Beijing Reizen in China

Griezelen in Beijing: een Ghost Tour met Newman Tours

newman tours

Welke dag is er beter dan 31 oktober, Halloween, om je te vertellen over de Ghost Tour waar ik onlangs aan deelnam. Een paar weken geleden mocht ik op uitnodiging van Newman Tours mee op hun Ghost Tour om zo de ‘zwarte’ kant van Beijing te leren kennen.

Chinese cultuur & geesten

Bijgeloof en rituelen spelen een belangrijke rol in de Chinese cultuur. Bij veel gelegenheden moeten handelingen in een bepaalde volgorde of op een bepaalde manier gedaan worden zodat ze geluk brengen. Het zal dan ook geen verrassing zijn wanneer ik je vertel dat Chinezen tot op zekere hoogte in geesten geloven. Geesten worden gezien als de spirituele weergave van een overleden persoon. Wanneer geesten niet goed behandeld worden kunnen ze voor ongeluk en ellende zorgen.
Om de geesten tevreden te houden en om te zorgen voor voorouders is er een speciale dag waarop Chinezen eten, geld, telefoons en andere spullen offeren voor hun voorouders. Met deze spullen kunnen de overledenen dan verder leven in het hiernamaals.

Metro’s, treurwilgen & huilende meisjes

Wanneer ik de metro uitkom staat mijn gids, Daniel al op me te wachten. Hij kijkt enigszins bezorgd aan en wijst naar de metro: “Je weet dat de metro niet altijd een veilig en betrouwbaar vervoersmiddel is?”. Enigszins verbaasd antwoord dat ik dat niet weet en ik vraag hem naar de reden. Daniel vertelt me dat het kan voorkomen dat je een geest tegen kunt komen tijdens je metroritje. Een geest (van de velen) die ooit ter ruste lag, maar die tijdens de aanleg van metrolijn 1 verstoord is en nu ronddwaalt. Het is dan ook niet zonder reden dat deze lijn na 11 uur ‘s avonds nog eens heen en weer rijdt (leeg) zodat de geesten in kunnen stappen en terug naar hun rustplek kunnen gaan.

Na deze eerste, uitermate geruststellende, kennismaking lopen we in de richting van het HouHai Meer. Daniel vertelt over zijn leven in China en hoe snel zijn bedrijf groeit; Newman Tours biedt inmiddels tours aan in 5 verschillende steden waaronder Shanhai, Xi’an en Beijing.
Al snel lopen we door een straat niet ver van het paleis van Prins Gong (1833-1898). Een plek die voor heel wat onrust heeft gezorgd tijdens verschillende periodes in de Chinese geschiedenis. Ten eerste zijn er de vele treurwilgen die rondom het paleis staan; ik hoor dat ik er beter niet naar kan kijken, althans niet naar al het gebladerte. Het schijnt namelijk zo te zijn dat de geesten (van onder andere de Verboden Stad) zich er regelmatig ophouden en dat het bad karma is wanneer je ze aankijkt.
Niet alleen buiten de muren van het paleis is het niet pluis; ook daarbinnen is het niet altijd aangenaam geweest. Bewakers van het paleis vertellen dat ze regelmatig uitgescholden worden en dat de stemmen van achter de muren van het paleis komen. Daniel vertelt me ook dat er ooit een zoontje van een bewaker was die in het paleis aan het spelen was en op een bepaald moment ergens in een kamer kwam en daar meisjes hoorde huilen…

newman tours

Stuiterende zombies

Zombies kennen we allemaal wel; ze lopen op een opvallende manier, vaak slepend met hun been. Chinese zombies zijn anders ervaar ik tijdens de tour. Chinese zombies stuiteren namelijk. Ze houden hun armen vooruit, benen bij elkaar en komen dan al springend vooruit. Daniel laat het me zien op de iPad die hij mee heeft. Super handig, want zo kan ik me een voorstelling maken bij wat hij vertelt. De iPad wordt overigens veelvuldig ingezet; bij veel verhalen krijg ik een kort filmpje te zien of foto’s van de betreffende personen waarover vertelt wordt.

Griezelige verhalen versus feiten

Tijdens de 2 uur durende tocht hoor ik veel verhalen en informatie. Doordat ik in juli een ghost tour in Seoul deed kon ik het niet helpen beide tours te vergelijken. Beide tours waren informatief en hadden goede verhalen, maar de tour met Newman Tours had naar mijn mening toch net wat te weinig smeuïge verhalen en bloederige, creepy details. Persoonlijk houd ik van het laatste, bij dat soort verhalen; hoe viezer en enger, hoe beter.
Desalniettemin is de ghost tour in Beijing een leuke tour voor wie eens wat anders wil en niet de standaard verhalen wil horen.

Praktisch

De ghost tour kost 290RMB (€38,00 in 2019) per persoon vanaf een groepsgrootte van 4 personen. De tour vindt ‘s avonds plaats en duurt ongeveer 2 uur. De tours starten en eindigen bij metrohalte Beihai Noord.

Newman Tours nodigde GoYvon uit voor deze tour.
Meningen & slechte grappen zijn zoals altijd van mijzelf.
Lees voor meer info mijn disclaimer.

You Might Also Like

3 Comments

 • Yvonne
  Reply
  Sabine
  31 October, 2015 at 6:41 PM

  Haha scary!! Ik ben nogal bang aangelegd dus weet niet of ik dit zou doen 😉 Wat vind jij van dat filmpje met de rode geest trouwens? Ik geloof daar geen snars van, de Chinezen wel?

 • Yvonne
  Reply
  Mrs. T.
  31 October, 2015 at 8:43 PM

  Even iets heel anders: wat heb je gemerkt van het staatsbezoek van WA en Maxima? Is daar misschien een logje mee te vullen. En dat bedrijf ‘Alibaba’, gossie! 😉

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   1 November, 2015 at 2:57 AM

   Eerlijk gezegd heb ik er niet veel van gemerkt. Ik zit niet in het bedrijfsleven en daar was het bezoek toch vooral op gericht. Ik ken wel mensen die er het een en ander van hebben meegekregen en bij bepaalde activiteiten waren, maar meer ook niet.
   Alibaba, ja, dat is wel iets. Jack Ma is echt énorm!

  Reacties zijn welkom! Bedankt!

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Shares