eten in seoul

Hoe ik van het eten in Seoul gelukkig werd

Kimchi pannenkoeken, een sorbet van sneeuw, liters koffie en de oh zo typische Koreaanse barbecue. Ik at het allemaal tijdens de 4 dagen dat ik in Seoul was. Ik genoot met volle teugen van al het lekkers dat de Koreaanse keuken te bieden heeft en ik laat je graag zien hoe dat er uit zag.

O’ngo Food Tours sponsorde een deel van mijn deelname aan hun food tour.
Dit heeft echter geen invloed op mijn mening, ik ben altijd eerlijk over producten en diensten die ik (deels) krijg.
Lees voor meer info mijn disclaimer.

Eten in Seoul maakt gelukkig

Het maakt míj althans gelukkig. Ik wist het nog van mijn bezoek in 2012 aan Zuid-Korea: het eten is er heerlijk! Ik at me toen onder andere rond aan bibimbap en besloot dat ik dat tijdens mijn 4-daagse stedentrip naar Seoul weer ging doen. En ik moet zeggen dat dat behoorlijk goed gelukt is. Ik genoot van heerlijk ijs, proefde de lekkerste bibimbap en at glimlachend de beste kimchipannenkoek die ik ooit gehad heb.

Liters (ijs)koffie

eten in seoul

Begin juli was Seoul warm. Nee, Seoul was heet. De zomer leek op haar hoogtepunt te zijn en de temperatuur kwam elke dag met gemak boven de 30°C uit. Tel daar de hoge luchtvochtigheid bij op en je kunt je zo voorstellen dat ik door de dag heen behoorlijk wat vocht verloor. Mijn vochtpeil probeerde ik op peil te houden door veel water te drinken, maar water wordt op een gegeven moment saai. Gelukkig heeft Seoul daar een heerlijke oplossing voor: ijskoffie. Op elke straathoek vind je wel een cafeetje waar men heerlijke koffie maakt. Van simpele americano’s tot ingewikkeldere drankjes en zowel warm als koud. De koffie is ook gewoon goed, wat ik verrassend vond, vooral omdat je van een land als Zuid-Korea niet verwacht dat het zo’n koffiecultuur heeft.
Over die koffiecultuur wilde ik dan ook wel wat meer weten, want waar kwam die vandaan? Zowel de eigenaar van mijn hostel als de gids van O’ngo Food konden me het antwoord niet vertellen. Gelukkig was er de gids van ZenKimchi (waar ik ‘the dark side of Seoul’ tour mee deed) die me er alles over kon vertellen. De Amerikaans eigenaar van ZenKimchi vertelde me dat het deels komt door de ontwikkeling van de economie die Zuid-Korea jaren geleden doormaakte. Mensen wilden hun welvaart laten zien en dat deden ze met geïmporteerde producten, waaronder koffie. Tegenwoordig zijn de cafeetjes populair onder studenten. Zij spreken er af met vrienden om te kletsen. Eerder ontmoette men elkaar over het algemeen in kroegen en dergelijke, maar dat is niet meer zo populair als het was.

De zogenaamde ‘vette hap’

Wie kent hem niet, de vette hap. In Nederland zijn we dol op de frikandel en het patatje mayo, in Zuid-Korea eten ze graag twigim (gefrituurde groenten en vlees / vis) en hun kimchi pannenkoeken. Het viel me op dat er best veel olierijk eten op het menustaat, iets dat me niet heel goed lijkt voor je cholesterol. Op de foto hieronder zie je de olie zelfs bijna glinsteren.

eten in seoul
Deze twigim at ik op de Gwangjan Markt.

Dé snack waar de Koreanen voor gaan tijdens en na het uitgaan (en die jij dus ook niet mag missen) is de kimchipannenkoek (kimchijeon – 김치부침개). De pannenkoek bestaat vooral uit kimchi, een beslag van bloem en soms wat groenten en varkensvlees. Kimchi is normaal gesproken nogal pittig, maar in de vorm van een pannenkoek lijkt dat enigszins te verdwijnen. Deze pannenkoek deelde ik met een aantal andere mensen die mee waren met de food tour en dat vond ik eigenlijk jammer; het was zo lekker, ik had hem het liefst helemaal in mijn eentje opgegeten!

eten in seoul

Ik at deze kimchipannenkoek trouwens in een superleuk tentje. Het was letterlijk een tent, die ergens in een zijstraatje was opgezet. Toen wij er waren was het nog rustig, maar ik kan me voorstellen dat het later op de avond helemaal vol zit met groepen vrienden die gezellig willen eten en drinken.

eten in seoul
Een plek naar mijn hart! Dit zijn de restaurantjes waar ik van houd, maar die moeilijk te vinden zijn.

Sneeuwvlokjessorbet in Insadong

Als onderdeel van de Food Tour bezocht ik een geweldig toetjescafé. Tijdens de tour was ik zo onder de indruk van de sorbet die ik at dat ik de volgende dag terug ben gegaan en deze heerlijke sorbet nog eens heb besteld. Hé, je bent een foodie of niet. De sorbet is gemaakt van geschaafd ijs en daarop wordt dan de smaak die je kiest gedaan. Ik koos voor zwarte sesam met red bean paste.

eten in seoul

De gemalen zwarte sesam wordt dan over de sneeuwvlokjes gestrooid, samen met amandelschaafsel, de red bean paste en wat pecannoten. Het is een ongelooflijke kom en hoe lekker dan ook, ik had er wel een klein beetje moeite mee hem helemaal op te krijgen. Het is beter om hem te delen met iemand, zodat je wat ruimte over houd voor andere snacks.
Je ziet deze sorbet trouwens ook voorbijkomen in deze vlog over Seoul.

Koreaanse barbecue

eten in seoul

Voor wie van vlees houdt is de Koreaanse barbecue iets dat je echt niet mag overslaan. Je bestelt vlees (er zijn talloze soorten die je kunt bestellen) en dat bak je vervolgens op een plaat die in het midden van je tafel staat. Wanneer je vlees bestelt krijg je daar automatisch een aantal schaaltjes bij met kimchi, sausjes, sla (waar je het vlees inrolt) en andere snacks.
Persoonlijk vind ik de hoeveelheid vlees nogal groot, ik bestel er dan ook meestal (we eten het hier in Beijing soms ook) extra groenten bij.
Deze Koreaanse barbecue pakte niet zo heel goed voor mij uit: ik brandde mijn vinger. Dat zie je ook op de vlog die ik hierboven noemde.

eten in seoul
De tafel staat vol met allerlei schaaltjes. Dit was in 2012.

Dol op de Koreaanse keuken

Tijdens mijn eerste bezoek aan Zuid-Korea was ik al onder de indruk van de Koreaanse keuken en dit keer was ik dat weer. Er is zo veel lekker te krijgen in Korea, het is echt genieten als je de juiste gerechten weet te bestellen.
Voor mij hielp het natuurlijk mee dat ik een Food Tour deed, daardoor kwam ik in aanraking met gerechten die ik anders misschien niet had gegeten.
Ik geloof dat ik alleen al voor het eten nog eens terug zou willen!

Praktisch / over de food tour

Zoals gezegd deed ik een food tour met O’ngo Food. Ik maakte kennis met heerlijke gerechten en dat maakte de food tour interessant. De gids was erg enthousiast wist genoeg over de restaurants die we bezochten en de gerechten die we aten. Daarbuiten vond ik zijn kennis wat summier. Tenslotte vind ik de prijs van ruim $80 nogal aan de hoge kant voor wat je krijgt. Een lager bedrag zou passender zijn.

eten in seoul

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

10 thoughts on “Hoe ik van het eten in Seoul gelukkig werd”

 1. Als het plantaardige olie is (en op de juiste manier verhit), kan het geen kwaad, is het juist goed voor je. Neemt niet weg dat veel olie een bak calorieën is natuurlijk. Maar hé: je had vakantie dus waar maak je je druk om? 😉

  Koreaans heb ik dus nog nooit gegeten. Er zit in Den Haag een restaurantje en ik wil er al jaren naar toe. Komt er niet van…

  1. Doen dan, naar Den Haag, zeker als je al jaren wil. Een keertje een weekendje met Vlam naar Den Haag plannen.

   Over de soort olie en hoe het verhit is weet ik niets, maar denk niet dat het op de gezondste manier is gebeurd.

 2. Klinkt leuk! Ik wil in November een weekend naar Seoul, Ik vond het aanbod op Jeju, (eiland onder het mainland waar ik in Mei was) voor vegetarians wel tegen vallen in de Koreaanse keuken. Heb je daar toevalling Seoul iets van mee gekregen!? Thanks voor je leuke tips weer.

  1. Moet je zeker doen!
   De Koreaanse keuken is zeker niet gemaakt voor vegetariërs, er is niet veel keuze. Heb er niet echt op gelet natuurlijk, maar het was er weinig. De sushirolletjes zijn wél vegetarisch! 😉

   Oh, en over weekendjes weg gesproken. Ik denk er over om in september een weekendje Shanghai te doen! 🙂

   1. Thanks voor de tips! Leuk als je naar SH komt, let me know wanneer je van plan bent te komen, dan kunnen we misschien iets afspreken!

 3. Leuk zeg! Ik ken eigenlijk alleen de Koreaanse barbecue dus het is tof om eens te zien wat er nog meer gegeten wordt in Korea. Kimchi lijkt me super lekker trouwens!

 4. Oh man, hier krijg ik honger van haha! Die kimchipannenkoeken ziet er echt heel lekker uit! En de barbecue trouwens. Oh en het ijs ook haha. Eigenlijk alles, behalve die vettige hapjes, daar hou ik niet zo van. Seoul klinkt als een fantastische foodiestad!

 5. Ik ben dol op BBQs. Of asado’s noem ik ze nu – ben aan het inburgeren :). Ik moet ook eerlijk zeggen jullie zien er ook gelukkig uit op de foto met al die hapjes. Stuur maar zo’n toetje op!

  1. Hoi Bart,
   Dank je voor je comment. Maar eh, inburgeren, betekent dat je in Zuid-Korea woont? Dat zou wel tof zijn! Ik ga je site eens bekijken. 🙂

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares