Azië Thailand

Is Thailand Veilig voor Reizigers?

Thailand

Een vraag die ik mezelf stelde toen ik op 22 mei hoorde dat het leger de macht had overgenomen in Thailand en dat er een staatsgreep gaande was. Staatsgrepen zijn serieus, gaan vaak gepaard met geweld en maken een land over het algemeen niet veiliger. Nu, aan het eind van mijn reis naar Bangkok geef ik graag een round-up van mijn ervaringen en van wat ik gehoord heb van de Thai.

Is Thailand Veilig?

Voor de Blogger MatchUp was ik door Digital Innovation Asia uitgenodigd om naar Bangkok te komen. Uiteraard was ik enthousiast; een mooie kans om andere reisbloggers te leren kennen, maar ook om contacten te leggen met mensen in de reisindustrie.
Op het moment dat ik hoorde dat het leger de controle had overgenomen begon ik alleen een klein beetje zenuwachtig te worden. De zenuwen kwamen helemaal tevoorschijn toen ik hoorde van de staatsgreep.  Zou het wel veilig zijn om naar Bangkok (het centrum van alle ‘onrust’) te gaan?
Ik hield het nieuws in de gaten, maar had ook nauw contact met de organisatie. Zij waren immers in Bangkok en on the spot. Na veel wikken en wegen besloot ik om te gaan. Ik had er namelijk vertrouwen in dat ik veilig zou zijn met wat ik op de planning had staan en waar ik zou verblijven.

Geannuleerde vluchten

is thailand veilig

Het is duidelijk dat het toerisme lijdt onder de huidige omstandigheden. De, in het toerisme werkende, Thai die ik heb gesproken gaven allemaal aan dat er een stuk minder toeristen zijn. Hotelkamers staan leeg en tours worden geannuleerd omdat er te weinig mensen zijn.
Zelf merkte ik het tijdens mijn reis naar Bangkok. Ik vloog met Hong Kong Airlines vanaf Beijing naar Hong Kong en vanaf daar naar Bangkok. Mijn vlucht naar Hong Kong werd omgeboekt, waarschijnlijk omdat er niet voldoende passagiers waren. Aangekomen in Hong Kong bleek dat mijn vlucht naar Bangkok geannuleerd was. Ik werd vervolgens ingecheckt op een vlucht van Thai Airways naar Bangkok. Het vliegtuig waar ik in belandde was bij lange na niet vol. Voor mij een teken dat mensen hun reis geannuleerd hadden en vliegtuigmaatschappijen probeerden om hun vliegtuigen te vullen.

Andere reisbloggers hadden dezelfde ervaringen; veel lege vliegtuigen en gewijzigde vluchten.

Het leven in Bangkok gaat door

is thailand veilig

Een stroom mensen beweegt zich over de trappen en haast zich naar het platform.
Een vrouw met haar kraampje op de stoep probeert me te overtuigen een flesje van haar granaatappelsap te kopen.
Thai in een rij, al wachtend op hun favoriet pad thai.

Voor de meeste Thai heeft het dagelijkse leven weer zijn ritme gevonden. De eerste dagen van de staatsgreep was het rustiger op straat (men wist niet goed wat te verwachten), maar inmiddels gaat iedereen weer naar zijn werk, komen groepen vrienden ‘s avonds samen om te eten en wordt er weer gewoon gewinkeld.

is thailand veilig

Alles behalve normaal, op de helipad van het Hilton staan. Ik realiseer me maar al te goed dat dit uniek is en ik voel me vereerd dit mee te mogen maken.

Zelf werd ik bijna uitgelachen toen ik na een diner op mijn klok keek en zei dat ik wilde gaan (de BTS & MRT rijden momenteel maar tot 11 uur) om niet de trein te missen. “Do you think they will arrest you when you arrive at your hotel a little after midnight?”
Hotels doen er momenteel alles aan om kamers te vullen. Ze bieden extra’s aan en kamers worden soms wel tot de helft goedkoper aangeboden op boekingssites. Er zijn 4 sterren hotels waar je nu voor €35,00 per nacht kunt verblijven. En ja, een backpacker kan voor dat bedrag misschien 5 nachten in een hostel slapen, maar af en toe moet je jezelf verwennen, toch?
Ik zou het wel weten, zeker aan het einde van een lange reis.
Aan de andere kant vraag ik me af hoe al die mensen die naar huis gestuurd worden omdat er momenteel niet genoeg werk is moeten rondkomen. Veel mensen krijgen niet betaald nu er geen werk is. De kosten van hun levensonderhoud stoppen echter niet.

Is Thailand veilig?

is thailand veilig

Na een week in Bangkok te zijn geweest durf ik te zeggen dat Thailand momenteel veilig is en dat je er prima kunt reizen. Ik ben me bewust van het feit dat ik alleen in Bangkok ben geweest en geen andere delen heb gezien, wat mijn uitspraak wellicht twijfelachtig maakt. Daarentegen is Bangkok de hoofdstad en heeft hier tot nu toe het grootste deel van de demonstraties plaats gevonden.

Hoewel Thailand nog altijd veilig is zijn er wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden.

 • Neem contact op met je reisverzekering om er zeker van te zijn dat je nog altijd verzekerd bent mocht je besluiten naar Thailand te komen. Vanwege het reisadvies (sommige landen hebben alle reizen afgeraden) kan het zijn dat je verzekering kosten niet zal vergoeden. Mocht er vervolgens iets met je gebeuren, dan kun je voor onaangename verrassingen komen te staan. Wees je je daar van bewust.
 • Doe geen uitspraken over de staatsgreep en de politieke situatie. Laat niet weten of je het er mee eens bent of niet. Niet in gesprekken met mensen, maar ook niet op social media.
 • Zoek de demonstraties niet op. Blijf, als het kan, weg van die delen van Bangkok waar het onrustig is (geweest). Er is geen reden om de onrust op te zoeken. Hoewel de selfie met soldaten enorm populair is (vooral onder de Thai) raad ik het je af om zelf foto’s met ze te maken. Het blijven soldaten, ze zijn gewapend en mensen zouden het verkeerd kunnen interpreteren (zie mijn vorige punt).

Als laatste wil ik zeggen dat ik niets over de politieke situatie kwijt wil en daar mijn mening hier niet over zal geven.
Verder zijn dit mijn persoonlijke ervaringen, anderen kunnen hun tijd in dit land heel anders hebben ervaren en een andere mening hebben.

Note: inmiddels is in heel het land de avondklok opgeheven en kun je weer 24 uur per dag over straat.

Mocht het zo zijn dat je naar aanleiding van deze blogpost besluit naar Thailand te gaan en dat je bij aankomst vindt dat de situatie daar anders is dan zoals ik hem heb beschreven, dan kan ik daar niet voor aansprakelijk worden gesteld. Ook voor eventuele onjuistheden kan ik niet verantwoordelijk worden gehouden.

You Might Also Like

1 Comment

 • Yvonne
  Reply
  HansDeZwans
  17 June, 2014 at 11:07 PM

  In mei ben ik ook naar Thailand geweest en op mijn terug reis liepen er ook heel wat gewapende soldaten rond in Bangkok. Nu dat ik weet dat de hotels alles doen om ze vol te krijgen, heb ik weer zin om terug te gaan. 🙂

 • Reacties zijn welkom! Bedankt!

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Shares