eten in xi'an

Granaatappelsap, gegrilde lamspiesjes en meer heerlijk eten in Xi’an

Je kunt om verschillende redenen naar Xi’an afreizen. Je hebt er een indrukwekkende stadsmuur, net buiten de stad vind je een heel leger én je kunt er bergbeklimmen. Maar er is meer. Wat er nog meer is? Eten. Het eten in Xi’an is gevarieerd en érg lekker. Denk bijvoorbeeld aan verse granaatappelsap, plat brood met sesam en gegrilde lamspiesjes. Loopt het water je al in de mond?

Eten in Xi’an

Wanneer je naar Xi’an komt ga je uiteraard naar het Terracotta Leger en de stadsmuur, maar wist je dat het moslimkwartier ook erg leuk is om te bezoeken? Vooral ´s avonds is het een leuke plek om rond te lopen. Er zijn verschillende straten in deze buurt en in elke straat vind je talloze restaurantjes en eetkraampjes. De enorme veelzijdigheid aan eten kan wat overweldigend zijn, daarom laat ik je graag een aantal aanraders zien.

Dumplings

Eerlijk gezegd maakt het niet uit waar in China je bent; dumplings moet je een keer gegeten hebben. In elke regio zijn ze weer anders van smaak en vorm. Soms zijn gestoomd, een andere keer weer gekookt in soep of gebakken. In Xi’an hebben de dumplings een bijzondere smaak door de kruiden die men gebruikt. Deze zijn anders dan in andere delen van China, simpelweg omdat Xi’an aan de zijderoute ligt.

eten in xian
Dumplings dip ik altijd in een sausje van knoflook, azijn en pepertjes.

Yángròu-pào-mó (羊肉泡馍)

eten in xian

Wat je zeker moet proberen is gestoomd schapenvlees met een soort shoarmabroodje. Dit is één van de beroemdste gerechten uit de streek en wordt door iedereen die Xi’an bezoekt gegeten. Je koopt een kom met twee kleine broodjes en die verkruimel je in kleine stukjes. Zodra je dat gedaan hebt geen je de fúwùyuán een seintje. Hij of zij neemt je kom vervolgens mee en vult hem met een vettige bouillon met stukken vlees en kruiden. Je laat het even staan (heet!!) zodat het brood het vocht kan opzuigen en daarna kan het feest beginnen. Smullen maar!

Pídàn (皮蛋) 

eten in xian

Dit is er eentje voor de durfals. Ingemaakte eieren. Ik zal meteen bekennen; ik heb ze niet geprobeerd. De eieren (van verschillende dieren) worden in klei, zout, as en allerlei ander spul gelegd om zo lekkerder te worden. Het inmaken duurt lang; van een paar weken tot een paar maanden. Dit hangt af van het ei en de manier waarop het bewerkt wordt.

Brood

eten in xian

Deze platte broden zijn heerlijk! Ze zijn warm op hun lekkerst en mijn persoonlijke favoriet is de variant met sesamzaadjes en wat komijn, zó lekker! Wanneer ze warm zijn zijn ze niet alleen lekker, dan zijn ze ook het makkelijkst te eten. Wanneer ze afkoelen worden ze harder, doordat ze dun zijn, en dat maakt het een stuk lastiger om ze te eten.

eten in xian

De naam van deze snack ben ik vergeten, haha. In eerste instantie leek het me niet echt wat en wilde ik het niet proberen, maar de verkoopster was er van overtuigd dat ik het lekker zou vinden. Ze wist me over te halen een stukje te kopen ik was aangenaam verrast. Het was een beetje chewey met een zoete saus erover. Best lekker!

Roujiamo (肉夹馍)

eten in xian

Wat helemaal lekker was, was deze roujiamo. Roujiamo is een soort hamburger, maar dan van stuk getrokken varkensvlees. Van oorsprong wordt het vlees voor zo’n 2 uur en in 20 verschillende kruiden gekookt om mals te worden. Wanneer je het in Xi’an bestelt krijg je waarschijnlijk de variant met rundvlees of lamsvlees. Het vlees is sappig en vol van smaak en vult prima. In het moslimkwartier betaal je wat meer voor je roujiamo, maar over het algemeen kun je hem voor 6-10RMB krijgen.

Lamsvlees

eten in xian

Spiesjes met lamsvlees mag je gewoon niet missen wanneer je naar Xi’an gaat. Het is typisch voor de regio en heel lekker. Nou zijn veel dingen van de barbecue lekker, maar ik vind dit toch wel één van de lekkerste dingen om te eten. De geur van geroosterd vlees en verse kruiden, daar loopt het water me van in de mond.
Je hoeft je bij dit soort kraampjes niet echt zorgen te maken over het vlees. De productie ligt zo hoog dat het nooit lang zo buiten ligt.

 

eten in xian

Al met al is Xi’an echt een hele goede stad voor foodies. Je kunt er op elke hoek van de straat wel wat eten en door de invloeden van de Zijderoute is het eten er erg gevarieerd.

Welke van deze gerechten / snacks zou jij proberen?

Meer lezen over eten op reis? Bekijk dan deze blogs ook eens.

eten in xi'an

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

2 thoughts on “Granaatappelsap, gegrilde lamspiesjes en meer heerlijk eten in Xi’an”

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares