TEFL cursus

Het tijdperk ‘Richard English International’ is voorbij

Eindelijk! Mijn tijd als ‘intern’ bij Richard English International zit er op! De laatste weken waren nogal zwaar en vermoeiend, vandaar dat ik blij ben dat het voorbij is.

Richard English International

RIchard English International

Pissig, boos en geïrriteerd

De school kreeg me, vlak voor het eind van het semester, flink pissig, geïrriteerd en gestrest. Om te beginnen wilde de eigenaar van de school me geen letter of recommendation geven. Hierdoor raakte ik enigszins in paniek, want deze brief was noodzakelijk om al het benodigde papierwerk voor mijn nieuwe baan te kunnen krijgen. Gelukkig kon ik deze brief ook via TTC krijgen, dus dat probleem was vrij snel opgelost.

Op mijn één na laatste dag vond ik een aangename verrassing op mijn bureau. Een papier met daarop een lijst ‘rulers & regulations‘! Ja, er stond daadwerkelijk ‘rulers‘! Ik was zo verbaasd dat ik er alleen maar om kon lachen. Waarom? Waarom kreeg ik dit? Op mijn één na laatste dag? Ik had echt geen idee.
Mijn laatste dag was lang. Erg lang. Ik moest van 10 tot 9 werken en… ik toen zelfs nog niet eens mijn certificaten ontvangen! Toen ik er om vroeg wist het hoofd van leerkrachten nergens van af; ze had geen idee waar ik het over had. Niet veel later realiseerde ze zich dat ze mij iets had moeten geven; de certificaten.

Het ergste moest nog komen…

Naast het certificaat zou ik volgens het contract ook een bonus ontvangen. Op het moment dat ik er naar vroeg werd me verteld dat ik het contant zou krijgen. Hoe fijn!? Bijna 3000RMB (staat gelijk aan ±€300,-) vlak voordat ik op vakantie zou gaan. Maar ik bofte, want ik zou maar 2000RMB krijgen. Ze hadden schijnbaar de reisvergoeding vergeten en ze hadden besloten om 500RMB in te houden omdat ik tweemaal ziek was geweest. En niet alleen omdat ik ziek was geweest, ook omdat ik naar muziek had geluisterd en de computer had gebruikt voor zaken die niets met school te maken hadden. Ik barstte bijna uit m’n vel! Ik was echt zo pissed en in staan om het kantoor van Richard overhoop te halen. Vooral vanwege de redenen die ze me gaven. Gelukkig was TTC erg behulpzaam; ze beloofden het voor me te regelen en dat deden ze. Een paar dagen later was het geld dat ik nog tegoed had op mijn rekening gestort.

Conclusie

Al met al was ik blij dat het semester er bij Richard English op zat. Het was achteraf niet helemaal wat ik er verwacht en gehoopt had, maar het was een mooie ervaring. Aan het begin (toen ik bijna geen lessen hoefde te geven) realiseerde ik me hoe leuk ik het vind om les te geven en te werken met kinderen. Ik miste het lesgeven echt wel, die eerste paar weken. Ik besefte ook dat ik zeker wel kennis heb over kinderen en lesgeven en dat ik mijn eigen stijl heb ontwikkeld in de 5 jaar voordat ik naar China kwam.

Ik ben benieuwd wat het komende semester me gaat brengen!

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

10 thoughts on “Het tijdperk ‘Richard English International’ is voorbij”

 1. Goedemorgen Yvonne,
  Heb net je verslag gelezen. Leuk om te horen hoe je dagelijkse leven in China is. Opkomen voor jezelf meid!
  Hoorden dat je vader en moeder een paar weekjes naar je toe komen. Hartstikke fijn. Leer ze maar snel Chinees en vooral de gebruiken daar.
  Wensen je een fijne tijd.
  Liefs van de Rottumerplaat,
  Tammo & Marty

 2. Was interesting reading:) You`re really living in a moment…compared to my everyday routine here…you lucky girl:0
  Enjoy it and good luck with the rest of the trip! Waiting already new posts from you:)
  Lots of love xx

 3. Hej Yvonne!

  Jeetje, fijn dat je even vakantie hebt kunnen vieren na dat gedoe op die school.. belachelijk van die bonus!! Kan me voorstellen dat je boos werd!! Ben benieuwd naar de rest van het verhaal..

  X Yessica

 4. Hallo Yvonne, om te beginnen: nog een gelukkig nieuw jaar!! Ik ben blij, dat jij al die dingen meemaakt en ik dat vanuit mijn veilige thuis jouw verslag kan lezen. Het zou niets voor mij zijn, al die ergernissen en onzekerheden. Daarom ben ik ook nog steeds heel blij, dat Inge daar niet zit. Wat niet wegneemt, dat je een schitterdende kans gepakt hebt en ontzettend veel ervaringen opdoet!
  Ik neem aan, dat het “engagement” een interpretatie van de Chinezen is en niet dat wij iets gemist hebben?
  nog heel veel plezier de komende tijd en blijf vooral schrijven!

 5. Heeey Yvon,
  Leuk weer een update te lezen! Irritant dat ze zo moeilijk deden over het certificaat en de bonus. Is niet echt een leuke afsluiting. Maar gelukkig is het toch allemaal gelukt en kon je toen lekker reizen! Ik ben ook benieuwd naar het vervolg van je verhaal!

  xx Eline

 6. I’m engaged now..
  Sommige dingen gaan toch sneller dan verwacht he 😉

  Maar tof dat je weer even schreef! nog 17 dagen en dan drop ik pa & ma op het vliegveld! Suc6 ermee 😉

  Nee gekheid veel plezier met z’n allen.
  Wanneer komen de foto’s van de vakantie eigenlijk

 7. Hallo lieverd,
  Goed om te lezen dat je ondanks de perikelen van treinkaartjes e.d. een fijne vakantie hebt gehad.
  “I’m engaged now” hebben we iets gemist ? Vertel !!!!!!!!
  Succes in Hongkong.

  Dikke kus

 8. Okay, even om de onduidelijkheid uit de wereld te helpen… ik ben natuurlijk niet verloofd!! Daar doe ik niet aan hoor. De Chinezen dachten dat, vanwege m’n ring om m’n ringvinger en omdat ik samen met Miguel aan het reizen was. En om van ze af te zijn, soort van, heb ik ze maar wijs gemaakt dat we verloofd zijn 😉

 9. Hallo hallo,

  Ook een tip ipv verloofd spelen, is spelen dat je op je huwelijksreis bent….. levert soms leuke extraatjes op…..
  Je hebt het zo te horen nog steeds naar je zin! Keep it up!

  Dit weekend gaan we naar de Chinese New Year’s Parade in San Fran dus ik zal aan je denken!!

  Veel plezier met je paps en mams.

  Liefs Linda

 10. He!! Wat een verhalen en ervaringen weer zeg…..super leuk! Wij hebben nog een hoop bij te kletsen straks :)!

  Ik mis alleen wel de foto’s die bij het verhaal horen ;)….

  Spreek je (hopelijk) snel weer:D…

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares