Boeken, films & TV

Janice Lee ~ De geur van jasmijn

boek review

Toen ik de laatste keer bij de boekenuitverkoop was hier in de stad (alle tweedehandsboeken 5rmb), kocht ik opvallend veel boeken die over China gaan. Zo ook het boek dat ik tijdens mijn vakantie naar de Filipijnen las (en in slechts 2 dagen uit had). Vanuit China had ik het boek ‘de geur van jasmijn’ meegenomen om te gaan lezen.

Janice Lee ~ De geur van jasmijn

de geur van jasmijn janice lee

Janice Lee ~ De Geur van Jasmijn

Soms is het einde van een liefdesverhaal slechts het begin…

Hongkong, 1942. Will Truesdale is nog maar net in de stad als hij een hartstochtelijke relatie krijgt met Trudy Liang, een beeldschone half Portugese, half Chinese vrouw die het sprankelende middelpunt is van de vele Europese feesten en partijen. Maar hun liefde wordt al snel overschaduwd door de dreigende Japanse invasie. Die zal grote gevolgen hebben, niet alleen voor hen beiden, maar ook voor de andere leden van hun besloten gemeenschap voor wie, tijdens de donkerste dagen van de oorlog, vriendschap en verraad hand in hand gaan. Tien jaar later komt Claire Pendleton vanuit het Engelse platteland in Hongkong aan. De pasgetrouwde Claire raakt al snel gecharmeerd van het rijke sociale leven in de kolonie. Ze wordt verliefd op Will, met wie ze een verhouding krijgt… Langzaam maar zeker ontdekt ze echter dat achter zijn raadselachtige gedrag een dramatisch verleden schuilgaat.

Het kwam niet alleen door het feit dat ik een snelle lezer ben dat ik het boek vlot uit had; het leest simpelweg gemakkelijk weg. De hoofdstukken zijn kort en het verhaal is interessant genoeg om door te willen blijven lezen. Op de achterflap staat ‘Tien jaar later …’, waardoor ik dacht dat het verhaal chronologisch zou zijn, maar dat was niet het geval. Beide verhaallijnen lopen door elkaar heen. Het schakelen vereiste wel wat oplettendheid van me en dat had ik soms wat minder vanwege de hitte (het was zo’n 35º op het strand).

De personages hadden wat mijn betreft wat meer uitgewerkt mogen worden. Will & Trudy heb ik goed leren kennen en ik ‘ken’ hun karaktereigenschappen redelijk, maar het personage Claire bleef oppervlakkig, net zoals een aantal andere personages die en grotere rol in het boek innamen.

Het boek schetst verder een goed beeld van hoe het leven in Hong Kong moet zijn geweest ten tijde van de Tweede Wereldoorlog en hoe relaties snel veranderden in deze periode. En niet alleen relaties veranderden; ook mensen veranderden door de oorlog en stapten soms zo maar over. Om te overleven wellicht, want het leven in de barakken (die onder de hoede van de Japanners vielen en waar onder andere Amerikanen en Britten gevestigd waren) was behoorlijk zwaar.

Een prima boek voor wie geïnteresseerd is in China / Hong Kong en de Tweede Wereldoorlog en graag boeken leest die vlot geschreven zijn.
Minder geschikt voor wie graag boeken leest waarvan de personages een duidelijk uitgewerkt karakter hebben.

Het boek is online te koop voor €19,95 als paperback of voor €14,99 als ebook (beide affiliate links)

Zou dit boek iets voor jou zijn?

You Might Also Like

3 Comments

 • Yvonne
  Reply
  Wanda
  29 April, 2014 at 7:22 PM

  Grappig, dit boek heb ik net afgelopen weekend gereserveerd bij de bieb, dus hopelijk is ie snel binnen!

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   26 July, 2014 at 5:49 AM

   Lees net deze reactie terug Wanda, ben benieuwd wat je er uiteindelijk van vond.

 • Yvonne
  Reply
  Sas
  2 May, 2014 at 1:46 PM

  Niet echt een boek voor mij denk ik, zo te zien!

 • Reacties zijn welkom! Bedankt!

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Shares