reis naar noord korea

De DMZ Korea; één van de meeste bizarre plekken op aarde

Voor mijn rondreis door Zuid-Korea had ik er al over gehoord dankzij het reisprogramma ‘3opreis‘ van BNN (daarvoor wist ik uiteraard ook al van het bestaan van de DMZ Korea af). Floortje Dessing mocht Noord-Korea binnen en bezocht daar de DeMilitarized Zone, aan de Noord-Koreaanse kant. Met mijn backpack-reis door Zuid-Korea in het vizier móest ik daar natuurlijk ook heen.

De DMZ Korea; één van de meeste bizarre plekken op aarde

Nadat ik die aflevering gezien had wist ik; ik wil ook naar de DMZ Korea toe als ik in Zuid-Korea ben! Het is zo’n bizarre en bijzondere plaats, het leek me heel apart om daar te zijn en de sfeer te proeven.

de dmz korea

Geschiedenis van de DMZ Korea

De DeMilitarized Zone is een zone die het schiereiland Korea in tweeën verdeelt; het noordelijke en het zuidelijke deel. De scheiding is zo’n 250 kilometer lang en zo’n 4 kilometer breed. De grens ontstond in eerste instantie na de stichting van de Democratic People’s Republic of Korea (DPRK, oftewel Noord-Korea) en de Republic of Korea (ROK, oftewel Zuid-Korea). Later werd de grens verbreed na de Koreaanse oorlog. Er is een Military Demarcation Line, die precies aangeeft waar de Armistice Agreement werd getekend op 27 juli 1953.

Over het algemeen is het redelijk rustig aan de grens. Eens in de zoveel tijd vindt er echter een incident plaats en komt de DMZ weer even in het nieuws. Het beroemdste incident is denk ik toch wel ‘the Axe Murder Incident‘ in 1976. Recentelijk (oktober 2012) vond er zelfs nog een incident plaats.

de dmz korea

Mijn bezoek aan DMZ Korea & de kosten

We hadden al voor vertrek besloten dat we naar deze bijzondere plek wilden gaan. Er worden door heel veel hostels dagtrips georganiseerd naar Panmunjeom, net als door kleine bedrijfjes. Het is echter niet goedkoop om met zo’n tour mee te gaan, en met ons beperkte budget wilden we niet al direct aan het begin van onze rondreis zoveel geld uitgeven. We besloten om het te bewaren voor het einde van onze reis; we zouden dan een beter zicht hebben op wat ons budget was. Zo gebeurde het dat we tijdens het backpacken door Zuid-Korea ‘spaarden’ voor een tour naar de DMZ; aan het einde van elke reisdag stopten we het geld dat over was van ons dagbudget apart voor een bezoek aan de DeMilitarized Zone.

Lees hier wat onze reis naar Zuid-Korea in totaal kostte.

Lees hier wat mijn stedentrip naar Seoul (2015) kostte.

de dmz korea

‘s Ochtends vroeg meldden Miguel en ik ons bij het kantoortje van het reisbureau dat de tours organiseerde. Met de bus maakten we de reis naar Panmunjeom alwaar we het gebouw in mochten waar het verdrag getekend is, de ‘Military Demarcation Line’. Alles was strak georganiseerd; we mochten niet te lang stil staan, niet te lang in het gebouwtje blijven, niet de militairen aanraken, niemand recht in de ogen kijken. Ik vond het maar wat indrukwekkend en stiekem ook wel een beetje spannend! Het is toch een plek waar veel gevochten is en die echt het ‘centrum’ was van de Koude Oorlog.

The Bridge of no Return

Na het museum en de JSA reden we met de bus langs ‘the Bridge of no Return’; de brug die over de grens van Noord-Korea en Zuid-Korea gaat. Hij werd gebruikt als plek waar gevangenen ‘uitgewisseld’ werden aan het einde van de oorlog in 1953. Om kippenvel van te krijgen als je je bedenkt hoe dat er allemaal aan toe is gegaan.

de dmz korea

Praktische informatie over de DMZ Korea

Zoals ik al eerder schreef zijn er in Seoul enorm veel bureautjes waar je een tour kunt boeken naar de DMZ. De prijzen verschillen niet veel. Je kunt echter wel kiezen voor 2 verschillende tours. De tour waarbij je JSA (Joint Security Area) en Panmunjom bezoekt en een tour waarbij je ook de Third Infiltration Tunnel bezoek.

Wij boekten onze tour via Tour DMZ dat je in het Lotte Hotel vindt. We betaalden 77.000 won (€53,44) per persoon voor de tour.

de dmz korea

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

One thought on “De DMZ Korea; één van de meeste bizarre plekken op aarde”

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares