Mijn Lifestyle

Jaaroverzicht – Jaar van het Varken – 2019

jaaroverzicht 2019

Huh, Yvonne, wat doe je nu? Een jaaroverzicht in februari? 2020 is al 6 weken oud! En zelfs dat jaar van het varken ligt al al zo’n 3 weken achter ons. Waarom deel je nu nog een jaaroverzicht?! Een heel goede vraag! Daar ga ik je ook zeker antwoord op geven. Heb je geen zin in een jaaroverzicht in februari, klik dan gerust weg.

Waarom nu nog een jaaroverzicht?

Een heel legitieme vraag want zoals ik schreef is het inmiddels al halverwege februari en is zelf het Chinese Nieuwjaar al een paar weken geleden begonnen.
Sinds een paar jaar deel ik mijn jaaroverzicht wanneer het Chinese Nieuwjaar begint, gewoon omdat ik dat leuk vind en omdat het bij mij en mijn blog past. Dit jaar was de periode rondom het Chinees Nieuwjaar nogal hectisch en dacht ik niet echt aan het schrijven van een jaaroverzicht. Ik vroeg me vooral af ik er goed aan deed om in Beijing te blijven of niet.

Het schrijven en publiceren van een jaaroverzicht doe ik dus vooral, en alleen maar, omdat ik het leuk vind. Ik vind het leuk om terug te blikken en om een geschreven overzicht te hebben van de reizen die ik heb gemaakt in een jaar. In 2015 begon ik met het schrijven van een jaaroverzicht en tot nu toe deed ik dat voor elk jaar daarna. Een jaaroverzicht van 2019 mag dan ook niet ontbreken!

Jaaroverzicht 2015 – Nederland, Wuhan, Zuid-Korea, Japan, Hainan

Jaaroverzicht 2016 – Noord-Korea, Hong Kong, Nederland, Kroatië, Shanghai, de Chinese Muur, Duitsland

Jaaroverzicht 2017 – Japan, Maleisië, Zhangjiajie, Xi’an, Cambodja, Kuala Lumpur, Yangshuo

Jaaroverzicht 2018 – Nederland, Australie, Xi’an, de provicie Xinjiang, Chengdu, Xiamen, Thailand, de Verenigde Staten

Reizen in 2019

De glazen brug, Tongxiang in de provincie Zhejiang, Londen, Rusland, Mongolië, een weekend Tianjin, Disney in Shanghai, Taipei, Harbin in Heilongjiang. Dat waren de trips die ik in 2019 maakte en zo zagen die reisjes er uit.

jaaroverzicht 2019

Maart – UFO Platform

We besloten aan het begin van 2019 dat we wat meer dagtrips in de omgeving van Beijing wilden maken. Er zijn veel bedrijfjes die tours aanbieden naar plekken die niet al te ver van Beijing liggen. Voor een dagje weg betaal je vaak zo’n €15,- tot €20,-, wat niet veel is voor vervoer en entree. In maart gingen we naar het zogenaamde UFO platform wat slechts op 70 kilometer van Beijing ligt.

Het platform steekt 32 meter uit vanaf de berg, over de vallei en je zweeft dus echt boven de grond. Het platform bevindt zich 400 meter boven het land, maar zo’n 800 meter boven de zeespiegel. Best hoog dus! Verder claimt men dat dit het grootste platform ter wereld is. Groter dan de Grand Canyon Skywalk in de Verenigde Staten.

jaaroverzicht 2019

Het leuke aan deze dagtrip vanuit Beijing is dat je niet alleen een mooi uitzicht te zien krijgt, je kunt ook de nodige beweging krijgen! Wij liepen naar het platform, een klim van 400 meter waar we zo’n 1,5 uur over deden.

April – Tongxiang in de provincie Zheijiang

In maart werd ik door China Daily and het Tourism Board van Tongxiang uitgenodigd om naar Tongxiang en Wuzhen te komen. Tijdens het lange weekend dat ik daar was vond het Qingming Festival plaats en daarvoor werden een aantal activiteiten georganiseerd zoals het maken van zongzi.
De reis van Beijing naar Tongxiang was enigszins bijzonder; we reisden eerste klas met de trein én kregen ons eten in de trein bezorgd.

jaaroverzicht 2019

Als ik terugdenk aan deze reis staan de prachtige velden met koolzaad me nog goed bij, net zoals de fotosessie tussen de pruimenbloesems en de schattige straatjes van Wuzhen. De provincie Zhejiang is een oude bekende van me; ik heb er zo’n anderhalf jaar lang gewoond, in de stad Shaoxing.

Mei – International Horicultural Exhibition

In mei was de Expo van de Botanische Tuinen net geopend hier in Beijing en ook daar ging ik heen door een uitnodiging. Ik herinner me nog heel goed hoe die dag was! Doordat er al best wel wat mooie dagen waren geweest was ik erg optimistisch met mijn kleding (lees: een jumpsuit zonder mouwen), maar helaas was het die dag behoorlijk koud en stond er een goede wind. Ik liep dus bijna de hele dag koud rond!

jaaroverzicht 2019

Het park was echt heel mooi. Er waren talloze landen vertegenwoordigd, elk land had een paviljoen en enorm haar best gedaan met het maken van bekende gebouwen of plekken door bloemen te gebruiken. Ik had graag nog eens teruggewild naar het park, maar dat is er helaas niet van gekomen.

Juli – Een weekje Londen

In juli was ik een week in Londen. Mijn moeder kwam met de trein naar Londen en zo konden we k denk elkaar een paar dagen zien én Londen verkennen. Zelf was ik tot afgelopen zomer nog maar één keer een dagje in Londen geweest, in 2014 toen ik er zo’n 10 moest wachten op mijn overstap.

2014 – Een dagje in Londen.

Dit keer had ik wat meer tijd om de stad te verkennen. Samen met mijn moeder had ik een AirBnb wat verder uit de stad (ik was aan de late kant met boeken) en dus reisden we elke dag de stad in. We zagen Buckingham Palace, de Tower Brigde, genoten van een high tea en verkenden de stad vanaf het dak van een Hop On – Hop Off bus. 

jaaroverzicht 2019

Na een kleine week London verkend te hebben was het tijd voor mijn moeder om terug naar Nederland te gaan. Ik bleef nog een paar dagen langer in de stad (nou ja, in… het was ver van het centrum) voor een training voor mijn werk. Een super leerzame training waar ik heel veel aan heb gehad.

Juli – treinreis door Rusland

Vanaf Londen vloog ik met Aeroflot naar Moskou. Ook Miguel vloog met Aeroflot naar de Russische hoofdstad, maar hij reisde vanaf Beijing. Eenmaal aangekomen in Moskou begon ons avontuur! Vanaf Moskou namen we de trein terug naar Beijing, een reis waar we zo’n 2 weken over zouden gaan doen.

jaaroverzicht 2019

In Moskou deden we onder andere een food tour, bekeken we de mooiste metrohaltes van de stad en bezochten we het Museum van Kosmonauten. Na Moskou namen we de trein naar Jekaterinburg waar we een dag verbleven. Daarna kwam de langste etappe; vanaf Jekaterinburg naar Irkoetsk. Hier reisden we door naar het Baikalmeer en verbleven we op het Olkhon eiland dat echt prachtig was.

Juli – Natuur in Mongolië

Vanuit Irkoetsk namen we de trein naar de hoofdstad van Mongolië; Ulaanbaatar. We bleven niet lang in de stad, want na aankomst reisden we meteen door naar één van Mongolië’s bekendste nationale parken; Terelj Nationaal Park. Met een kleine groep andere reizigers (allemaal Nederlanders en een Belgisch stel) verbleven we in een modern gerkamp. De gers stonden op een permanente plek, hadden een ingebouwde kachel, losse bedden en geen kang. Op het terrein stond ook een modern toiletgebouw, waar de douche echt heerlijk was na zo’n 2 dagen in een trein gezeten te hebben.

jaaroverzicht 2019

Het was heerlijk om in de bergen en buiten te zijn, om de koeien en paarden rond te zien lopen en van de natuur te genieten. Miguel en ik ging er zelfs op uit om hout te sprokkelen voor onze kachel.

We hadden ook een volle dag in Ulaanbaatar, maar ik vond de stad niet echt leuk en sfeervol. Ik was liever een dag langer in het park gebleven! Vanuit Ulaanbaatar namen we de trein terug naar Beijing, terug naar huis.

September – Tianjin

In september had ik een lang weekend vrij, het perfecte moment om eindelijk eens naar Tianjin te gaan! Vanaf Beijing ben je met de trein in een half uur al in Tianjin, echt heel snel. Hierdoor is de stad dé perfecte plek om voor een dagje naar toe te gaan. Ik bezocht onder andere Nanshi Food Street, maakte een ritje in het reuzenrad en fietste door de Five Great Avenues.

jaaroverzicht 2019

De perfecte dagtrip vanuit Beijing; Tianjin.

Oktober – Taipei, Taiwan

In oktober heeft iedereen in China altijd een week vrij. Op 1 oktober wordt de oprichting van de People’s Republic of China gevierd en daar hoort een week vakantie bij.
Wij besloten, op het laatste moment, naar Taipei te vliegen om de stad te bezoeken. Het was een heerlijke week! Ik dronk liters milk tea, we aten ons een slag in de rondte op de vele night markets die we bezochten en hadden een prachtig uitzicht over Taipei vanaf de Taipei 101. We kregen ook nog een beetje mee van tyfoon Mitag en sloten de week af in de bioscoop waar we Joker zagen.

jaaroverzicht 2019

Ik vond Taipei echt een geweldige stad en zou heel graag terug naar Taiwan willen om meer van het land te zien.

November – Disneyland in Shanghai

In november nam ik een dag vrij van mijn werk en reisde ik met de trein naar Shanghai, samen met Miguel en 2 vrienden. Een bezoek aan Disneyland was iets waar we het al heel vaak over hadden gehad, maar het was lastig de knoop doorhakken. Uiteindelijk besloten we met ons vieren om tóch te gaan.
Voor mij was het de eerste keer ooit in een Disneyland en ik vond het zó leuk! Ik denk dat ik in best wel veel attracties heb gezeten gedurende dag. In Tron ging ik zelfs meer dan één keer. De achtbanen waren het leukst, en dan met name Tron en de Seven Dwarfs Mine Train. Daarnaast was Pirates of the Caribbean Battle for the Sunken Treasure een attractie die ik heel leuk vond.

jaaroverzicht 2019

De dag na het bezoek aan Disneyland besteedden we vooral aan eten en drinken. We begonnen bij de Starbucks roastery, daarna aten we Nederlandse patat en we sloten de dag af met drankjes bij een paar leuke cafés en eten bij een Yunnan-restaurant.

December – Harbin & China Snow Town

Ik kan wel stellen dat 2019 het jaar was waarin veel van mijn reiswensen vervuld werden. Mijn droom om per trein van Moskou naar Beijing te reizen ging in vervulling én ik ging in december van het jaar naar Harbin. Harbin stond al jaren op mijn wensenlijstje vanwege het ijsfestival dat daar elke winter plaatsvond. In mijn hoofd had ik altijd het idee om een weekend naar Harbin te gaan en daar alleen de sneeuw- en ijssculpturen te bezoeken. Miguel had echter een ander plan voor ons bedacht; we zouden een week op winter(sport)vakantie gaan!

jaaroverzicht 2019

En zo kwam het dat we een week naar Heilongjiang gingen! We bezochten niet alleen Harbin, maar gingen ook schaatsen in Yabuli en zagen een heel schattig plaatsje met heel veel sneeuw; China Snow Town.

Wat gaat 2020 brengen?

Vooralsnog hebben Miguel en ik nog helemaal niets gepland voor 2020 als het om reisjes gaat. We zouden in januari een dagtrip doen en bevroren watervallen bezoeken, maar dat ging niet door omdat er te weinig aanmeldingen waren (ik vermoed dat het afgelast werd vanwege het coronavirus). Door de huidige situatie is het uiteraard onmogelijk om plannen te maken; niemand weet hoe alles zich gaat ontwikkelen en wanneer vliegtuigmaatschappijen weer gaan vliegen. Afwachten dus.

Het enige dat tot nu toe echt gepland en geboekt is (op de vluchten na), zijn kaartjes voor het Volkspark Festival in Enschede in juli waar ik, eindelijk, na jaren, Bløf ga zie optreden. De kaartjes voor dat festival zijn gekocht en ik heb afgelopen week de Airbnb geboekt.

Heb jij al reisplannen gemaakt voor dit jaar van de rat? Of heb je je eerste reis van 2020 er misschien al op zitten?

You Might Also Like

4 Comments

 • Yvonne
  Reply
  Ka
  16 February, 2020 at 9:51 AM

  Ik ben net aan het kijken, voor eind april, samen met dochterlief weekje naar Djerba.

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   8 March, 2020 at 12:11 PM

   Had nog nooit van Djerba gehoord. Heb het even opgezocht en het ziet er goed uit! Mooie stranden hoor! Lijkt me een heerlijk vooruitzicht.

 • Yvonne
  Reply
  Philippine
  16 February, 2020 at 2:52 PM

  Ik heb tijdens CNY een hele toffe reis gemaakt door Costa Rica. Verder staan Nederland (voor een huwelijk in sept), Nepal en Bhutan op de planning. Wellicht nog een city trip in Azië.

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   8 March, 2020 at 12:13 PM

   Costa Rica wordt hier regelmatig besproken… Het is zo’n eind vliegen vanuit hier, dat houdt ons tegen. Je plannen voor dit jaar klinken goed. Welke stad in Azië zou je willen bezoeken?

  Reacties zijn welkom! Bedankt!

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Shares