Beijing

Fietsen rondom het pittoreske Houhai Meer

Fietsen in Beijing kan een behoorlijke uitdaging zijn; heel veel verkeer, e-bikes die links en rechts om je oren vliegen en een kakofonie van geluiden waarvan een groot deel bestaat uit al het getoeter dat een groot deel van de autobestuurders bezigt. Gelukkig zijn er ook rustigere plekjes; bijvoorbeeld het HouHai Meer.

Niet ver ten noorden van de Verboden Stad ligt het Houhai (后海, hòuhǎi) meer. Het is het grootste meer van de drie meren die hier vlak bij elkaar liggen; Xihai, Qianhai en Houhai en in deze omgeving bevinden zich noch de originele hutongs en de zo typerende straatjes die je in deze hutongs ziet. Het meer en de omliggende hutongs lenen zich prima voor een middagje rustig fietsen.

Met de riksja rond het HouHai Meer

Hoewel rustig misschien niet het meeste geschikte woord is. Ja, last van auto’s, e-bikes en luid getoeter heb je er niet, maar je zult je waarschijnlijk een baan moeten vinden tussen de vele riksja’s die er rondom het meer te vinden zijn. Ik had mijn fiets mee en reed zelf in plaats van dat ik me liet rijden. Wat kan. Voor 180RMB (omgerekend zo’n €22,- is) laat je je rondrijden op een riskja en zie je het meer en de omliggende hutongs.

Houhai meer

Stappen in de café’s rondom het HouHai Meer

Sinds de laatste jaren is het gebied rondom het meer vooral ‘s avonds en in de weekenden erg populair en dan met name onder de Westerlingen en de jonge Chinezen. Rondom het meer vind je tientallen cafés en bars die de hele dag geopend zijn en waar je kunt eten en / of drinken. In het voorjaar, toen ik er was, vond ik vlakbij de Drum Tower een leuk cafe met een dakterras waar ik heerlijk van het zonnetje heb genoten.

HouHai Meer

Al fietsend om het meer zijn overal kleine pleintjes waar buurtbewoners samenkomen voor een partijtje badminton, om een spelletje Mahjong te spelen of te kaarten. De hutongs zijn hartstikke levendig en leuk; er is altijd wel wat te zien of te horen. Dit soort plekken zijn bij mij favoriet, omdat dit voor mijn gevoel het authentieke China nog laat zien. Zet twee stappen buiten zo’n kleine gemeenschap en je bevindt je in een grote, anonieme stad. Ja, het is ook populair onder de Chinezen (er komen busladingen vol), maar de sfeer die er hangt is anders dan buiten dit gebied.

HouHai Meer

Het meer is lekker groot en ik heb me dan ook een hele middag vermaakt. Fietsen (die overigens ook kunt huren, voor maar 10RMB per uur), op een bankje zitten en mensen kijken of een suikerspin eten (als ik die zie….). Dat laatste deed ik dan ook. Kijk, zo worden suikerspinnen in China gemaakt. Achter op een fiets.

HouHai Meer

HouHai Meer

En voor wie niet fietsen of lopen wil zijn er bootjes! Zijn ze niet schattig? Voor 80RMB mag je een uur het water op en peddel je zelf. Voor 20RMB meer krijg je een bootje met een motortje.

Fietsen rondom HouHai Meer en de omliggende hutongs

Lees hier meer over de hutongs van Beijing.

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

9 thoughts on “Fietsen rondom het pittoreske Houhai Meer”

 1. Het blijft raar voor ons Nederlanders natuurlijk, dat je naar een speciale plek moet gaan voor je fatsoenlijk kunt fietsen 🙂 maar ik denk dat ik weinig leuker vind dan fietsen in het buitenland, dus mocht ik eens in Beijing zijn, ga ik deze tip zeker onthouden!

  1. Wat leuk dat je een reactie achterlaat! Reacties zijn altijd leuk, maar van familie & bekenden is nog leuker. Heb ook zo’n churros gegeten inderdaad, smaakte goed!

 2. Hallo andere Yvonne, wij vertrekken 26 april en ik vroeg me af of je tips voor me hebt. Zoals had jij een gids in Beijing of heb je alles oo eigen gelegenheid gedaan ? Hebben jullie treinkaartjes kunnen kopen om je reis te vervolgen en hoe moeilijk of makkelijk was het ? Ik verneem graag
  Yvonne

  1. Hallo Yvonne,

   Bedankt voor je berichtje en vraag.
   Ik had in Beijing geen gids, ik doe bijna altijd alles op eigen gelegenheid. Mensen in hotels zijn behulpzaam als het gaat om het bezoeken van bezienswaardigheden (waar is het, hoe kom je er).
   Voor sommige activiteiten kan een gids wel nuttig en leuk zijn; je krijgt dan veel meer achtergrondinformatie. Wat leuk is om te doen is een fietstocht door de hutongs!

 3. Hoi Yvonne, hoe vond jij het gaan in Beijing met het ov en welke wijk was jouw hotel of hostel ? Kun je ook zwemmen in dat meer ? Wij zijn met 2 kinderen van 16 en 12 jaar dus die willen graag zwemmen. Ik wil best voor een paar dagen een duurder hotel boeken met zwembad, maar de meeste baden zijn dan binnen. Heb jij ook je treinkaartje zelf gekocht, wij willen met de nachttrein naar Xian….
  Ben benieuwd, Yvonne

  1. Ik heb in een aantal ho(s)tels verbleven. Onder andere in de wijk Sanlitun. Hotels met zwembad zijn er wel, maar niet zo heel veel. Wanneer je een keer wilt gaan zwemmen dan raad ik je aan naar de Water Cube te gaan. Dit was het olympische zwembad in 2008, maar is nu een zwemparadijs geworden. Houhai Lake is niet om in te zwemmen (alhoewel sommige Chinezen daar anders over denken).

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares