Hiken in Beijing: een wandeling naar de Zilveren Pagodes

Veel mensen denken dat Beijing ‘alleen maar’ een enorm grote stad is. Ze kennen de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad zoals de Verboden Stad, de Tempel van de Hemel en de Chinese Muur. Wat veel mensen niet weten dat je prima kunt hiken in Beijing. Op ruim anderhalf uur rijden van het centrum van de stad vind je bijvoorbeeld de Zilveren Pagodes. Pagodes die in een prachtig wandelgebied staan.

Hiken in Beijing: een wandeling naar de Zilveren Pagodes

Het is vroeg opstaan op de tweede dag van mijn staycation in Beijing, maar dat is geen probleem met het vooruitzicht op een heerlijke dag, weg uit de stad. Het kan soms lastig zijn om Beijing te verlaten; je bent al gauw uren onderweg met het openbaar vervoer. Het is dan een uitkomst dat er groepen als de ‘Beijing Hikers’ bestaan; zij organiseren hikes rondom Beijing, weg uit de stad, geheel verzorgd voor een prima prijs.
De hike van vandaag brengt me niet naar de Chinese Muur (een specialiteit van de Beijing Hikers), maar naar het Changping District ten noorden van de stad.

Een oud podium en een klein dorpje

hiken in beijing zilveren pagodes

Na zo’n anderhalf rijden komen we aan bij het vertrekpunt van onze hike; een klein dorpje dat in niets lijkt op het ontwikkelde stadscentrum van Beijing. We lopen het dorpje door en komen al snel aan bij een podium dat zo’n 300 jaar geleden voor het eerst gebruikt werd. Door de jaren heen is het goed onderhouden en ook gerenoveerd waardoor het er nu redelijk modern uitziet.

hiken in beijing zilveren pagodes

Het dorpje ligt aan de voet van de berg, er is geen stadsverwarming zoals men dat in de stad kent en er wordt hout gebrand om huizen warm te houden. Het is een wereld van verschil met ‘de grote stad’.

Beschermgeest

hiken in beijing zilveren pagodes

Na een flinke klim (wat volgens de beschrijving van de hike een ‘hellend pad’ was) komen we aan bij een soort shrine. De figuur in het midden woonde ooit in de Verboden Stad, maar was daar niet geliefd. Hij was er zo ongelukkig dat hij een einde aan zijn leven maakte. Daarna realiseerden de bewoners van de stad zich dat hij eigenlijk ‘best oké’ was en maakten ze hem tot een soort beschermheer.

Een geweldige dag om te hiken in Beijing

hiken in beijing zilveren pagodes

Het weer is perfect om te hiken in Beijing. De lucht is ongelooflijk en uitzonderlijk blauw en de temperatuur is precies goed. De uitzichten zijn schitterend en op sommige momenten kan ik zo ver kijken dat ik de Chinese Muur kan zien.

hiken in beijing zilveren pagodes

Terwijl ik geniet van een vrije dag zijn er ook mensen die gewoon moeten werken.

hiken in beijing zilveren pagodes

De lente doet haar best

hiken in beijing zilveren pagodes

De uitzichten zijn prachtig! Ik ben nog niet eens aan de klim naar boven begonnen en het uitzicht is nu al adembenemend. Bomen vol bloesems kleuren de bergen lila en geven een zoetige geur af. De groep waarmee ik hike is niet al te groot en iedereen loopt redelijk verspreid rond. Heel fijn, want zo voelt het alsof ik de natuurpracht voor mezelf heb.

Uitzicht op de Zilveren Pagodes

hiken in beijing zilveren pagodes

Na een inspannende hike over kronkelige zandpaadjes bereik ik de top van de berg. De klim is absoluut de moeite waard want ik word beloond met een fantastisch uitzicht over de bergen.

hiken in beijing zilveren pagodes

Het komt maar zelden voor dat je zo ver kunt kijken. Ik kan de Chinese Muur zien, zie jij hem ook?

hiken in beijing zilveren pagodes

De zilveren pagodes staan in een park dat met regelmaat gesloten is. De gidsen van Beijing Hikers zijn echter zo bekend in de omgeving en hebben goede contacten met de lokale bewoners dat wij via een achteringang naar binnen kunnen.
Sterker nog; het kleine groepje waar ik mee loop mist een lintje (waarmee de route wordt aangegeven) en we komen als eersten bij de pagodes aan via een ‘speciale’ route.

hiken in beijing zilveren pagodes
Foto door JudithinChina

Na een picknick bij de Zilveren Pagodes lopen we als groep terug naar het startpunt van onze hike om terug te reizen naar Beijing. In de bus op weg naar Beijing kijk ik terug op een fijn dagje uit, weg uit de stad, de natuur in.

Filmpje van de hike

Miguel werkt sinds kort aan een nieuw project en daarvoor maakte hij het volgende filmpje van de hike.

Ook hiken in Beijing?

De Beijing Hikers organiseren elke week meerder hikes in de omgeving van Beijing. Je kunt een soortgelijke hike doen als ik deed, maar ze bieden ook hikes naar delen van de Chinese Muur. De prijzen van de hikes starten bij 350RMB. Daarbij zit vervoer, onbeperkt water en soms een lunch of snacks. Bij de hike die ik deed zat een lunch inbegrepen.

hiken in beijing zilveren pagodes

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

6 thoughts on “Hiken in Beijing: een wandeling naar de Zilveren Pagodes”

  1. Heerlijk! Lijkt me geweldig om daar eens rond te lopen en vooral met zo’n mooi weer. Ik heb het geluk gehad om met zulk weer de Chinese Muur te bewandelen, genieten hoor!

  2. Leuk lijkt me dat! Ik zoek in grote steden juist altijd parken op waar ik kan wandelen, dus deze zou ik echt graag meepakken als ik daar zou zijn.

  3. Wat een ontzettend mooi gebied Yvon! Ik kan me voorstellen dat het heerlijk was om te wandelen daar! Goeie tip voor iedereen die veel tijd heeft in Beijing en ook een stukje natuur wil meepakken (naar de muur dan).

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares