Chinese Cultuur

De kliekjes vrouwen van China / Leftover women

kliekjes vrouwen van china

“Kliekjes vrouwen in China? Er is toch juist een tekort aan vrouwen?”, hoor ik je al denken. Het is inderdaad zo dat er in China veel meer mannen dan vrouwen zijn. Hoeveel meer? Onder de leeftijd van 30 zijn er 20.000.000 (20 miljoen) meer mannen dan vrouwen!

Deze blogpost verscheen eerder op mijn vorige blog.
Het kan dus zijn dat je hem al gelezen hebt.

Kliekjes Vrouwen / Leftover Women

Vorig jaar hoorde ik op een bepaald moment over een lezing die gegeven zou gaan worden op de Britse ambassade. Een klein stukje van de website;

The term “leftover woman” (sheng nü) is often used in China to describe an urban, professional female over the age of 27 who is still single. Leta Hong Fincher argues that state-perpetuated myths about “leftover” women are part of the Chinese government’s efforts to promote marriage and social stability in the midst of widespread discontent.

Het leek mij erg interessant om op deze manier weer wat meer over de Chinese cultuur te leren. Vooral omdat deze kliekjes vrouwen redelijk onbekend zijn. Ik had er zelf namelijk nog nooit over gehoord.

Leta Hong Fincher

De avond van de lezing zakte mijn mond regelmatig open van verbazing. De dingen die de Chinese regering doet om sommige zaken te promoten zijn verbazingwekkend.
De lezing werd gegeven door Leta Hong Fincher; zij doet onderzoek naar dit fenomeen. In eerste instantie richtte haar onderzoek zich op de huizenmarkt in China, maar tijdens dit onderzoek ontdekte ze het bestaan van de ‘leftover women’. In dit ‘artikel’ zal ik proberen uit te leggen wie deze kliekjes vrouwen precies zijn.

In de tijd van Mao

“Late marriage is a revolutionary requirement.” Tijdens het communisme werden vrouwen gestimuleerd om later te trouwen. Op deze manier konden ze langer blijven werken en langer een bijdrage aan de gemeenschap leveren. Immers, als ze kinderen hadden gekregen moesten ze voor het kroost zorgen en kon er niet meer gewerkt worden.

In de tijd van ‘upgrade population quality’

Die tijd van Mao is achterhaald. Vandaag de dag worden vrouwen gestimuleerd om te trouwen en een kind te krijgen. Er wordt veel aandacht geschonken aan het creëren van een ‘harmonious society / family’. Men wil een ‘kwalitatief goede samenleving’ en dus moeten vrouwen aan de man, een kind krijgen en een huis & auto hebben. Want alleenstaande mannen zijn gevaarlijk; ze zorgen voor ‘social instability’ en ‘social insecurity’. Alleenstaande mannen gaan namelijk gokken en wellicht het criminele pad op. En dat wil de overheid hier niet.
Het meest schokkende is (vind ik) nog wel dat de overheid meer geld uitgeeft aan de promotie van deze ‘harmonious society’ dan aan defensie!

Tot welke categorie behoor jij?

Dat China het serieus neemt met hun propaganda blijkt uit het feit dat de kliekjes vrouwen, alleenstaande vrouwen opgedeeld zijn in diverse categorieën.

20-25 jaar: de vrouwen in deze leeftijdscategorie hebben nog vertrouwen in het feit dat ze een man zullen vinden. Zij worden ook wel de ‘left over fighters’ genoemd.
25-27 jaar: deze vrouwen vragen zich af of ze vol moeten houden tot de ware langs komt of dat ze voor een compromis moeten gaan.
28-30 jaar: deze vrouwen moeten harder hun best doen. Ze gaan voor hun carriere en hebben hierdoor geen tijd om een partner te vinden.
31-35 jaar: ‘Buddha of Victorious Battles’
35+ jaar: Great Sage Equal of Heaven

kliekjes vrouwen van china

Van onderen naar boven staat er op deze afbeelding het volgende;
gao xueli – hoog opgeleid.
gao zhi – hoge positie / leidinggevende functie
gao xin – hoog salaris

Leta Hong Fincher schreef een artikel over deze leftover women voor de NY Times. Klik op deze link om het artikel (Engels) te lezen.

Afbeelding.

You Might Also Like

14 Comments

 • Yvonne
  Reply
  Rianne
  9 March, 2013 at 8:23 AM

  Confronterend om te lezen, zeker het artikel. Kijk, ik weet uit ervaring dat de Nederlandse single man de meeste single dames te veeleisend etc vindt. Maar als de regering zich er mee gaat bemoeien … Eng. En een grote stap terug richting waar we vandaan komen…

 • Yvonne
  Reply
  Nicole
  9 March, 2013 at 10:46 AM

  Scary! Dan zou ik mezelf al hebben moeten afvragen of er nog wel iets in zit..

 • Yvonne
  Reply
  Phine
  9 March, 2013 at 2:18 PM

  Interessante lezing… maar wel schokkend inderdaad.
  Het bewijst weer hoe anders de Chinese cultuur is.
  Ik zou mij nog in de ‘ ‘left over fighters’ categorie bevinden in China… maar in de westerse wereld noemen ze dat ‘happy single’ geloof ik.

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   10 March, 2013 at 3:14 PM

   Eng idee he?
   Ik ben al ‘voorzien’, nog niet getrouwd. Zou dat goed genoeg zijn?

 • Yvonne
  Reply
  Mcdid
  10 March, 2013 at 10:30 AM

  Pfoe lekker om zo bestempeld te worden zeg… Interessante blog btw!

 • Yvonne
  Reply
  Nicole
  10 March, 2013 at 7:38 PM

  Ik ben zo blij dat ik geen Chinese vrouw ben, haha! Ik ben blij dat ik erover kan lezen en het niet hoef te leven 😉

 • Yvonne
  Reply
  Koen Schyvens
  11 March, 2013 at 7:44 AM

  Boeiend om te lezen.
  Maar je opmerking over de promotie van ‘harmonious society’ begrijp ik niet helemaal. Er wordt toch overal ter wereld veel te veel geld uitgegeven aan defensie … vind ik. Dus laat de Chinese overheid lekker veel geld uitgeven ter promoting van een harmonieuze samenleving.

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   14 March, 2013 at 2:36 PM

   Het klopt dat er overal in de wereld (te) veel geld aan defensie wordt uitgegeven. Dat er in China meer geld gespendeerd wordt aan de harmonious society dan aan defensie geeft in mijn ogen aan hoe ernstig de situatie is en hoeveel invloed de Chinese regering op haar bevolking wil uitoefenen en uitoefent. En haar beinvloedt.
   Vrouwen raken hier serieus zenuwachtig als ze mid 20 zijn en nog geen vriend hebben. Waar komt dat idee vandaan? Dat is gevoed door de regering die deze propaganda voert.
   Het zijn de effecten die dat geld hebben die ik zo schokkend vind.

 • Yvonne
  Reply
  Floor
  11 March, 2013 at 10:53 AM

  Interessant onderwerp. Gelukkig woon ik niet in China, vrees dat ik dan gestoord zou worden van de vraag of ik niet eens aan de man moet.

 • Yvonne
  Reply
  sanneke
  11 March, 2013 at 3:14 PM

  Brrr. Ik kreeg ooit in Guatamala ook meewarige blikken openlijke blijken van medeleven dat ik al 25 was maar nog niet getrouwd of moeder. Dat ik een vriend had telde niet.

 • Yvonne
  Reply
  Eva
  12 August, 2014 at 12:50 PM

  Uhmmmmmmm 35+ wel relatie, wel een kind, maar NIET getrouwd en dat wordt in het buitenland ook heel raar gevonden……

 • Yvonne
  Reply
  Torretje | ReiZenZo.nl
  12 August, 2014 at 7:41 PM

  Wat een leuke blog. Ook ik ben net een reisblog begonnen en was nieuwsgierig hoe andere bloggers het aanpakken, zodoende kwam ik ook op jouw blog terecht. Ik blijf je volgen.
  Mocht je tips voor me hebben, hoor ik dat graag!

 • Yvonne
  Reply
  Tikva - Gezin op Reis
  12 August, 2014 at 10:08 PM

  Andere cultuur andere ideeen over wat normaal is.

  Marcel (inmiddels wel mijn man) schreef ooit “In Granada hebben we nu een week Spaans gehad en we kunnen ons al redelijk redden, als de Nicaraguanen niet te snel praten. We woonden met 7 vrouwen en een man in huis (poor him), dus ik had het echt zwaar. Vooral toen de dames het eens gingen hebben over huwelijken en hoorden dat wij al meer dan 7 jaar bij elkaar waren, was ik in een betere situatie geweest als ik zonder zuurstof en space shuttle bovenop de maan stond. ”

  Eigenlijk vind ik het helemaal nog niet zo negatief van de chinezen. Ik denk dat alle vrijgezellen mannen inderdaad wel eens in de de toekomst voor problemen kunnen zorgen. Maar om het nu op de vrouwen te gooien.

 • Yvonne
  Reply
  Bea
  24 October, 2015 at 6:21 PM

  Hoi Yvon
  Ik denk dat mijn zoon zo vrouw is tegengekomen . Ze is vreselijk lief en heel sociaal.Toch zijn er dingen die niet kloppen.Hij kent haar vanaf januari via thinder.Zij was hier in Nederland op vakantie en wilde met Nederlandse jongens uit ,dat is op zich geen probleem.Zij had vermeld dat zij 26 was , maar bleek later 33.Mijn zoon is 26 zij vertelde dat haar vriendinnen de datingsite hadden aangemeld voor haar.Zij werd verliefd op hem en hij vond haar wel leuk.Hij heeft autisme en sociaal is hij niet zo goed met vrouwen dus hij vind het wel best zo.Kortom hij is afgelopen zomer naar Beijing geweest.Zij zou een eigen huis hebben ,maar woonde bij twee tantes,waar hij dus ook verbleef .Hij is daar heel goed en gastvrij ontvangen.Zij is actrice en zou de reis voor mijn zoon betalen omdat zij genoeg geld had vertelde ze .Zij heeft een soort management voor acteurs en actrices begrijp ik uit haar verhaal. Zeis nu weer hier in Nederland en heeft 7 keer gevraagd of mijn zoon wil trouwen , maar hij wil dit helemaal niet.Misschien heb je wat adviezen.Ik bedoel het niet slecht en als het echte liefde is juich ik het toe , maar ik heb mijn twijfels

 • Reacties zijn welkom! Bedankt!

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Shares