Boeken & films Lifestyle

Review: Iris Hannema – Miss yellow hair, hello!

boek review

Van Nederland naar China, Beijing, en vanaf daar met vliegtuig naar Hong Kong voor een tussenstop om uiteindelijk in Bangkok aan te komen. Dat is een flinke reis voor een boek. Maar het zou een fluitje van een cent zijn geweest voor Iris Hannema die het boek dat deze reis aflegde schreef; Miss yellow hair, hello!

Iris Hannema – Miss Yellow Hair, hello!

Want Iris Hannema heeft in haar leven al wat afgereisd zeg! Zo was ze bijvoorbeeld al eens in Syrië, Colombia, Iran, Japan, Italië en India. De verhalen van al die reizen verwerkte ze tot een boek, waarvoor het daadwerkelijke idee ontstond in New York, op een barkruk.

Een aantal weken geleden won ik via het Wereldwijzerforum dit boek, geheel tegen mijn verwachting in overigens. Na de reis naar Beijing was het boek nog niet uitgereisd; ik stopte het in mijn handbagage en nam het mee naar Bangkok, waar ik was voor de diASIAtourism BloggerMatchup.
Tijdens mijn vluchten, en het wachten op mijn aansluitende vlucht las ik het boek uit.

 

Het boek bevat 18 hoofdstukken waarin Hannema de verhalen over haar reizen vertelt. Ze is overal geweest; van Israël tot Cuba en van China tot Burkina Faso. Het boek leest enorm snel weg, onder andere de vrij korte hoofdstukken (zo’n 15 bladzijden per hoofdstuk).Ik had het dan ook binnen een paar uur uit. De verhalen namen mij echt mee op reis, op sommige momenten voelde het alsof ik er bij was en leek ik te ervaren wat Iris op reis had ervaren.iris hannema miss yellow hair

Die ervaringen, daar kon ik me soms wel, soms niet in herkennen. De verbazing, het eten, hostels die niet helemaal blijken te zijn wat je ervan had verwacht, dat heb ik ook meegemaakt (en maak ik nog steeds mee).
Het feesten, de mannen en de alcohol, daar had ik dan weer wat minder mee. Natuurlijk heb ik gefeest en gedronken, maar nooit zonder ver over mijn grenzen te gaan. En vakantieliefdes daar deed ik ook maar weinig aan. Mijn laatste vakantieliefde duurt inmiddels al weer bijna 4 jaar, overigens. Voor mijn waren deze onderwerpen iets te veel aanwezig in het boek.

De tips en adviezen (‘zwembad crashen doe je zo’ & ‘inpakken voor een avontuurlijke reis door de jungle’) zijn met humor geschreven en vermakelijk om te lezen. Het merendeel van de tips echter zijn voor reizigers die voor het eerst willen gaan backpacken en 0,0 ervaring hebben. Heb je al wat gezien van de wereld, dan weet je dat je altijd een set pasfoto’s bij je moet hebben en dat het goedkoper is om zelf treinkaartjes te regelen in plaats van dit te laten doen.

Al met al was het voor mij een vermakelijk boek (zo af en toe moest ik hardop gniffelen), maar was het feesten soms iets te overheersend.

Ben je benieuwd geworden naar het boek, het is onder andere online te koop bij BOL.com.

Deze blogpost bevat een affiliate link.
Voor meer info over affiliate lees je mijn disclaimer.

You Might Also Like

6 Comments

 • Yvonne
  Reply
  Tikva
  28 June, 2014 at 7:19 AM

  Ik lees overal enorm veel over dit boek. Leuk om jouw eerlijke review te lezen.

 • Yvonne
  Reply
  Henriette
  28 June, 2014 at 1:12 PM

  Hoi Yvon,
  Leuk om ook jouw review te lezen en helemaal dat je het via Wereldwijzer.nl hebt gewonnen. Ik heb op mijn website ook een review van het boek staan en de actie uitgezet op Wereldwijzer. Groetjes Henriette

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   29 June, 2014 at 8:15 AM

   Hoi Henriette,
   Leuk dat je hier even langskomt en een berichtje achterlaat. Toevallig dat jij de actie hebt georganiseerd daar!

 • Yvonne
  Reply
  Floor
  28 June, 2014 at 9:48 PM

  De titel wekt wel m’n interesse, gezien mijn eigen yellow hair.

  Ik heb trouwens de mugcake in de pan getest, iets meer werk, want opletten, maar minstens zo leker!

 • Yvonne
  Reply
  Jenny
  29 June, 2014 at 11:07 AM

  Lijkt mij ook een super leuk boek!!

 • Yvonne
  Reply
  Karlijn
  28 August, 2014 at 1:28 PM

  Ik wil het boek erg graag lezen. Ze schrijft elke week een stukje in de krant en dat doet ze zo leuk dat ik er helemaal enthousiast over ben geraakt.

 • Reacties zijn welkom! Bedankt!

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Shares