Werken als TEFL leerkracht

Engels leerkracht in China: trainingsschool of universiteit?

TEFL cursus

Je wilt als Engels leerkracht in China gaan lesgeven, maar op wat voor soort school ga je dat doen? In principe zijn er 2 soorten scholen. Dat wil zeggen; dit zijn de scholen die het vaakst op zoek zijn naar leerkrachten Engels. Er zijn trainingsscholen en universiteiten. Ik heb op beide soorten gewerkt en deel graag mijn ervaringen met je zodat je kunt bepalen waar jij het liefst aal Engels leerkracht in China zou willen werken.

Trainingsschool

Besluit je op een trainingsschool te gaan werken, dan zul je moeten pieken in de weekenden. Dit zijn de drukste dagen voor dit soort scholen. Trainingsscholen in China richten zich met name op kinderen en tieners en deze doelgroep is voornamelijk in het weekend ‘beschikbaar’.
Zo’n werkdag in het weekend kan lang zijn; soms werk je van 9 tot 9. Veel scholen bieden weinig lessen aan op maandag en dinsdag, je hebt grote kans dat dit je weekend zal zijn. Dit was voor mij in elk geval wel zo. Door de week gaf ik een aantal volwassenen en tieners les, met name ‘s avonds.

Wanneer je een contract tekent weet dan precies wat je contract inhoudt en lees ook de kleine lettertjes goed. Laat je niet overhalen met mooie praatjes, gebruik je gezonde verstand.
Sommige scholen bieden je een 30-urig contract aan met 15 contact-uren. Dit kan betekenen dat je de overige 15 uren verplicht op kantoor moet zitten om je lessen voor te bereiden. Dit was bij mij het geval. Ik gaf soms maar 12 uur per week les, maar zat wel elke dag van 9 tot 5 op school.

Soms gebruiken trainingsscholen je als hun levende reclamebord. Jij als blanke buitenlander moet de nieuwe studenten aantrekken en zo meer geld binnenhalen en er voor zorgen dat de huidige studenten hun lessen blijven volgen.
Werk je op een trainingsschool dan heb je vaak alleen de standaard vakanties vrij.
Niet onbelangrijk zijn de verdiensten. De lopen uiteen van zo’n 6000RMB in kleinere steden tot 15.000RMB+ per maand in grotere steden zoals Beijing en Shanghai. Je inkomen is tevens afhankelijk van je ervaring. De kosten kunnen laag zijn, dus als leerkracht Engels in China kun je behoorlijk wat geld sparen!

Engels leerkracht in China

De universiteit

Lesgeven aan een universiteit is (bijna) niet te vergelijken met het werken voor een trainingsschool. De doelgroep, je werkrooster en salaris verschillen veel van het werken op een trainingsschool.
Een universiteit zal je doorgaans een contract van zo’n 15 tot 20 uren aanbieden. Dit zijn de uren die je les moet geven. Het voorbereiden van je lessen mag je in je eigen tijd doen, je hoeft dus niet verplicht een aantal uren op kantoor te zitten. Wanneer je een goed rooster hebt is er zomaar de kans dat je ‘s maandags of vrijdags niet hoeft te werken en dus kan genieten van een lang weekend.

Je zult lesgeven aan studenten, meestal aan groepen van zo’n 30 tot 40. De grootste groep die ik ooit lesgaf was 28, de kleinste 14. Heel goed te doen dus.
De meeste universiteiten hebben lesuren van 45 minuten, mijn rooster was over het algemeen zo dat ik studenten 90 minuten les gaf en dan een andere groep zag. Soms had ik dubbele blokken, wat betekent dat ik een klas voor 3 aaneengesloten uren had. Best lang! Gelukkig hoefde ik niet zelf al mijn lessen te ontwerpen; de universiteit heeft boeken die gebruikt worden voor de lessen Engels. Veel universiteiten geven je behoorlijk wat vrijheid. Zo gaf ik altijd 45 minuten les uit het boek en tijdens het tweede blok ging ik verder op het thema van het boek, maar dan met zelf ontworpen activiteiten (talkshows, speeddate, sollicitatiegesprekken etc.)

Een universiteit heeft, in mijn ogen, een aantal voordelen ten opzichte van en trainingsschool. Zo kun je er vaak lessen Chinees volgen, in Shenyang mocht ik zonder problemen de lessen voor de internationale studenten volgen. Een ander groot voordeel is dat je je vakanties doorbetaald krijgt! Daarbij zijn de zomervakantie en de vakantie voor het Chinese Nieuwjaar ook heerlijk lang, dus ideaal om te reizen!
Het nadeel van lesgeven aan een universiteit kan het salaris zijn. Je verdient er een stuk minder dan wanneer je op een trainingsschool werkt. Ik heb op een prive-universiteit gewerkt waar ik 5500 per maand kreeg. Momenteel werk ik in Shenyang en hier krijg ik slechts 4500RMB per maand.

Waar gaat jouw voorkeur naar uit?

You Might Also Like

No Comments

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares