Azië Noord-Korea

Coming-up: 6-daagse reis naar Noord-Korea

reis naar noord korea

Op het moment dat ik deze blog tik is het nog 3 nachten slapen voor mijn 6-daagse reis naar Noord-Korea van start gaan. Wanneer jullie het lezen ben ik al in Noord-Korea. Ja, je leest het goed; dit jaar vier ik Chinees Nieuwjaar in Noord-Korea. Benieuwd waarom ik in hemelsnaam voor deze bestemming gekozen heb? Lees dan vooral verder.

Al jaren op de bucketlist: een reis naar Noord-Korea

Zaterdagochtend is het zover. Dan stap ik in Beijing op het vliegtuig voor een vlucht van anderhalf uur naar Pyongyang, de hoofdstad van Noord-Korea. Samen met ongeveer 18 anderen, gidsen van de reisorganisatie én lokale gidsen zal ik in een kleine week een klein beetje van dit fascinerende land kunnen gaan zien. Het meest gesloten land ter wereld, dat langzaamaan steeds makkelijker te bezoeken is.

Net zoals het besluit om naar Japan te gaan, was ook het besluit om naar Noord-Korea te gaan vrij impulsief. In eerste instantie wilden we naar zuid-oost Azië; naar Thailand, Maleisië of terug naar de Filipijnen. Helaas waren de vliegtickets naar deze landen echt heel duur waardoor we er al vanuit gingen dat we in Beijing zouden blijven.
Dat veranderde op het moment dat Miguel mij een e-mail stuurde met een link naar deze ‘CNY Tour to North Korea’. Een bezoek aan dit land stond al jaren op onze bucketlist en we besloten dan ook dat het nu maar moest gebeuren.

reis naar noord-korea

Waarom ga ik op reis naar Noord-Korea?

Hoe impulsief de beslissing ook was om ons aan te melden voor de reis, het was geen impulsief besluit / idee dat ik naar Noord-Korea wil. Zo’n tweeënhalf jaar geleden schreef ik een Travel Wishlist blog over Noord-Korea waarin ik vertelde waarom ik graag een bezoek zou brengen aan dit afgesloten land. De fascinatie bleef en de interesse werd groter nadat ik het land van een afstandje had kunnen zien tijdens mijn bezoek aan de DMZ in Zuid-Korea en de stedentrip naar Dandong. Het zien van de aflevering ‘3 op Reis’ waarin Floortje Dessing het land bezoekt zorgde er voor dat ik nóg enthousiaster werd. Tenslotte had ik het afgelopen jaar Noord-Koreaanse klasgenoten; hun houding ten opzichte van hun vaderland en de manier waarop ze over bepaalde onderwerpen praatten.
Al deze dingen zorgen er voor dat ik dit land graag met eigen ogen wil zien en zelf wil ervaren hoe het is om daar te zijn. Wat ik zal zien zal maar een klein deel van het land zijn én ik zal alleen dat zien wat men wil laten zien. Toch denk ik dat het hoe dan ook een heel bijzondere ervaring gaat worden.

Wat ga ik zien tijdens mijn 6-daagse reis naar Noord-Korea?

Hier had ik beter de vraag ‘wat ga ik niet zien’ kunnen stellen. Het programma is zó vol, ik vrees dat ik uitgeput weer terugkom. De eerste dag zullen we de Arch of Triumph bezoeken. Deze ziet er precies zo uit als die in Parijs, hij is alleen een flink stuk groter.
Op zaterdag verkennen we de hele dag de hoofdstad met onder andere een bezoek aan het Kumsusan Memorial Palace of the Sun, de Foreign Languages Bookshop en het Kim Il Sung Square. Op zaterdag bezoeken we ook het Hollywood van de DPRK en kunnen we ‘s avonds bowlen.
Later in de week brengen we een bezoek aan de DMZ / Panmunjom en de Janam Berg, gaan we naar een plek waar je kunt schieten, nemen we de metro (die zich 100 meter onder de grond bevindt) en bezoeken we de Myohang Berg.

Dit alles is nog maar een kleine opsomming van de dingen die ik zal gaan doen en zien. Een vol programma zoals gezegd, maar dat is prima omdat ik zo de kans heb veel te zien in een korte tijd.

Spannend

Hoewel ik er van overtuigd ben dat me niks zal overkomen, vind ik het toch wel een beetje spannend. Er zijn allerlei voorschriften waar ik me aan moet houden, er is een informatiebijeenkomst voor vertrek en ik kan niet gaan en staan waar ik wil tijdens de reis. Dus om er voor te zorgen dat ik niets verkeerd doe of zeg ga ik het informatiepakket nog maar een extra keer doorlezen.

Zou jij ooit naar Noord-Korea gaan? Of ben je er misschien al eens geweest?

You Might Also Like

24 Comments

 • Yvonne
  Reply
  Bart Brinker
  6 February, 2016 at 9:07 AM

  Wauw!! Super gaaf!! Jaloezie is misschien misplaatst, maar super vet is het wel! Ook ik heb met open mond naar ‘3 op reis’ zitten kijken en ook bij mij staat het land op de bucketlist.
  Veel plezier en ik ben onwijs nieuwsgieri na de blog bij terugkomst!

 • Yvonne
  Reply
  Marijke
  6 February, 2016 at 9:56 AM

  Wat leuk!! Haha, ik was zo benieuwd naar je bestemming en eindelijk ben ik uit mijn lijden verlost 😉 Geweldig fascinerend land. Heel raar dat je geen vrije tijd hebt, niet mag gaan en staan waar je wil en “niets verkeerds mag doen”. Al denk ik wel dat dat deel van de ervaring is?! Ik zou ook wel erg zenuwachtig zijn 😉 Ik ben zo benieuwd naar je ervaring!! Veel plezier gewenst!

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   12 February, 2016 at 1:27 AM

   Nog bedankt Marijke! Het was best een beetje spannend met wat je wel en niet kon doen, maar uiteindelijk was het best ontspannen!

 • Yvonne
  Reply
  Karlijn Travels
  6 February, 2016 at 1:56 PM

  Ik ben echt heel benieuwd wat jullie ervan vinden! Het lijkt me zo’n bizarre bestemming, alleen een beetje vergelijkbaar met Turkmenistan misschien. Veel plezier!

 • Yvonne
  Reply
  Sabine
  6 February, 2016 at 3:11 PM

  Echt supertof! Ooit had ik een reis geboekt naar Zuid-Korea (en daarna gecanceld) waarin ik zeker had gepland om naar de grens te gaan. Lijkt me heel bijzonder om écht binnen te komen. Ben ook erg benieuwd naar je verhalen. Veel plezier alvast!

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   12 February, 2016 at 1:28 AM

   Dank je, inmiddels ben ik weer terug en ik kan zeggen dat het érg bijzonder was!
   Wat jammer dat je toen gecanceld hebt, Zuid-Korea is een bijzondere bestemming!

 • Yvonne
  Reply
  Yvonne
  6 February, 2016 at 3:59 PM

  Wat een superspannende en gave reis en ja, dan ben je vast helemaal brak als je weer thuis komt, maar heb je wel zoveel indrukken opgedaan! Geniet ervan… en laat ons meegenieten als je terug bent!?!

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   12 February, 2016 at 1:31 AM

   Brak was / ben ik zeker! Donderdagavond ben ik rond 9 uur in slaap gevallen en ik werd om 8 uur pas weer wakker! En natuurlijk laat ik jullie meekijken! Heb besloten om de reisdagen in plog-vorm met jullie te delen.

 • Yvonne
  Reply
  lottevdw
  6 February, 2016 at 8:48 PM

  Ik kijk nu al uit naar jouw verhalen bij terugkomst! Sinds dat ik de aflevering van Floortje en van Reizen Waes gezien heb over dit land ben ik hier echt benieuwd naar. Ook heeft mijn schoon-oma (is dat een woord?) hier veel verhalen over. (80 en half de wereld gezien ;)) Zij kon vooral niet over van hoe gedienstig de mensen daar waren…

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   12 February, 2016 at 1:32 AM

   Ik geloof haar graag! De mensen zijn enorm gedienstig!

 • Yvonne
  Reply
  Marcella
  6 February, 2016 at 11:33 PM

  Gaaf Yvon, ben echt onwijs benieuwd naar je ervaringen! Veel reisplezier!

 • Yvonne
  Reply
  tea
  8 February, 2016 at 10:21 PM

  oooh wat gaaf! Mooi vooruitzicht! Ben heel benieuwd naar je posts.

  Veel plezier alvast.

 • Yvonne
  Reply
  Jessica
  9 February, 2016 at 2:16 PM

  Ben heel benieuwd hoe je het gaat vinden, leuk dat je na al die tijd nu eindelijk gaat! 🙂 Heel veel plezier (volgens mij ga je morgen al hè?) en we wachten je toffe verhalen af! 😉

 • Yvonne
  Reply
  Diana
  9 February, 2016 at 2:38 PM

  Wat spannend! Ik had het er laatst nog met iemand over of Noord-Korea niet interessant zou zijn om naartoe te gaan. Ik ben heel benieuwd naar je verhalen! Wat mij moeilijk lijkt is het gebrek aan ‘vrijheid’. Maar goed, het is denk ik wel een speciale belevenis om Noord-Korea te bezoeken.

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   12 February, 2016 at 1:35 AM

   Het was zeker interessant. Misschien is fascinerend nog wel een beter woord. Het niet kunnen gaan en staan waar ik wilde was nog niet eens het lastigste. Het horen van een heel andere waarheid over wereldzaken dan onze waarheid en de schijn die opgehouden wordt was veel lastiger.

 • Yvonne
  Reply
  Insoon
  10 February, 2016 at 2:57 PM

  Zal inderdaad vast een bijzondere ervaring zijn om in Noord-Korea rond te lopen. Toen ik in Zuid-Korea was, had ook de mogelijkheid om naar de grens met Noord-Korea te gaan, maar dat heb ik niet gedaan. Trok mij toen niet zo… Ik ben erg benieuwd naar je verslag over deze week en je belevenissen!

 • Yvonne
  Reply
  Fleurita
  11 February, 2016 at 3:00 PM

  Wow dat moet wel bizar zijn! Wist niet dat dit zomaar kon overigens

 • Yvonne
  Reply
  Harriët
  11 February, 2016 at 6:09 PM

  Nou….veel plezier dan maar. Het lijkt me wel een beetje een bizar land om heen te gaan. Ik denk dat ik voor niks nog niet zou willen. Ben benieuwd naar jullie ervaringen daar.

 • Yvonne
  Reply
  Mellisa - Grenzeloosreizen
  12 February, 2016 at 11:20 AM

  Wat tof hee! Ben je nu weer terug? Ik ben zo benieuwd, het is iets wat ik ook met mijn eigen ogen wil zien. Aan de ene kant zal het mij een naar gevoel in mijn buik geven denk ik, maar het heeft ook iets mysterieus.

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   12 February, 2016 at 4:26 PM

   Bedankt voor je comment Mellisa! 🙂 Inmiddels ben ik al weer ruim 24 uur terug in Beijing.
   Binnenkort komen de plogs online 🙂

 • Yvonne
  Reply
  Annemarie
  12 February, 2016 at 3:37 PM

  Ben erg benieuwd, ik heb zojuist een 7-daagse reis geboekt naar Noord Korea, in de zomer, met Victory Day.

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   14 February, 2016 at 9:58 AM

   Spannend!! Hou het hier in de gaten, later deze week komt de eerste plog online.

 • Yvonne
  Reply
  Sieds | Sieds My Travels
  1 March, 2016 at 3:59 PM

  Supergaaf dat je naar Noord-Korea bent geweest, het lijkt mij ook zo’n bijzonder land wat ik zelf ook nog een keer graag wil gaan bezoeken, gewoon om echt te ervaren hoe het daar is en om met eigen ogen te kunnen bekijken hoe het daar aan toe gaat. Ik zal nu je andere blogs over Noord-Korea ook nog even lezen.. 😉

 • Yvonne
  Reply
  Floortje
  24 January, 2017 at 8:00 PM

  Denk als het regime een x onderuit gaat dat er een hele grote stinkende beerput opengaat.Net als in roemenie toen.Honger op het platteland,ontelbare doden,strafkampen,executies.of ben ik nu te negatief? Voor mij geen noord korea.Denk dat is misselijk word van die z.g vrolijke stakkers daar.

 • Reacties zijn welkom! Bedankt!

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Shares