Beijing Chinese Keuken

Dimsum eten in Beijing – Jin Ding Xuan

Vaste lezers weten het; ik ben dol op eten. Van een bord boerenkoolstamppot tot een pad Thai of Pekingeend, ik probeer en lust het (bijna) allemaal. Sinds ongeveer een jaar heb ik een nieuwe hobby; ik graag maar wat graag dimsum eten in Beijing! Iets langer dan een jaar geleden namen vrienden mij voor de eerste keer mee naar het restaurant Jin Ding Xuan hier in Beijing en sindsdien ben ik verkocht. In deze blog laat ik je zien hoe dat zo is gekomen.

Dimsum eten in Beijing – Jin Ding Xuan

dimsum eten in beijing jin ding xuan

Voor ik een jaar geleden bij Jin Ding Xuan kwam had ik, wereldreiziger als ik ben, volgens mij nog nooit dimsum gegeten. Zelfs niet tijdens de week die ik in Hong Kong doorbracht in 2011. Het waren vrienden die me meenamen naar Jin Ding Xuan; zij kwamen er regelmatig en waren altijd enthousiast. Ze vonden het dan ook hoog tijd dat ik met het restaurant én met dimsum zou kennis maken.

Wat is dimsum?

Voor wie niet weet wat dimsum is een korte uitleg. Dimsum is oorspronkelijk Kantonees (het zuiden van China), maar inmiddels vind je het door heel China én ver daarbuiten. Dimsum (dit is zowel het enkel- als meervoud) zijn kleine gefrituurde of gestoomde (deeg)hapjes met verschillende soorten vullingen Dimsum wordt gevuld met groente, vlees, vis of met zoetigheden en kan de hele dag door gegeten worden. Oorspronkelijk was het een hapje voor bij de thee, maar dat is in de loop van de jaren wat veranderd. Alhoewel… je krijgt nog altijd een pot thee bij je dimsum, zeker in het zuiden van China en Hong Kong!

Jin Ding Xuan in Beijing

dimsum eten in beijing jin ding xuan

De locatie vlakbij de Lama Tempel

Jin Ding Xuan begon met een enkel restaurant in 1993. In de ruim 10 jaar dat het bedrijf bestaat is het behoorlijk gegroeid; inmiddels heeft het bedrijf een stuk of 5 restaurants in de stad. Jin Ding Xuan is één van de weinige restaurants in Beijing die 24/7 open is; ideaal voor degenen die na het uitgaan nog even willen snacken voor ze gaan slapen.
Dat is overigens maar één reden waarom het restaurant zo populair is; er zijn er nog veel meer.

De foto’s in dit artikel nam ik in het restaurant vlakbij de bekende Lama Tempel.

Eén nadeel

dimsum eten in beijing jin ding xuan

Het enige nadeel aan Jin Ding Xuan is voor mij het feit dat je er niet kunt reserveren. Dit zorgt er voor dat je altijd wel even moet wachten tot je naar binnen kunt. Zeker rond het middaguur of in de avond kan het met gemak een kwartier tot een half uur (of langer) duren voor je een tafel krijgt. Het hangt overigens wel af met hoeveel mensen je bent. Vorige maand was ik er op een vrijdagavond met 10 mensen en we waren binnen 10 minuten binnen (je wacht buiten). Afgelopen week nam ik twee nieuwe vrienden mee en toen duurde het bijna 40 minuten voor we een tafel hadden. Iets om rekening mee te houden!

Groot

dimsum eten in beijing jin ding xuan

Het restaurant bij de Lama Tempel is groot, zoals je ook op de tweede foto kunt zien. Er zijn een aantal grote ruimtes die vol staan met tafels waar mensen zitten, maar er is ook een verdieping met daarin kleine kamers waar je met een groep (variërend van 4 tot 15) kunt zitten. Die kamers zijn een aanrader, want je hebt dan wat meer privacy en het voelt niet zo massaal.

dimsum eten in beijing jin ding xuan

Je kunt er ook Pekingeend eten, mocht je dat willen.

De Chinese keuken

Je vindt in Jin Ding Xuan meer gerechten op de kaart dan alleen dimsum. Je kunt gerechten uit de Sichuanese keuken, maar ook uit de lokale keuken (Beijing) bestellen. Je vindt er ongetwijfeld iets dat je lekker vindt!

dimsum eten in beijing jin ding xuan

Noodels uit Sichuan. Er zijn een aantal soorten van niet zo pittig tot heel pittig. Zelf bestel ik deze bijna elke keer wanneer ik er ben!

dimsum eten in beijing jin ding xuan

dimsum eten in beijing jin ding xuan

dimsum eten in beijing jin ding xuan

Ze maken niet alleen al hun eten zelf, bij Jin Ding Xuan kun je ook zelfgemaakte drankjes en puddings krijgen. Meestal neem ik thee of een drankje met suikerriet. Vooral lekker in de zomer!
Daarnaast moet ik bij elk bezoek een glaasje mangopudding eten. Op de foto rechts zie je die pudding. Het onderste laagje is een soort custard en de bovenste laag is gemaakt van verse mango. Iedereen die ik ken is er dol op. Zelfs mensen die geen groot fan van mango zijn vinden deze pudding erg lekker. Je kunt ze ook los kopen; soms neem ik er twee extra mee voor thuis.

dimsum eten in beijing jin ding xuan

Zó lekker vind ik het! Nee, deze 5 heb ik niet alleen opgegeten, ik heb ze eerlijk verdeeld over alle aanwezigen.

Waar het om gaat: dimsum eten

De voornaamste reden dat ik naar dit restaurant kom is om dimsum te eten. Nadat ik voor het eerst kennis mee had gemaakt was ik verkocht; het is zó lekker!
dimsum eten in beijing jin ding xuan

Laat ik met mijn favoriet beginnen. Deze dimsum ziet er alles behalve interessant uit; het lijken gewonnen broodjes te zijn. Dat zijn het natuurlijk niet. Deze dimsum is gevuld met eigeel. Het klinkt misschien wat gek, maar het is echt heel lekker. Zeker omdat het eigeel wat zoeter en dikker is gemaakt. Ik heb nog geprobeerd een foto van de binnenkant te maken, maar dat was onmogelijk aangezien het eigeel vloeibaar is (instant mess zodra je het broodje open bijt).

dimsum eten in beijing jin ding xuan

Nog een favoriet; varkensvlees met honing. Het vlees is heel zacht en smelt in je mond. Door de honing smaakt het zoetig, maar de smaken van het vlees zijn nog sterk genoeg zodat de honing niet overheerst.

dimsum eten in beijing jin ding xuan

Close-up

dimsum eten in beijing jin ding xuan

Met sesamzaadjes aan de onderkant.

dimsum eten in beijing jin ding xuan

Zo komt je tafel eruit te zien wanneer je met een grote groep mensen gaat eten. De tafel is een ‘Lazy Susan‘; dit is een tafel met een glasplaat die je kunt ronddraaien. Je schrijft overigens zelf je bestelling op een briefje op, de serveerster voert dit later in een kleine machine in. Best handig!
Als je goed kijkt zie je dat er zowel witte als zwarte eetstokjes naast te bordjes liggen. Eén paar gebruik je om het eten van de borden in je eigen schaaltje te ‘scheppen’ en met het andere paar eet je het eten. Wij probeerden het even, maar gaven na een half uurtje op; te verwarrend!

Praktische informatie

Dimsum eten in Beijing doe je, naar mijn mening, het beste hier. Het restaurant is gemakkelijk te bereiken en het is er absoluut niet duur. Het eten dat je op de foto hierboven ziet kostte ongeveer €10,00 per persoon (we waren met zo’n 10 personen).  Een aantal gerechten die we ook bestelden staan niet op de foto (een grote schaal groenten, een vleesgerecht en mangopudding voor iedereen).

dimsum eten in beijing jin ding xuan

Je vindt deze locatie vlakbij de Tempel van de Hemel.

Adres: 77 Hepingli W St, Dongcheng, Beijing, China / 金鼎轩(地坛店) – 东城区和平里西街77号

dimsum eten in beijing jin ding xuan

You Might Also Like

3 Comments

 • Yvonne
  Reply
  kliefje
  16 October, 2016 at 7:11 PM

  OH! Ik ben er ook zo gek op. Heb alle restaurantjes in RDam en Dan Haag al uitgeprobeerd 🙂

 • Yvonne
  Reply
  Sabine
  18 October, 2016 at 6:09 PM

  Ohjeee…. nu wil ik terug naar Hongkong 😀 Daar heb ik dit ook gegeten (wel vegetarisch) en vond het werkelijk héérlijk! Als ik ooit in Beijing kom dan ga ik hier ook heen!

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   19 October, 2016 at 3:13 PM

   Samen naar Hong Kong dan? De dimsum daar is veel beter dan hier! Kon er geen genoeg van krijgen toen ik er was. 😉

  Reacties zijn welkom! Bedankt!

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Shares