filipijnen

Eten in de Filipijnen: teleurstellend met enkele hoogtepunten

Het eten in de Filipijnen was voor mij een kleine teleurstelling zoals je hier hebt kunnen lezen. Ik heb de Filipijnse keuken dan ook niet in mijn hart gesloten zoals ik dat bijvoorbeeld wel in Maleisië deed. Tijdens mijn reis door de Filipijnen was het een opgave om voldoende groenten & fruit te eten én liep ik een fikse voedselvergiftiging op. Gelukkig heb ik desondanks ook wel lekkere dingen gegeten. Kijk maar mee!

Eten in de Filipijnen

eten in de Filipijnen
Een heerlijk bord curry bij Vincent’s Coffeeshop & Restaurant.

Dit bord curry was de lekkerste en beste maaltijd die ik tijdens mijn reis heb gegeten bij een lokaal restaurantje. Vincent’s Coffeeshop & Restaurant (in Sagada) vind je in de hoofdstraat (van het toeristenregistratiepunt loop je naar beneden, het is dan aan je rechterhand). Het is klein en knus, er staan slechts 4 tafeltjes en de vegetarische curry was er erg lekker! We aten er met ons tweeën en betaalden voor twee maaltijden en 2 drankjes (cola & red horse) 400 peso (€6,55).eten in de Filipijnen
Ontbijt ‘Yoghurt House’ in Sagada.

In de Filipijnen is men dol op vlees. Maar echt, heel dol. Voor een vegetariër zal het moeilijk zijn gevarieerde maaltijden te vinden en wanneer je vegan bent denk ik dat je het beste zelf wat spullen mee kunt nemen. Hoewel ik 10 jaar lang vegetariër ben geweest eet ik nu wel vlees, maar wel met mate. Misschien dat ik het 2 keer per week eet? Het was dan ook regelmatig lastig kiezen wat ik zou eten wanneer ik de menukaart in mijn handen had.
Het Yoghurt House maakte me echter wel blij er. Ik stapte er bij het verlaten van mijn guesthouse zo goed als meteen binnen en dat deed ik dan ook een paar keer. De foto hierboven is van het ontbijt van Miguel (ik had het mijne al op en was te laat met het fotograferen ervan). Het lekkerste dat ik at? De banana pancake with yoghurt en het Hikers Breakfast (een goede start voor wanneer je een hike gaat doen en een stevig ontbijt wilt)

Verse broodjes als ontbijt

eten in de filipijnen
Een kaneelbroodje, pindabroodje en bukocake (kokosnoot) als ontbijt.

Als ik op reis ben hoef ik niet altijd een uitgebreid ontbijt te eten. Wanneer het even kan ontwijk de ontbijtjes die in hostel worden geserveerd en ga ik de straat op om een plaatselijk restaurant te vinden of ik eet wat bij een straatstalletje. Dat deed ik ook op de Filipijnen. In Baguio was ontbijt inbegrepen bij ons hotel en het werd geserveerd in een klein restaurantje direct onder het hotel. Dit restaurantje was gelijk een bakkerij en elke ochtend haalden we daar wat broodjes om te eten. Lekker, makkelijk en goedkoop met prijzen van 5-10 peso per broodje. Geen geschikt ontbijt wanneer je geen / weinig suiker eet.

eten in de Filipijnen
Pinikpikan: een kipgerecht uit de Cordillera streek in Luzon.

Voor ik dit gerecht bestelde wist ik niet hoe het klaar gemaakt wordt. Als ik het had geweten had ik het waarschijnlijk niet gegeten. Evengoed was het best lekker en eindelijk had ik iets Filipijns op mijn bord liggen. Iets wat ik tot dan toe moeilijk had gevonden. In zowel Sagada als San Juan stonden er veel westerse gerechten op de menukaart. En daar heb ik juist weinig zin in wanneer ik op reis ben.

Dit waren de beste maaltijden die ik heb gehad. Andere maaltijden zagen er niet fotowaardig uit of waren te westers om de ‘test’ te doorstaan. Over het algemeen was het eten eenzijdig, ongezond (geen groenten, veel gefrituurd) en waren de porties niet zo groot. Ik wil daar mee niet zeggen mijn bord bomvol moet liggen, maar na een actieve lange dag heb ik best wel trek in wat.

Verder liep in San Juan ik een voedselvergiftiging op en die kwam echt heel snel opzetten. We aten bij SeaBay en hoewel mijn maaltijd er goed uitzag en niet verkeerd rook was er toch iets mis mee. Ik kon het niet wegkrijgen en binnen half uur zat ik op / voor het toilet. Geen pretje kan ik je vertellen. Zeker niet omdat ik 2 dagen later een lange busreis naar Manilla voor de boeg had. Gelukkig overleefde ik die met een paar pilletjes en was ik al snel daarna weer helemaal fit.

Welke ‘vreemde’ keuken vond jij tegenvallen? En welke keuken heeft jou wel eens een voedselvergiftiging op doen lopen?

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

2 thoughts on “Eten in de Filipijnen: teleurstellend met enkele hoogtepunten”

  1. Die curry ziet er inderdaad goed uit! Balen van de voedselvergiftiging, een half uur is wel heel erg snel! (en duidelijk teken dat het foute boel is…) Gelukkig heb je je door die lange busreis heen geslagen.

  2. In Pina’s kan men wel degenlijk héél lekker eten, maar men moet uitkijken, dat is waar!….Het domste wat men kan doen is eten , wat U eigenlijk NIET wil eten!!!…Houdt U niet van vleesgerechten maar eerder van groenten, ga dan een andere zaak opzoeken…simpel! Vraag ALTIJD dat U Uw maaltijd heet opgediend wilt hebben, bijna kokend heet!….In Legaspy heb ik ooit een érg goeie “canteen” ontdekt, op de klant zijn wenken bediend én voor geen geld, +/- 120 Peso/per (zeker!!!!) volwaardige maaltijd!…Uit,-en rondkijken blijft wél de boodschap….Maar , indien U voor een weinig geld lekker wil uit eten gaan, dan moet U niet in Pinas zijn en eigenlijk nergens ter wereld…

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares