Mijn Tips

Een hostel boeken: waar moet je rekening mee houden?

slapen in Beijing Heyuan International Hostel

Of je nou een paar dagen naar Berlijn gaat, zes weken gaat backpacken in Azië of een jaar op wereldreis gaat, een hostel boeken hoort ongetwijfeld bij één van de dingen die je tijdens je reis of tijdens je voorbereidingen doet. In deze blogpost vertel ik je waar je rekening mee moet houden bij het boeken van een hostel.

De afgelopen jaren heb ik best wat afgereisd en in heel wat hostels geslapen. Ik laat je zien waar ik altijd op let wanneer ik een hostel boek.

De locatie van je hostel

De locatie van je hostel kan veel invloed hebben op hoe je je reis ervaart. Een praktische locatie is echt heel belangrijk! Kijk voordat je boekt waar je hostel ligt ten opzichte van het vliegveld, het station, de metro en de belangrijkste attracties van je bestemming. Niets is zo fijn om veel met de voet te kunnen doen in plaats van overal met de bus of metro naar toe te moeten. Het kost je vaak veel tijd én geld.
Let er daarbij ook op dat je hostel zich in een veilige buurt bevindt. Je wilt niet ‘s avonds laat door donkere, ongure straatjes hoeven lopen of ‘verplicht’ in je hostel moeten blijven omdat de buurt onveilig is.

een hostel boeken

Lees de reviews over het hostel

Veel sites waar je een hostel kunt boeken, zoals hostelworld of Booking.com, bieden de mogelijkheid om een review te plaatsen nadat je er geweest bent. Lees deze reviews! Zelf lees ik ze altijd, het geeft me een indruk van het hostel en hoe het met punten die ik belangrijk vind gesteld is. Realiseer je wel dat er altijd mensen zijn die zich alleen maar negatief uitlaten en alleen maar klagen.
Volg je gevoel is dan ook mijn motto!

Direct of via een organisatie je hostel boeken?

Al vrij snel nadat ik China arriveerde heb ik een kaart gekocht van de YHA (Hosteling International). Met deze kaart krijg je korting op overnachtingen als je boekt bij hostels die bij deze organisatie aangesloten zijn. Hier in China kostte de kaart (in 2010) 50RMB en dit heb je er vrij snel uit als je voor langere tijd op reis bent.

slapen in Beijing Heyuan International Hostel

De grootte van de dorm

Met hoeveel mensen wil je op een kamer liggen? Mogen dat er maximaal 4 zijn of vind je 10 ook nog wel te doen? En wil je als meisje/vrouw alleen maar met andere meiden/vrouwen op een kamer liggen of vind je een gemende kamer geen probleem? Hoe meer mensen op je kamer, hoe goedkoper je bed, maar ook hoe meer kans op een onderbroken nacht. Denk aan mensen die laat binnenkomen, snurkers en (mijn grootste ergernis) mensen die alles in krakende plastic zakjes hebben zitten.

Die keer in Seoul, op een gemengde kamer, als enige meisje, een stel feestgangers en snurkende kerels… Geen oog dicht kunnen doen en het liefst in het hotel aan de overkant van de straat willen inchecken…

Gescheiden of gemengde dorms?

Aansluitend op punt 4; wil je apart van het andere geslacht slapen of vind je gemend wel prima? Zeker wanneer je als koppel reist is dit iets om op te letten. In Dalian sliepen Miguel en ik apart (er waren geen gemengde dorms) en dat was vooral onpraktisch. We nemen weinig mee als we reizen en delen sommige dingen, want lastiger wordt wanneer je op verschillende kamers slaapt.

Faciliteiten

Wat biedt het hostel aan? Sommige hostels hebben gratis ontbijt, wifi (een must voor een reisblogger!), geven coupons bij een reserveringen, hebben wasmachines beschikbaar, halen je op van het vliegveld/station en hebben een keuken waar je zelf kunt koken. In Azië is zelf koken niet nodig, maar wanneer je in bijvoorbeeld Europa reist bespaar je door zelf te koken een hoop op je reisbudget.

Waar let jij op als je een hostel gaat boeken?

You Might Also Like

1 Comment

 • Yvonne
  Reply
  Zanna
  10 April, 2018 at 11:50 AM

  Ik vind het altijd prima om n een hostel te verblijven. Helaas kunnen sommige mensen zich niet gedragen, wat tot irritaties kan leiden.

 • Reacties zijn welkom! Bedankt!

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Shares