Beijing Chinese Keuken

Koken in China: Gong bao doufu & 3 treasures (+recept)

kookcursus in beijing

De blogjes stapelen zich op, ik heb nog zoveel foto’s en verhalen die ik graag wil delen. Ik loop dus best een ‘soort van’ achter. Vandaag deel ik de foto’s en het verhaal van de kookcursus waar ik in augustus (3 maanden (!!) geleden) aan deelnam. Bij de Hutong Cuisine (niet te verwarren met de Hutong) volgde ik een kookcursus en leerde ik een aantal typisch Chinese gerechten bereiden.

Koken in China

koken in China

Stirfried abalone mushroom, shitake mushroom with snow peas.rr

In een kleine 15 minuten fiets ik van mijn huis door de regen naar de hutong waar de kookschool in gevestigd is. Ik moet even zoeken want de huisnummers zijn niet groot en bestaan soms niet. De zoektocht blijkt niet al te moeilijk en voor ik het weet sta ik in de ruimte waar het allemaal gaat gebeuren. Chef Chunyi heet me welkom en vertelt wat we vandaag allemaal gaan doen.
Hoewel het zomer is zijn er maar weinig andere cursisten; ik kook vandaag met maar één andere cursist.

koken in china

De kruiden voor de gong bao doufu.

Ik begin met het snijden van de kruiden; er gaan sichuan pepers, gedroogde chilipepers, knoflook, gember en lente-ui in. De gong bao doufu is nogal een pittig gerecht zoals je hieruit kunt opmaken. Het gerecht wordt traditioneel met kip gemaakt, maar omdat ik vandaag vegetarisch kook is de kip door tofu vervangen.
Het zelf snijden en bereiden is echt het leukste aan de hele cursus; daarom doe ik er een. Ik wil zelf aan de slag, zelf voelen, proeven, ruiken en zien. Al mijn zintuigen gebruiken en ervaren hoe het koken gaat. Niet alleen toekijken.
Een tip: door de gedroogde chilipepers even in een zeef te doen zodat de zaadjes er uit gaan wordt deze een stuk minder heet.

koken in china

Tofu marineren in een saus van suiker, sojasaus, azijn, donkere soja, water en zetmeel

koken in china

Heel lekker ziet het er misschien niet uit, maar dat is het wel. Ik ben dol op tofu!

Behalve de gong bao doufu maak ik ook stirfried abalone mushroom, shiitake mushroom with snow peas, een nieuwe ontdekking als het gaat om lekkere Chinese gerechten. Voor de kookcursus kende ik dit gerecht nog niet en ik heb echt wat gemist hoor! Deze is heel lekker, al zeg ik het zelf.

koken in china

Snijden met zo’n groot mes is nog niet gemakkelijk.

kookcursus in Beijing

Alle ingrediënten; tomaat, ei, wat gember en lente-ui.

Bij de beschrijving van de cursus staat het niet, maar ik blijk ook het simpele, maar lekkere gerecht te maken dat enkel en alleen uit tomaat en ei bestaat. Wanneer de ‘la’ (het pittige, scherpe eten), je wat te gewaagd is, is dit gerecht echt prima.

 • Snijd 2 tomaten in stukken.
 • Kluts 2 eieren met een mespuntje zout.
 • Verwarm de wok. Wanneer je wok warm is doe je er een eetlepel olie in.
 • Doe het geklutste ei in de wok, roeren tot het ei klaar is (zodat het op scrambled egg lijkt). Haal het ei uit de wok.
 • Doe een nieuwe eetlepel olie in de pan. Voeg halve theelepel fijn gesneden verse gember en 2 stukjes lente-ui (fijngesneden) toe. Bak dit in 10 seconden ‘zacht’.
 • Voeg de tomaat toe en bak voor een minuut. Voeg dan het ei er weer bij, samen met een halve theelepel zout, een halve theelepel (lichte) sojasaus, een halve theelepel suiker. Roer alles goed.
 • Klaar is je stir fried tomato with egg.
kookcursus in Beijing

Simpel maar lekker; stir fried tomato with egg.

kookcursus in Beijing

kookcursus in Beijing

Chunyi, de vrouw die de kookcursussen geeft en eigenaresse van de HutongCuisine is, is ontzettend aardig en weet zelfs van mij nog een redelijke kok te maken.

kookcursus in Beijing

Three treasures met aubergine, aardappel en groene paprika.

Samen maken we het gerecht dat ‘three treasures’  heet en uit aubergine, aardappel en groene paprika bestaat. Nog een gerecht dat voor mij redelijk onbekend is en daardoor des te leuker om te maken. Elk van ons kookt of bakt een van de ingredienten en op het eind worden ze bij elkaar gevoegd. Wat dit gerecht voor mij zo lekker maakt is de combinatie van het zachte van de aubergine en het harde, de ‘bite’ van de aardappel.

Na het koken is het tijd om te genieten van dat wat ik gekookt heb. Met wat rijst eet ik met smaak van de gerechten en kijk ik terug op een geslaagde en leuke ochtend.

Hutong Cuisine

De kookschool biedt verschillende kookcursussen aan die zich richten op provincies in China (zo zijn er een Sichuan-cursus en een Beijing-cursus) en er zijn ook tours naar de markt waar je zelf de ingrediënten voor je gerechten gaat kopen. Alle cursussen kosten 300rmb.
Je vindt de Hutong Cuisine op het volgende adres:
35 Dengcao Hutong | Dongsi South Street, Dong Cheng District, Beijing.

koken in china

You Might Also Like

9 Comments

 • Yvonne
  Reply
  Marion
  24 November, 2014 at 8:14 AM

  Ziet er goed uit! Volgende keer Beijing ga ik naar Hutong Cuisine 🙂

 • Yvonne
  Reply
  Harriët
  24 November, 2014 at 11:32 AM

  Wat leuk zo’n kookcursus! En je had bijna privéles dus! Het gerecht ziet er heerlijk uit! Tofu heb ik nog nooit gehad trouwens. Geen idee hoe het zou smaken. Wij zijn ook echt vleesmensen, dus ik gok dat ik er niet mee hoef aan te komen hier 😉

  off topic: geen idee of er goedkeuring is van het 2e team. Denk dat ze geen “problemen”verwachten of zo. Net nieuwe afspraken erbij gekregen voor vlg. week maandagmiddag: kennismaking met de chirurg en eindgesprek (operatie bespreken, ci uitzoeken enz.)

 • Yvonne
  Reply
  Chantal
  24 November, 2014 at 12:02 PM

  Ziet er lekker uit, al ben ik niet zo van de Tofu

 • Yvonne
  Reply
  Kimber
  24 November, 2014 at 4:59 PM

  Dat ziet er allemaal heerlijk uit! Ik vind kookcursussen ook altijd zo leuk: lekker zelf bezig zijn en het later proberen na te maken. Ontzettend lief dat ze meteen een korting aanbiedt!

 • Yvonne
  Reply
  zuster_klivia
  24 November, 2014 at 7:24 PM

  Leuk zeg! Ik zou graag eens een cursus koken in het Chinees volgen. Maar dan bij mij om de hoek, bij voorkeur 😉

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   24 November, 2014 at 11:33 PM

   Haha, bedoel je nou een cursus Chinees koken of wil je gewoon leren koken maar dan in het Chinees? 😉

 • Yvonne
  Reply
  Kirsten | Travelaar.nl
  24 November, 2014 at 9:09 PM

  Oeh.. Ik krijg er trek van! Leuk om zo’n cursus te volgen! En nog leuker dat je ze deelt 😉 De stir fried tomato with egg komt zeker op mijn lijstje om snel eens te proberen!

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   24 November, 2014 at 11:36 PM

   Die moet je zeker eens maken, zo makkelijk! Laat je het weten (en zien) zodra je hem gemaakt hebt?

 • Yvonne
  Reply
  Sas
  25 November, 2014 at 9:44 AM

  Wat een heerlijke (en ook gezellige) foto’s!

 • Reacties zijn welkom! Bedankt!

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Shares