Henan Reizen in China

Duizenden Boeddha’s in de Longmen Grotten in Luoyang

longmen grotten in luoyang

Het is een uurtje of twee ‘s middags. De hitte is bijna ondraaglijk, maar omdat ik maar relatief weinig tijd in Luoyang heb besluit ik toch maar om op het heetst van de dag naar de Longmen Grotten toe te gaan. Zij zijn immers de reden dat ik naar Luoyang gekomen ben. Gewapend met een typische ‘Ronaldo’-hoed begin ik aan de wandeling die me langs de 100.000 beelden van Boeddha’s zal leiden.

Longmen Grotten in Luoyang

longmen grotten in luoyang

Samen met mijn reismaatje Mick die ik een paar uur eerder in het hostel waar ik verblijf had ontmoet beginnen we aan de lange wandeling. Een wandeling die ons eerst door een straat met daarin tientallen winkeltjes voert. Winkeltjes die goed in de smaak liggen bij de Chinese toeristen en allerhande prullaria verkopen. Normaal gesproken plekken die ik snel voorbij loop, maar niet vandaag. Vandaag koop ik er een hoed die me tegen de zon zal moeten beschermen.

Wei & Tang dynastie

De enorme collectie Boeddha-afbeeldingen werden gemaakt in de Wei & Tang dynastie (316-907), op het moment dat Luoyang de hoofdstad van China was. De uit steen gehouwen beelden wijden zich volledig aan het boeddhisme en de grotten bevinden zich aan weerszijden van de Yi rivier en zijn verspreid over een redelijk groot oppervlak. Het kost je dan zeker ruim anderhalf uur (en langer als je echt alles wilt zien).

longmen grotten in luoyang

Vernieling van de Boeddha’s

Al wandelend verbaas ik me, net zoals een aantal jaren geleden bij de Yungang Grotten in Datong, over de grote hoeveelheid Boeddha’s die vernield zijn. Vooral de kleinsten zijn bijna allemaal van hun hoofd ontdaan. Dit gebeurde onder andere tijdens de tweede Sino-Japanese oorlog en later in de veertiger jaren toen er veel politieke onrust heerste. De Japanners hebben veel van de hoofden meegenomen naar Japan, waar ze nog altijd zijn.
De grootste van de beelden zijn nog wel intact; zij waren simpelweg te zwaar of te moeilijk te bereiken om mee te nemen of te vernietigen.

longmen grotten in luoyang

Enorme bodhisattvas die grotendeels ongeschonden zijn. De grote uiterst links mist zijn hoofd, de kleintjes rechts op de foto missen ook hun hoofden. De anderen zien er enorm indrukwekkend uit.

Groots

longmen grotten in luoyang

Zie je de man linksonder in de hoek? Hij staat toevallig op de foto, maar hij laat heel goed zien hoe groot de beelden zijn. Terwijl ik rondloop voel ik me echt zo klein. Het geeft me een raar gevoel wanneer ik me besef dat deze enorme beelden door mensen en met de hand gemaakt zijn. Ik geloof niet dat er tegenwoordig nog mensen zijn die dit zouden kunnen…

longmen grotten in luoyang

Op deze foto zie je goed de grootsheid van de Longmen Grotten. Op de muren links en rechts zie je heel veel kleine vierkantjes; althans het lijken vierkantjes. Het zijn ontzettend veel kleine boeddha-afbeeldingen die er uit gebeeldhouwen zijn.

longmen grotten in luoyang

Zo van veraf is het nóg indrukwekkender.

Praktisch

De grotten zijn gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer. Vanaf het station (in de stad, niet Luoyang Longmen) gaan er verschillende bussen. Een taxi is ook een prima optie.
De grotten zijn populair; kom je in het hoogseizoen dan kan het behoorlijk druk zijn met (voornamelijk) Chinese toeristen.

Longmen Grotten in Luoyang

You Might Also Like

7 Comments

 • Yvonne
  Reply
  Mammalien
  28 January, 2015 at 9:19 AM

  Prachtig. Wat vreselijk dat mensen zo’n beeld kapot maken, onbegrijpelijk, doet gewoon pijn. Kunst vernietigen, bah. En dan helemaal zo’n vredelievende Boeddha…

 • Yvonne
  Reply
  Chantal
  28 January, 2015 at 10:58 AM

  Boeddha is voor mij rust

 • Yvonne
  Reply
  ♥Inge♥
  28 January, 2015 at 7:56 PM

  Wat bijzonder! Mooie beelden zeg, en idd wat groot! Vreselijk die vernielingen….ik begrijp die mensen niet!

 • Yvonne
  Reply
  Joost | TheWorldAround
  28 January, 2015 at 11:46 PM

  Mooi, ziet er bijzonder uit! China heeft veel verborgen pareltjes 🙂

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   29 January, 2015 at 11:46 AM

   Zeker! Het is alleen de vraag hoe lang ze nog verborgen blijven nu de Chinezen ook aan het reizen gaan.
   Mocht je de pareltjes nog willen zien, dan moet je dus snel zijn!

 • Yvonne
  Reply
  Kimber
  29 January, 2015 at 1:24 PM

  Heel bijzonder om te zien! Enorme boeddha’s blijven altijd indrukwekkend. Wel enorm zonde dat er zo veel hoofden missen, maar desalnietttemin lijkt het heel mooi om eens te zien.

 • Yvonne
  Reply
  Eva - eighty7
  29 January, 2015 at 8:17 PM

  Prachtig en immens! Zonde dat ze vernield worden..

 • Reacties zijn welkom! Bedankt!

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Shares