grootste ergernissen

8 x mijn grootste ergernissen aan het wonen in China

Beijing is een geweldige stad; je vindt er bijna alles wat je nodig hebt. China is een prachtig land; eeuwenoude cultuur, afwisselende landschappen en een wereld aan keus als het om eten gaat. Toch zijn er bepaalde aspecten van het land die ik minder leuk vind. Gebruiken en gewoonten waar ik niet aan kan wennen. Vandaag vertel ik je wat mijn grootste ergernissen zijn aan het wonen in China.

Grootste ergernissen

Over het algemeen erger ik me niet zo snel en vind ik China echt een geweldig land om te wonen. Soms heb ik mijn dag niet en dan zijn het dit soort kleine dingen waar ik me over op kan winden. Neem deze ‘grootste ergernissen’ daarom vooral met een korreltje zout.

1. Stilstaan op de roltrap

Om op mijn werk te komen moet ik elke dag met de metro. Een prima manier om te forenzen, want fietsen is te ver en elke dag met de taxi is niet bepaald goed voor mijn portemonnee.
Ik moet 2 keer overstappen en moet daarbij heel wat (rol)trappen op en af. Hier in Beijing is het tot veel mensen nog niet doorgedrongen dan je aan alleen de rechterkant van de roltrap zou moeten stilstaan en dat de linkerkant is voor de mensen is die graag traplopen op de roltrap. Dit zorgt voor enorme opstoppingen! Opstoppingen waar in niemand ‘s ochtends tijd voor heeft!
En als ik er wat van zeg word ik vreemd aangekeken.

2. De enorme luchtvervuiling

Hoewel ik moet bekennen dat de luchtkwaliteit de laatste jaren (ik woon sinds begin 2013 in Beijing) behoorlijk verbeterd is, blijft dit toch één van mijn grootste ergernissen.  Mijn meest gebruikte APP is een app die de PM2.5 (de luchtvervuiling) meet. Zodra deze boven de 150 is doe ik mijn masker op (zo charmant ziet dat er uit). In huis hebben we een luchtfilter dat vrijwel continue aanstaat en de ramen gaan maar sporadisch open.

3. Op de weg lopen

Over het algemeen vind je in elke straat prima stoepen waar je op kunt lopen. Veilig voor jezelf omdat de kans dat je aangereden wordt aanzienlijk minder is en fijn voor het overige verkeer. Waar ik onderdeel van uitmaakt. Als fietser vind ik het namelijk ontzettend irritant wanneer mensen op het fietspad lopen terwijl een perfecte stoep is! Echt, als er weer eens mensen op het fietspad lopen heb ik altijd de neiging om ze omver te fietsen.

4. Tegen het verkeer in gaan

Nummer 4 staat in het verlengde van nummer 3. Het lijkt er op alsof al het verkeer op twee wielen altijd tegen het verkeer ingaat. Ik snap het wel, want soms moet je tot wel een kilometer verder rijden om over te kunnen steken (er staan kleine hekjes tussen de rijbanen) en dat is heel irritant. Ik spreek uit ervaring.
Ik maak me hier zelf ook wel eens schuldig aan, maar ik wijk wél altijd uit voor het verkeer dat mij tegemoet komt (en in de juiste richting rijdt). Verkeer dat mij tegemoet komt vanuit de tegenovergesteld richting doet dat bijna nooit. Sterker nog; ik moet bijna altijd uitwijken! Er wordt naar me getoeterd, ik krijg armbewegingen te zien en ik heb heel wat vuile blikken moeten incasseren in de afgelopen jaren.

5. Dat ik een bezienswaardigheid ben

Gelukkig is Beijing wel wat gewend als het om mensen met een niet-Aziatisch uiterlijk gaat, maar ik word toch nog vrij regelmatig met grote verbazing aangestaard. Wanneer mensen zien hoe lang ik ben (1.86m) kijken ze eerst naar mijn voeten om te zien of ik hakken draag. Wanneer dat niet zo blijkt te zien of wanneer het maar kleine hakjes zijn hoor ik ze al snel opmerkingen maken over mijn lengte. Afhankelijk van mijn bui maak ik een opmerking over hún lengte.
Het gebeurt zelfs in de metro dat wildvreemde mensen me vragen of ik met ze op de foto wil. Nee! Dat wil ik niet!

Toeristische gebieden kan ook maar beter vermijden, anders loopt het uit de hand zoals in dit filmpje.

6. Mensen die de metro ingaan voor iedereen uitgestapt is

Ik snap dat je graag in deze metro wilt omdat je anders 5 minuten moet wachten, maar laat mensen eerst uitstappen! Mensen hier lijken niet te beseffen dat efficiënter is om eerst iedereen uit te laten stappen. Iedereen duwt zich naar binnen nog voor iedereen uitgestapt is. Gelukkig ben ik inmiddels getraind en gebruik ik mijn ellebogen wanneer het nodig is.

7. Het altijd ellendige internet

We weten allemaal hoe China denkt over het Internet en het gebruik ervan. We kennen de Great Firewall of China en de ergernissen die het met zicht meebrengt. Sites die niet werken, Internet dat enorm langzaam is en social media dat geblokkeerd wordt.
Op mijn verlanglijstje voor Sinterklaas (mag ook kerst zijn) staat dit jaar fatsoenlijk Internet.

internet-ergernis

8. Niets wordt fatsoenlijk gerepareerd

Zit er een scheur in de groentelade van je koelkast? Plak er een stuk plakband op! Heb je last van larfjes en vliegjes in je badkamer? Kit het gat waar ze door komen dicht. In de zomer last van mieren in je keuken? Even het randje van je aanrechtblad dat tegen de muur aanzit afkitten. De airco die een beetje los zit? Joh, dat fixen we met wat plakband!
Er worden hier maar weinig problemen écht opgelost. Veel oplossingen zijn tijdelijk en improvisatorisch. Heel vervelend, want zo blijf ik continue mensen vragen om problemen op te lossen.

Grootste ergernissen

Je hebt ze geleden; mijn grootste ergernissen als het om het wonen in China gaat. De meeste zijn relatief en vallen best mee. De smog en de restricties die de regering oplegt vind ik het meest vervelend. De smog beïnvloedt mijn gezondheid en het beperkte internet zorgt ervoor dat ik word belemmerd in het doen van mijn werk (lesmateriaal vinden) en in het schrijven van mijn blogs.
Het is mijn keus hier te wonen, dus ik heb er maar mee te dealen 😉

Wat zou jouw grootste ergernis zijn? Ik ben benieuwd!

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

18 thoughts on “8 x mijn grootste ergernissen aan het wonen in China”

 1. Veel is herkenbaar 🙂 Nr. 6: dat snappen ze hier ook niet in de bus (hier is geen metro) en ja die luchtvervuiling… bij jou is het echt veel heftiger maar ook ik heb er veel last van. Soms denk ik er ook weleens aan een mondkap te kopen. Dat is dus ook echt iets waaraan ik me erger. Ook nummers 3 en 8 komen me bekend voor trouwens ?

 2. Wat vreselijk dat filmpje, haha. Menig straatmuzikant f artiest doet enirm zijn best om zoveel bewonderaars te krijgen… 🙂

 3. haha , ja , allemaal heel herkenbaar maar wat het verkeer betreft verbetert het naarmate je meer zuidelijker gaat ,gevaarlijker vind ik dat ze zonder lichten rijden, vooral die electrische scooterjes , je hoort ze niet komen.
  Het meest ergerlijke vind ik, zakelijk dan , dat ze s anderendaags precies compleet vergeten zijn wat er de dag ervoor afgesproken is en nog erger dat als je bij een volgende trip terugkeert al je contacten verdwenen zijn , allemaal nieuwe gezichten ,gemaakte deals niet meer van tel zijn en je telkens van 0 moet herbeginnen , long term relationship , vergeet het .
  En ze blijven glimlachen , je kan er gewoon niet boos op worden .

  1. Geen lichten vind ik ook heel irritant! Ik zie echt niemand. Heb mijn lichtjes standaard in mijn tas zitten. Ik wil graag gezien worden.
   Zakelijk en op de werkvloer zijn er inderdaad ook genoeg irritaties.
   Mmm… misschien ooit eens een deel 2 maken!

 4. Elke keer wanneer ik foto’s van de luchtvervuiling in Peking (of een andere grote stad) zie, vraag ik me af waarom iemand daar zou willen wonen. In 2012 was ik enkele dagen in Peking: drie dagen stralende zon en een mooie blauwe lucht. Ik heb dan waarschijnlijk veel geluk gehad?

 5. Veel punten die ik herken! Het dringen bij de metro, niets dat fatsoenlijk gerepareerd wordt, een bezienswaardigheid zijn…En de luchtvervuiling lijkt me inderdaad vreselijk als je in Beijing woont. Hoewel ik Beijing een geweldige stad vind, blijf ik het een prestatie vinden dat jullie al zolang in China wonen 🙂

 6. Leuk om te lezen! Ik woon natuurlijk gewoon in Nederland en ben nog nooit in China geweest. Deze zomer willen we er waarschijnlijk wel heen, waar ik een beetje tegenop zie zijn de mensen en de smog, maar het lijkt me zo’n mooi land! (ik ben zelf blond, heel bleek en 1.73, hopelijk gaat het meevallen 😛 )

 7. Leuke post! Ik vond het voor een paar weken niet eens zo heel erg om een bezienswaardigheid te zijn (ik ben niet lang, wel heel blond) maar iedere dag lijkt me ook wat minder. Ik vond het vooral raar als mensen stiekem een foto of filmpje maakten, vanachter een krant of paraplu ofzo.
  Ook de ‘Chinese’ manier van iets repareren heeft me echt verbaasd! Inderdaad, een probleem wordt nooit écht verholpen, zo jammer.

 8. Hoi Yvonne,

  Leuk, al je verhalen! Mijn vriend heeft een aantal weken terug een aanbod gekregen om voor een aantal jaar in China te komen werken. Dit overviel mij enorm. Na eenmaal alles te hebben laten bezinken, sta ik open voor dit voorstel, al vind ik dit echt mega eng. In Nederland werk ik in de bediening in een restaurant, maar wat zouden mijn kansen in China zijn,? Hoe werkt de horeca daar uberhaupt? Is het bijvoorbeeld ook mogelijk om vrijwilligerswerk te doen? Wij zouden dan naar Jiangmen verhuizen, een kleine stad zo’n 3 uur van Hongkong af.

  Dan heb ik nog een vraag. Hoe gaan Chinezen met huisdieren om? Ik heb namelijk een hond die ik uiteraard mee wil nemen, maar als ik de verhalen moet geloven, kan hij ontvoerd en geconsumeerd worden :/
  En hoe werkt het met het invoeren van huisdieren?

  Hopelijk kun je me antwoorden geven.

  Alvast bedankt!

  1. Hallo Susan,

   Wat een spannend avontuur!
   Ik zou me niet al te veel zorgen maken over je hond. Als je hem bij je houdt en niet los laat lopen wordt het niet zomaar ontvoerd en / of opgegeten.
   In een kleine stad een baan in de horeca vinden zal niet gemakkelijk zijn. Cafés zoals wij in Nederland kennen en in restaurants moet je Chinees kunnen spreken wil je daar werken. Daar bovenop is het hard werk en een karig salaris.
   Je zou kunnen kijken of je op scholen of weeshuizen vrijwilligerswerk zou kunnen doen.

   Succes met de voorbereidingen!

   1. Hi,

    Het eten van hond is niet direct een Chinese gewoonte zeker niet in stedelijke gebieden , wel in Korea .Wie veel in China komt , in mijn geval voor zaken en heb er ondertussen heel veel persoonlijke relaties ,weet dat wat er over verteld wordt zeer tendensieus is , in het kapitalistisch westen mag vooral niet geweten worden dat het ginder vooruit gaat en hier alleen maar nog bergaf .Dus go for it !

 9. Yvonne, ik vind het jammer dat je de Chinese cultuur en situatie meet langs de Westerse maatlat.
  Inleven in een land met een andere cultuur dan de jouwe en een economische achterstand tov Nederland, Europa die ze graag willen inhalen zou je leven een stuk relaxter maken. Denk jij dat ze die luchtvervuiling zelf zo leuk vinden?

  En anders: Jij kunt gewoon vertrekken.
  Die Chinezen niet.

  1. Hoi Jenneke,

   Bedankt voor je reactie, ik waardeer dat je de moeite hebt genomen te reageren. Als je mijn artikel goed had gelezen had je aan het begin en eind kunnen lezen dat ik dit artikel niet al te serieus bedoel. Ik vraag mijn lezers het met een korreltje zou te nemen.
   En me inleven in de Chinese cultuur? Me dunkt dat me dat na 7 jaar wel redelijk afgaat.

   1. Alles wat in China door het Westen verketterd wordt is een copy van de westerse industrialisering in de 20 ste eeuw , de tonnen gif die in de grond zitten , afval in zee gedumpt ,ze gaan het ons niet vertellen , eternit ….., de doden in de mijnen …., de kinderarbeid in de textiel …..het verschil is dat dit “probleem ” in China 10 keer rapper gaat opgelost worden zonder touwtrekkerij ; één beleid en basta zo zal het gedaan worden , en een Chinees die wil vertrekken die kan dat probleemloos doch er zijn er al velen teruggekeerd van de ego kapitalistische landen .
    Ons naderend final one way ticket na vele expatverblijven in ondermeer Azie zal niet richting VS zijn , daar hebben we geen maatlat voor nodig .

  2. Betekent dat dat Yvonne zich nergens aan mag ergeren? Volgens mij zegt ze toch duidelijk dat ze het over het algemeen graag in China woont. Overigens geldt ook voor websites waar je je aan ergert dat er rechtsbovenin zo’n geinig rood kruisje zit waar je op kunt klikken, dan verdwijnt het probleem onmiddellijk ;))

   @Yvonne, sorry dat ik even inbreek 😉 Ik vind dit soort artikelen leuk en verfrissend – als Nederlandse in Duitsland erger ik me ook aan genoeg dingen, ook al woon ik hier graag. (Overigens ergerde ik me ook aan dingen in Nederland – elke locatie heeft zo zijn irritaties…) Het is juist leuk als daar met humor over gesproken kan worden.

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares