gwangjang markt

Gwangjang Markt: de Beste Plek in Seoul voor Foodies

De geur van verse kruiden die mijn neus binnendringt, het gelach van de verkoopsters en de kleurrijke snacks die in de kraampjes liggen, klaar om opgegeten te worden. De Gwanjang Markt, niet ver van Dongdaemun is de oudste traditionele markt van Korea en een waar paradijs voor foodies.

gwangjang markt

Bekijk de vlog waarin ik de Gwangjang Markt bezoek.

Oude bekende

Het eerste wat ik op mijn lijstje schreef bij het plannen van mijn bezoek aan Seoul was een bezoek aan Gwangjang Food Market. Begin 2012 was ik er al eens en ik herinnerde me de fijne sfeer die er hing en het lekkere eten. Aangezien ik dol op markten én eten ben wist ik; hier moet ik weer naar toe. Geheel toevallig ontdekte ik op de dag van mijn aankomst, bij het verkennen van de buurt, dat de markt op loopafstand van mijn hostel zat. Beter kon bijna niet!
Wanneer ik ‘s middags over de markt loop herinner ik me dat ik er 3 jaar geleden ook liep, toen dik aangekleed en met een muts op. Deze keer bezoek ik deze oude bekende in de zomer en hoeveel het er rustig is voelt het nu een stuk levendiger.

gwangjang markt
‘s Middags is het rustig op de markt. Alles bankjes zijn nog leeg.

Rijke handelaren

Een ‘oude’ bekende is de Gwangjang Markt zeker. Met haar meer dan 100 jaar is ze de oudste markt van het land. Ze werd in juli 1905 geopend nadat een aantal rijke handelaren besloten om een nieuwe markt op te richten die niet onder de hoede van Japan zou vallen. De investeerders brachten geld bij elkaar en kochten het land waarop je nu de markt vindt.

gwanjang markt

De markt bestaat uit 2 verdiepingen met meer dan 1000 winkels die van alles verkopen. Op de begane grond vind je alle eetstalletjes met typisch Koreaanse snacks zoals kimchi en bindaetteok. Op de eerste verdieping vind je winkels die onder andere zijde, satijn en beddengoed verkopen. Natuurlijk bleef ik op de begane grond en keek ik mijn ogen uit, me afvragend bij welk eetstalletje ik zou gaan eten.

Gimbap & Twigim

gwangjang markt
In zeewier gewikkelde rijst, groenten en ei.

Deze gimbap is razend populair in Korea en in bijna elk restaurant wel te krijgen. De snack komt oorspronkelijk uit Japan; de Japanse soldaten namen het (in Japan heet het tekkamaki) mee tijdens de Japanse bezetting van Korea (1910-1945) en op die manier maakten de Koreanen kennis met dit hapje.
Het zijn een soort sushi-rolletjes, maar in plaats van gevuld met vis (hoewel dat er soms ook in zit) zijn ze over het algemeen gevuld met ei en groentes. De groentes komen in allerlei variaties, van vers tot ingelegd in zuur en geroosterd. Voor mij maakten de sesamzaadjes en het sesamsausje dat ik er bij kreeg het helemaal af. Zo simpel, maar erg lekker!

Twigim

gwangjang markt
Koreaanse twigim

Wie houdt er niet van gefrituurd eten? Elk land heeft wel haar eigen kenmerkende, gefrituurde snack. Hoewel het niet gezond is, is het vaak wél lekker. En dat is soms gewoon het belangrijkste, toch?
In Korea is het niet anders. Wanneer ik over de markt loop kom ik veel kraampjes tegen die twigim verkopen en ik moet het dan ook proberen.

gwangjang markt
Mijn twigim wordt klaargemaakt.

De twigim lijkt wat op tempura, maar naar mijn idee is tempura een stuk knappiger dan twigim. Op mijn bord kreeg ik een aantal verschillende soorten groente, maar ook wat worstjes en stukjes vis. De groenten waren erg lekker, het vlees en de vis wat minder. Gelukkig hielp het drankje dat ik er bij dronk om de vis-variant wat makkelijker weg te krijgen.

gwangjang markt

Beste plek voor foodies

De keuze aan gerechten is enorm op de markt en daarmee is het echt een plek die je niet mag overslaan wanneer je, net als ik, onder andere reist om te eten en graag nieuwe gerechten proeft en veel street food wil eten. Daarnaast zijn bijna alle maaltijden die je op Gwangjung kunt krijgen budget vriendelijk, dus zelfs wanneer je een miskoop doet voltrekt er zich geen ramp. Je gaat gewoon een kraampje verder en probeert wat anders.

gwangjang markt

Gwangjang Markt – Praktisch

De markt (het eetgedeelte) is open van 10 uur ‘s ochtends tot half 10 ‘s avonds. Een bezoek ‘s avonds is het leukste, dan zijn er de meeste mensen (Koreanen).

Adres
6-1 Yeji-dong, Jongno-gu, Seoul, South Korea
서울특별시 종로구 예지동 6-1

Vervoer
Ongno 5-ga Station (lijn 1), uitgang 7 & 8
Euljiro 4-ga Station (lijn 2), uitgang 4

gwangjang markt

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

8 thoughts on “Gwangjang Markt: de Beste Plek in Seoul voor Foodies”

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares