ze wist na 1x precies hoe ik het graag wilde, namelijk met warm water en schoonmaakmiddel schoonmaken, voor de badkamer en wc, keuken en de rest van het huis een aparte doek. Succes !

 • Reacties zijn welkom! Bedankt!

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Shares