fins leren

Fins leren: hoe is dat nou? Mijn ervaringen

Terve! Mita kuuluu? Hyvaa kiittos. Ma opiskelen Pedagogikka.
Ik ben begonnen aan een nieuwe uitdaging, ik ga Fins leren! Althans, ik ga een poging doen, want het is nog niet zo gemakkelijk.

Fins leren: hoe is dat?

Bovenstaande zinnetjes betekenen overigens het volgende; ‘hoe gaat het’, ‘goed, bedankt’ en ‘ik studeer onderwijskunde’.

Ik wil graag even beginnen met jullie te weten hoe dankbaar ik ben! Dankbaar voor alle reacties en dankbaar voor alle post die ik mag ontvangen. Het is zo leuk om kaartjes te krijgen!

Het studeren is begonnen

Eindelijk! Een aantal vakken waarvoor ik me heb ingeschreven is begonnen. Daar ben ik echt heel blij mee, want nu heb ik overdag wat dingen te doen. Het zijn niet veel uren die ik nu heb {deze week 12 uur}, maar het is een begin. In de loop van het semester zullen er meer vakken bij komen en zal ik het drukker krijgen.
Maan- en dinsdag had ik ‘classroom management in English’. Dit wordt gegeven door een man die erg grappig en boeiend kan vertellen. Het studieboek staat in de bieb en heb ik gelijk maar geleend. Oók heb ik het bijbehorende huiswerk gemaakt. Dit was erg gemakkelijk, het leek een beetje op middelbare schoolniveau. Ook van opdrachten die ik voor dit vak moet doen wordt ik niet echt bang; dialogen voeren, een spelletje spelen in het Engels, en een toets. Wellicht dat het de komende lessen nog moeilijker gaat worden.

Fins leren
Fins leren

Ik ga Fins leren

De lessen Finse taal zijn begonnen. Dit semester zal ik 70 uur Finse les gaan volgen en dat vertaalt zich aan het eind van het semester hopelijk in 5 ECTS. Ik vind het belangrijk om de taal enigszins te kunnen spreken als ik voor langere tijd in een land ben en dat is de reden dat ik Fins ga leren. Het vak wordt overigens gegeven door de dubbelgangster van Uma Thurman uit Pulp Fiction, en alleen dit maakt het al leuk. Tel daar een leuke groep studenten bij op en het kan niet meer mis gaan. Zou je zeggen, maar dat Fins is toch nog best een lastig taaltje met al die trëmä’s op elk wöörd.

Stage

Tenslotte heb ik een informatiebijeenkomst gehad over de stage die ik zal gaan doen. Deze stage bevat minstens tien uur. Hierbij ga ik naar een speciale stageschool. Deze bevindt zich op het universiteitcomplex en is van alle luxe voorzien om zo dé ideale school te zijn voor de pabostudenten van hier. Het is nauwelijks te vergelijken met de ‘normale’ scholen. Hier verbaasden Inge en ik ons nogal over… Oh, en het aantal stage is ook vrij weinig: 5 stages van 2 tot 5 weken. De hele opleiding duurt 5 jaar.

Veel liefs, Yvonne en tot gauw!

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

5 thoughts on “Fins leren: hoe is dat nou? Mijn ervaringen”

 1. Ik dacht ze schrijven zich overal voor in heb je altijd een kans. Maar dit is volgens mij wel een van de mooiste. Ben wel een beetje jaloers.
  En dat jullie alle twee worden geselecteerd.

  groetjes papa.

 2. Hoi Yvonne!
  Klinkt allemaal hartstikke goed daar! Van ons komt er binnenkort ook nog post; moet ‘m alleen nog ff adresseren…
  Het nieuws van dit front is dat ik lekker een week vakantie heb nu, yie-haaaaa! Was er ook écht wel aan toe na alle drukte van de afgelopen weken/maanden/jaar… Dinsdag lekker voor 4 daagjes naar Euro Disney; genieten en afleiding vinden.
  Veel succes met je lessen enzo en geniet van alles!
  Liefs As XXX

 3. Hey Yvon,

  Leuk hoor je berichtje…. wauw! Dat je naar st Petersburg gaat, lijkt mij ook zo tof!

  Gisteren hebben we niet gespeeld, vorige week hebben jawel….2-2 gespeeld! Ariba! of zoals we tegenwoordig ook nog wel eens willen zeggen, Wat een toestand!

  veel plezier daar.

  Karin

 4. Hey Y!

  Ik hoop dat je het super naar je zin hebt!! Take care en we krabbelen elkaar hier en daar.
  Zeg trouwens maar tegen Uma, dat ik haar beter vond in Kill Bill Vol.1. De tweede was wat afgezwakt.

  Namaste vanuit het zonnige Kathmandu.

  Ps: ik zit hier in een chi-zen tuintje in de kleermakerszit met draadloos internet 🙂 Kan ik die vunzige internetcafe’s achter me laten. De ontdekking van de eeuw!!

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares