Reizen in China Shaanxi

Fietsen over de stadsmuur in Xi’an

Als het even mogelijk is stap ik op de fiets. In het dagelijkse leven vind ik het de makkelijkste manier om van A naar B te komen en op reis vind ik een fietstocht de perfecte manier om wat meer van een stad te zien. Ik kon het dus ook niet laten om te gaan fietsen over de stadsmuur in Xi’an tijdens mijn stedentrip naar de stad van het Terracottaleger.

Fietsen over de stadsmuur in Xi’an

Eén van de leukste dingen om te doen in Xi’an is fietsen over de stadsmuur. Het is een prima manier om de stad vanaf een hogere plek te zien. Daarnaast is de stadsmuur erg uniek; er zijn er nog maar weinig in China en dat alleen al maakt het de moeite waard.

fietsen over de stadsmuur in xi'an

De stadsmuur van Xi’an vanaf de buitenkant gezien.

Geschiedenis

Zhu Yuanzhang begon met de bouw van de stadsmuur tijdens de Ming Dynastie, in 1370. Er stonden al een paar grote pilaren uit de Sang en Tui dynastieen en die betrok hij bij de bouw van de zijn nieuwe stadsmuur. De muur overleefde diverse dynastieën en in de 18e eeuw, tijdens de Qing Dynastie, werd de muur gebouwd zoals we hem nu kennen. Sinds 10 jaar is de stadsmuur van Xi’an een Unesce World Heritage Site.

Fietsen huren

Er zijn 4 punten op de stadsmuur waar je fietsen kunt huren. Er zijn ‘gewone’ fietsen te huren, maar ook tandems. Leuk voor als je met z’n tweeën bent of als je als gezin wilt fietsen in Xi’an. De fietsen worden veel gebruikt en verkeren daardoor lang niet allemaal in een hele goede staat. Ze zijn daarnaast aan de kleine kant, zeker voor mij met mijn 1.86m.

fietsen over de stadsmuur in xi'an

Voor 45rmb (€5,76) huur je voor 2 uur een fiets. Daarbij betaal je ook 200rmb (€25,95) aan borg voor de fiets. Houd er rekening mee dat je alleen met contant geld kunt betalen! Je kunt niet pinnen en ook niet met WeChat betalen. Ik had verwacht dat dat wel kon en had niet genoeg geld bij me om zowel de huur als de borg te kunnen betalen. Gelukkig namen ze genoegen met 100rmb en mijn rijbewijs en kon ik alsnog gaan fietsen. Was dit niet gelukt, dan had ik het fietsen overgeslagen.

Houd ook rekening met het opgaan van de muur. Je betaalt namelijk 40rmb om de muur op te mogen.

fietsen over de stadsmuur in xi'an

Op een drukke dag zal fietsen niet zo gemakkelijk gaan.

2 uur fietsen

2 uur is ruim voldoende om een rondje over de stadsmuur in Xi’an te fietsen, zelfs als je regelmatig afstapt om foto’s te maken. Mocht je nou niet zo lang de tijd hebben, of het na een uurtje na gewoon zat zijn, dan is dat geen probleem. Je kunt je fiets namelijk bij een ander verhuurpunt afleveren en daar je borg terugkrijgen.
Voor mij gold dit niet; aangezien ik mijn rijbewijs had ingeleverd moest ik bij hetzelfde verhuurpunt mijn fiets ook weer inleveren. Ik moet bekennen dat ik na 3 kwart van de muur had gezien wel een beetje klaar was. De muur ziet er overal vrijwel hetzelfde uit en ook het uitzicht varieert niet heel veel.

fietsen over de stadsmuur in xi'an

Wanneer je in de zomer in Xi’an bent en wilt gaan fietsen, doe dit dan vroeg in de ochtend of laat in de middag. Er is geen beschutting op de muur en als de zon hoog staat zul je van je fiets smelten.

Video – fietsen over de muur

Ook leuk om te doen in Xi’an

Er zijn genoeg andere leuke dingen om te doen in Xi’an. Bezoek bijvoorbeeld het Terracotta Leger, ga naar het Moslimkwartier of beklim HuaShan. Klik op één van de onderstaande afbeeldingen om het betreffende artikel te lezen.

bergen in China huashan beklimmenstedentrip naar xi'anstedentrip naar xi'an

 

 

 

 

 

Wat zou jij graag doen in Xi’an?

Pin mij

fietsen over de stadsmuur in xi'an

You Might Also Like

4 Comments

 • Yvonne
  Reply
  Mrs. T.
  23 January, 2018 at 9:22 PM

  Wat een mooie dingen heb je toch weer gezien.

 • Yvonne
  Reply
  Evey
  19 April, 2018 at 5:41 AM

  KLeu om dit te lezen! Ik ben er nu en denk dat ik straks maar ga wandelen over de muur hihi. Volg week Bejing! Ga je nog ff bwrixberi sturen voor n kop koffie!

 • Reply
  Stay.com Barcelona guide
  2 August, 2018 at 4:28 PM

  […] en kan je met een tour (vaak overpriced) of zelf met de local bus bereiken.  In Xi’an kun je fietsen over de stadsmuur, lekker eten in het Moslim Quarter, shoppen, musea bezoeken en chillen in het park. Wij vonden het […]

 • Reply
  China reisroute: rondreis van 3 weken met de trein ⋆ Lone Drifters
  28 August, 2018 at 9:48 AM

  […] aankomst kun je gelijk een fiets huren en fietsen over de stadsmuur, lekker eten in het Moslim Quarter, shoppen, musea bezoeken en chillen in het park. Wij vonden […]

 • Reacties zijn welkom! Bedankt!

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Shares