eten in japan

8 x eten in Japan ~ van rauwe kip tot takoyaki

In de top 3 van redenen om naar Japan te gaan stond het eten. Mensen die in Japen zijn geweest zijn bijna allemaal erg enthousiast over het eten in Japan. Met mijn liefde voor goed en lekker eten wist ik dan ook bijna zeker dat ik het eten in Japan geweldig zou gaan vinden. En dat was, op één uitzondering na, ook zo.

8 x eten in Japan

eten in japan

Dat ik van eten houd is geen geheim. In mijn profielbeschrijving zou in plaats van reisblogger ook net zo goed foodblogger kunnen staan. Waar goed eten is ben ik, en waar ik ben is vaak wel iets lekker te eten. Ik keek dan ook enorm uit naar de Japanse keuken toen we in mei tickets naar Japan boekten. In de twee weken dat ik in Japan was, at ik enorm veel. Van heerlijke sushi tot okinomiyaki en een goed gevulde kom ramen. Vandaag deel ik mijn 8 favoriete gerechten (éigenlijk 7, oeps) die ik in Japan at.

De Japanse Keuken

De Japanse keuken is enorm gevarieerd en veelzijdig. Er zijn oneindig veel gerechten die per regio verschillen en wat er gegeten wordt hangt op veel plaatsen af van het seizoen. De opties van plekken waar je kunt eten en hoe je kunt eten in Japan variëren zo mogelijk nog meer. Een snelle hap bij een eetkraampje, een kom ramen bij een keten, verse sushi op de Tsukiji vismarkt of een bijzondere maaltijd bij een robotrestaurant. In Japan kan het allemaal.

1. Gebakken garnalen met avocado

eten in japan

Dit gerecht met garnalen, avocado, sla en íets te veel mayonaise at ik op de eerste avond in Tokio. Na ingecheckt te hebben in het K’s House Tokyo, waren we wel aan een maaltijd toe. Het was inmiddels al laat en wilden niet té ver van het hostel iets eten. Er bleek naast het hostel een klein restaurantje te zitten, dat tegelijkertijd een soort stamkroeg was voor honkbalfans.

2. Yakisoba ~ Hiroshima Fried Noodles

eten in japan

Miguel en ik zijn vaak van het delen en dus at ik ook deze noedels, genaamd Yakisoba. Yakisoba zijn Hiroshima Fried Noodles en komen oorspronkelijk uit Hiroshima. Een smaakvol gerecht met varkensvlees, ei, kool en andere groenten. Dit bord met noedels kost zo’n ¥800 en aten we in hetzelfde eettentje als #1.

Adres: 20-10, Kuramae 3-chome, Taitou-ku, Tokio, Japan.

3. Ramen ~ noedels met varkensvlees, ei, groenten in een smaakvolle bouillon

Verrassend genoeg komt de Japanse ramen oospronkelijk uit China. Je vindt ramen restaurants door het hele land, van klein door een familie gerund tot grotere ketens. De leukste ramen at ik bij een restaurant waar ik bij de ingang, buiten, bij een soort vending machine een keuze moest maken en moest betalen. Naderhand ging ik naar binnen en een aantal minuten later kwam een serveerster mijn ramen brengen. Ideaal als je het mij vraagt!

eten in japan

eten in japan
De ramen-machine. Geld inwerpen, je keuze maken en naar binnen waar je je ramen zal krijgen.

Ramen kun je op elke straathoek, in elke stad eten en met een kom ramen zit je altijd goed!4. Takoyaki ~ たこ焼き

Op de Kuromon Markt in Osaka vind je een enorme willekeur aan allerlei maaltijden en snacks. Van verse sushi tot de beroemde Kobe Beef en verse oesters. Hier rond lunchtijd rondlopen is een uitstekend idee voor wie zich tegoed wil doen aan al het lekkers dat deze markt te bieden heeft. Het mag dan ook geen verrassing zijn dat ik dat deed.

eten in japan

Dit is takoyaki, een snack gemaakt van deegballetjes. De balletjes worden in een speciale pan gemaakt, een soort van poffertjespan. De takoyaki wordt meestal gevuld met octopus en groene ui. Er zijn talloze variaties, maar dit is de meest voorkomende. Het is een bijzondere snack, vooral vanwege het verschil in textuur. De zachte, deegachtige buitenkant en de octopus die wast steviger is.

Adres: 2 542 0073, 2 Chome-4-1 Nipponbashi, Chuo Ward, Osaka

5. Sushi ~ van de take out / uit de supermarkt

Niet de állerbeste sushi die ik ooit at, maar de sushi die je in Japan bij een take out of bij de supermarkt is echt zo verkeerd nog niet. Sterker nog, deze sushi is gewoon óók heel erg lekker. De sushi wordt elke dag vers bereid waardoor het van prima kwaliteit is. Wat ook prima is, is de prijs. Voor €7,50 koop je twee schalen zoals je hieronder op de foto ziet. Een prima prijs als je het mij vraagt.

eten in japan

6. Okonomiyaki ~ お好み焼き

Op de Kuromon Markt in Osaka at ik behalve de octopusballetjes ook okonomiyaki. Okonomo-wat? Okonomiyaki is een soort hartige pannenkoek. Hij wordt gemaakt met een beslag, eieren, water en veel fijn gesneden kool. Verder zit er vaak iets van vlees of vis in. Het is heel iets anders dan de Nederlandse pannenkoek, maar desalniettemin érg lekker!

eten in japan

Okonomiyaki vind je door heel het land heen, maar de beste eet je in Osaka, waar dit gerecht vandaan komt.

7. Rauwe Kip in Kyoto

Toegegeven, dit was écht geen geslaagde maaltijd, maar ik voeg hem toch aan deze lijst toe. Ten eerste omdat het een erg bijzonder gerecht is en ten tweede omdat er een verhaal aan zit.

eten in japan

Op zoek naar een plek voor ons avondeten liepen we door de smalle straatjes van Kyoto. Het was een knus buurtje, langs het water en leuk verlicht. Helaas was het vinden van een leuk en betaalbaar restaurant niet zo gemakkelijk als we hadden verwacht. Vervelend, want we hadden beiden best wel trek en op een lege maag worden we soms wel eens een wat minder goed geolied team.
Uiteindelijk kwam we bij een soort barbecue restaurant uit dat er goed uitzag, betaalbaar bleek en waar genoeg locals zaten. Eenmaal binnen werden we enthousiast onthaald door de eigenaar en werden we aangesproken door een man die Engels sprak en ons wel wilde helpen bij het bestellen. Prima, wij konden wel wat hulp gebruiken, want het menu was alleen maar in het Japans beschikbaar.
Op aanraden van de beste man bestelden we een gerecht dat als ‘it is just a little bit raw, mostly cooked’ omschreven werd. Nou, dat bleek dus niet helemaal te kloppen zoals je op de foto hierboven kunt zien. Enkel het velletje van de kip is gebakken, de rest is rauw.
Uiteraard heb ik het geprobeerd. Eén hapje. Het was een hele vreemde gewaarwording om rauwe kip te eten. Het was enigszins warm, behoorlijk taai en lastig weg te krijgen. Het voelde ook tegennatuurlijk; want wie eet er nu rauwe kip? Al met al geen succes en dus geen aanrader.

8. Sashimi Bowl op de Tsukiji Vismarkt

Deze maaltijd (mijn ontbijt) is denk ik het lekkerste dat ik gegeten heb tijdens mijn reis door Japan. Deze schaal met vis was zo ont-zet-tend lekker, niet normaal! Eerder die ochtend haalde het restaurant waar ik dit at het vis op bij de afslag en binnen een paar uur lag het op mijn bord. Vis zó vers dat het op mijn tong smolt. De smaken puur en echt, zonder toevoeging van zout of andere bijsmaken. Het is geen ontbijt voor een backpackersbudget, maar ten eerste reis ik zo niet meer en ten tweede (en voor mij belangrijker) is het een unieke ervaring om op de Tsukiji Markt te ontbijten die je niet mag missen.

eten in japan

Lees het artikel over de Tsukiji Markt, mijn ervaringen en waar jij dit overheerlijke ontbijt kunt eten.

Het eten in Japan is heaven!

Het eten was iets waar ik naar uitkeek voor ik in het vliegtuig richting Japan stapte. Wat ik voornamelijk kende waren sushi en ramen, maar tijdens mijn reis heb ik ontdekt dat er zo veel meer is. Het eten in Japan is geweldig lekker en je kunt eigenlijk geen fouten maken bij het bestellen van je maaltijd (tenzij je rauwe kip bestelt).
Ja, ook het eten in Japan heeft overtuigd dat het een bijzonder land is. Ik wil dan ook zeker nog eens terug!

Ook naar Japan toe? Dit zijn handige links die je vast kunt gebruiken als voorbereiding op je reis.
Vliegen naar Japan.
Hotels in Japan.
Reizen door Japan.

Vond je dit artikel leuk? Lees dan ook deze artikelen over Japan.

eten in japan

Dit artikel bevat affiliatelinks.
Lees voor meer info mijn disclaimer.

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

6 thoughts on “8 x eten in Japan ~ van rauwe kip tot takoyaki”

  1. Ik dacht dat mijn gerecht in Nagoya zoiets als gestoomde kip zou zijn. Toen ik het kreeg, bleek de kip rauw. Ik vond het wel smaken, maar zal het de volgende keer niet meer nemen. In Nederland zeker niet, maar in Japann ligt het toch anders.

    1. Dat kunnen we best wel eens hetzelfde gegeten hebben Els!
      En wat je zegt dacht ik ook; als het daar op de menukaart staat, zal het wel niet zo heel riskant zijn.

  2. Jemig, rauwe kip. Daar kun je natuurlijk hartstikke ziek van worden.

    En een ontbijt met vis, dat zie ik ook niet zo zitten, dus dat zou ik dan graag ‘s avonds naar binnen werken.

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares