Werken als TEFL leerkracht

Lesgeven in China: de meest gestelde vragen

TEFL cursus

Regelmatig krijg ik mails van lezers van mijn reisblog die gaan over lesgeven in China. Ik heb de meest gestelde vragen verzameld en beantwoord ze vandaag. Lees alles over wat je wilt / moet weten over lesgeven in China.

Welke voorbereidingen heb je getroffen voordat je naar China vetrok om daar les te geven?

Voor ik op het vliegtuig naar China stapte heb ik veel tijd besteed aan de TEFL-cursus die ik moest doen als onderdeel van het programma waarvoor ik me aangemeld had. Door mijn redelijk late aanmelding had ik vrij weinig tijd om de 120-urige cursus af te ronden, waardoor er heel veel vrije tijd in is gaan zitten. De cursus bestond uit een aantal modulen;  20 uur ‘grammar awareness’, 60 uur ‘online training’ en daarnaast 3 vrije modules. Dit waren ‘teaching young learners’, ‘teaching one-to-one’ en ‘teaching with limited resources’. Daarnaast heb ik veel over China zelf gelezen en me voorbereid op de cultuurshock die ik ongetwijfeld zou krijgen.

Welke TEFL-cursus raad je aan als ik wil gaan lesgeven in China?

Dit is een lastige vraag om te beantwoorden. Er zin heel veel verschillende bedriijven die TEFL-cursussen aanbieden om je zo op je avonturen in China voor te bereiden. Mijn cursus deed ik via I-to-I als onderdeel van het programma waar ik me voor aangemeld had. Ik heb goede ervaringen met I-to-I; ze reageerden altijd snel op mijn vragen en ook beoordelingen van de opdrachten kreeg ik snel terug.

Engelse les geven in China

Is het moeilijk om in China een baan als leerkracht Engels te vinden?

Wanneer Engels je moedertaal is, zul je weinig problemen hebben om een baan te vinden. Het wordt een ander verhaal wanneer je moedertaal Nederlands is. In China zijn er duizenden trainingsscholen die op zoek zijn naar leerkrachten Engels en allemaal geven ze de voorkeur aan een ‘native speaker’. Dit betekent echter niet dat het onmogelijk is om een baan te vinden; je zult er alleen wat meer je best voor moeten doen.

Wanneer je aan een universiteit wilt gaan lesgeven kan het wat moeilijker worden. Zeker wanneer je geen ervaring hebt. Per maand worden de regels in China omtrent het lesgeven aangepast en worden er nieuwe vereisten gesteld. Veel universiteiten willen graag iemand met ervaring, het liefst 2 jaar of meer.
Je zult echt je best moeten doen wanneer je op eigen houtje (en zonder bemiddelingsbureau) een baan wilt vinden. Ik raad je dan ook aan om een mp3-bestand mee te sturen met je sollicitatiebrief. Op deze manier kan de school daadwerkelijk je stem en (eventuele) accent horen en zijn ze wellicht eerder geneigd om jou als non-native aan te nemen.
Mocht dit niet lukken, dan kun je het altijd via een programma proberen zoals ik deed, of via een ‘recruiter’ een soort uitzendbureau voor leerkrachten.

Hoe heb jij je huidige baan gevonden?

Mijn huidige baan heb ik gevonden door heel veel e-mails te sturen naar verschillende universiteiten in China, met de hoop dat één van mijn sollicitatie zou zien en contact met mij (of beter; ons) zou opnemen. Miguel en ik solliciteerden namelijk samen, als een koppel. Dit maakte het wel wat lastiger, want een universiteit moet 2 mensen nodig hebben en niet slechts 1. Samen verzonden we zo’n 60 e-mails, maar slechts 10-15% van de universiteiten stuurde een mail terug, waaronder Shenyang Jianzhu University. We hadden geluk, want deze universiteit zocht eigenlijk maar een leerkracht. Ze waren echter bereid om ons beiden aan te nemen.

Wat vind jij van de programma’s die je een baan garanderen? Loont het om je bij zo’n programma aan te sluiten?

Zelf heb ik nooit aan een dergelijk programma deelgenomen, ik vind het daarom moeilijk de vraag te beantwoorden. Mijn programma leek hier op, maar bij mij ging het om een internship en niet om een echte baan.

Zelf ben ik blij dat ik me bij dit programma aangesloten heb; het heeft me geholpen om in China te kunnen lesgeven. Ik denk dat het moeilijker was geweest een baan te vinden als ik het zelf vanuit Nederland had gedaan.
Mijn eerste ‘baan’ was bij Richard English International in Shaoxing and met de ervaring die ik hier opdeed (plus de ervaring die ik al had vanuit Nederlad), werd ik aangenomen door Yue Xiu University in dezelfde stad. Ik ben er van overtuigd dat het moeilijker voor mij was geweest wanneer ik die eerste ervaring niet had gehad.

lesgeven in china

Kan ik zelf contact opnemen met scholen of is het beter om via een ‘recruitment company’ te werken?

Uiteraard is het mogelijk om zelf contact op te nemen met de school. Dit is wat ik gedaan heb en zal blijven doen. Zelf zal ik nooit voor een uitzendbureau gaan werken hier in China.
Het kan misschien wat meer werk zijn omdat je moet onderhandelen over je contract, salaris, arbeidsvoorwaarden en je visum geregeld moet worden, maar als je direct voor een school kan werken is dat super. Ik ben er van overtuigd dat je beter direct voor een school kan werken dan dat je via een bemiddelingsbureau werkt.

Ik werk liever niet via een bemiddelingsbureau omdat dat meestal niet in je voordeel is. De school betaalt je salaris aan het bureau dat daar  vervolgens een deel van houdt en daarna jou betaalt. Hoewel het niet alleen maar om geld gaat, maar vooral om de ervaring kun je meer verdienen wanneer je rechtstreeks voor een school werkt.
Andere redenen? Een bemiddelingsbureau zal je in je vakantie vaak niet doorbetalen, je hebt vaak meer uren te werken en ze zitten tussen jou en de school in, want het communiceren lastiger kan maken.

Hoeveel kan ik verdienen met lesgeven in China?

1000RMB staat gelijk aan €122,99 ten tijde van de plaatsing van dit artikel.

Dit kan varieren van 5000RMB tot 16000RMB en hangt af van op wat voor school je werkt (een privéschool  universiteit, trainingsschool), hoeveel ervaring je hebt en in welk deel van China je les geeft. Ik heb op alle soorten scholen gewerkt en vertel je hoeveel ik verdiende zodat je een idee krijgt.

Wat voor soort school?

Universiteiten betalen je meestal niet zo veel, ik kreeg op de universiteiten waar ik werkte gemiddeld 5000RMB per maand. Als het prive-universiteiten zijn kun je wat meer verdienen omdat hier de collegegelden een stuk hoger liggen.

Een trainingsschool zal wat meer betalen omdat ze hier veel geld vragen van de studenten om de lessen te volgen. Je salaris kan varieren van 6000RMB tot 15000RMB per maand.

Ervaring

Zelf heb ik tijdens contractbesprekingen mijn salaris altijd wel wat omhoog kunnen krijgen door de ervaring die ik heb. In Nederland ben ik leerkracht basisonderwijs en een Bachelor in Eduction staat hier in China goed op je cv. Heb je daarnaast ook nog werkervaring in het onderwijs, dat is dat alleen maar positief. In Shaoxing was mijn salaris gebaseerd op mijn Bachelor, mijn ervaring in het onderwijs en hoe lang ik al werkte voor de univeriteit.

Locatie

Ga je in Beijing of Shanghai werken, dan zal je salaris hoger liggen dan wanneer je in een kleinere stad gaat werken. Dat klinkt mooi, maar houd er rekening mee dat de kosten van wonen in Beijing of Shanghai een stuk hoger liggen dan wanneer je in een kleinere stad woont. Grote steden hebben meer te bieden en het zal makkelijker zijn om daar veel geld uit te geven.

Geef ik alleen les of krijg ik hulp van een Chinese leerkracht?

Wanneer je lesgeeft aan jonge kinderen (kleuter- en basisschool) zul je vaak een assistent hebben die jou helpt tijdens je les. De leerkracht helpt je om dingen uit te leggen, maar kan je ook helpen met je klassenmanagement.
Wanneer je lesgeeft aan een universiteit zal je geen hulp in je klaslokaal hebben. Het Engels van de studenten is goed genoeg en je zult het wel zonder hulp afkunnen. Wel zul je een ‘link teacher’ krijgen. Hij of zij geeft je je rooster, lesboeken en bij hem of haar kun je terecht met vragen over je lesprogramma.

Mocht je nog meer vragen hebben over lesgeven in China, stel ze dan gerust.

Hopelijk heb je met deze antwoorden een wat beter beeld gekregen van wat je kunt verwachten als je gaat lesgeven in China. Mocht je vragen hebben naar aanleiding van dit artikel, stel ze dan gerust in de comments!

You Might Also Like

22 Comments

 • Yvonne
  Reply
  Jeannette
  10 November, 2012 at 6:26 PM

  Very elaborate answers on the most frequent asked questions. In what way are you a native speaker? By following a lot of English classes, gained experience and are practising the English language perfectly or by your roots and backgrounds of your family? I am half English, but wasn’t raised bilingual beside from some basic words and sentences when i was very young and visiting relatives in England in my younger years. I am currently working at an development Bank, which is very International at which we often communicate in English.
  I will follow my way through more of your inspiring stories.
  All the best, Jeannette

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   11 November, 2012 at 3:33 AM

   Hey Jeannette,

   Thank you for your question. I studied English in high school, but was a blow average student. I knew a decent amount of words, but my grammar was horrible. It didn’t help either that my teachers were never the nicest.
   I’ve really learned the language when I was in Finland and during my travels. Also, the last two years have contributed to my English. Living with a native speaker helped me a lot (learning idioms, for example).
   You said you are half English, what is your ‘other half’?

 • Yvonne
  Reply
  Jeannette
  17 November, 2012 at 12:10 AM

  Hi there! Great to receive your message back, although i just saw your reply (bij coincidence). Unfortunetaly i don’t receive a notification. Its the best way of learning foreign languages in another cou try. I thought you are original from The Netherlands, just like me. So i am half Dutch:). I will visit China in Mei/June of next year: Beijing-Xi’an-Chengdu-Guilin-Hong Kong-Hangzhou-Shang Hai.
  PS:I was never very good with grammar and idioms, but just followed what makes sence to me.

 • Yvonne
  Reply
  Bart
  13 January, 2014 at 7:12 PM

  Hey Yvonne, Op welke manier heb je een keuze gemaakt welke instellingen te contacteren? Heb je simpelweg een lijst opgezocht van alle universiteiten in China en ze allemaal aan e-mail verzonden met je CV of eerst een selectie gemaakt op basis van de ligging, prestige, openstaande vacatures etc.? Mvg, Bart.

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   20 January, 2014 at 5:43 AM

   Hoi Bart,
   Ik heb gekeken naar de steden waar ik zou willen werken en aan de hand van de lijst (die ik op wikipedia vond) ben ik naar de websites van scholen gegaan. Wanneer ik een section ’employment’ kon vinden ging ik daarnaar toe en mailde ik mijn cv naar het emailadres dat er bij stond. Ik keek verder niet naar ranking ofzo.

 • Yvonne
  Reply
  Ray
  20 November, 2014 at 5:50 PM

  Hoi, leuk stukje blog. Ik ben een nl expat en ga vanaf januari in china aan de slag, minimaal 2 jaar. Is het mogelijk in China *tianjin een leraar of lerares te vinden die mijn volop nederlands sprekende kinderen van 6 en 12 nog wat bij kan brengen?? Groetjes

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   22 November, 2014 at 3:27 AM

   Hallo Ray,
   Bedankt voor je reactie. Spannend hoor, om naar China te komen! Tianjin ken ik niet, ik ben er nog nooit geweest en ik weet dan ook niet of er en hoeveel Nederlanders er wonen. Hopelijk kun je iemand vinden! Ik weet dat er in Beijing veel mensen wonen en dat is maar een half uurtje met de trein. Misschien een optie voor het weekend?
   Succes in elk geval!

 • Yvonne
  Reply
  bartcassaubart
  23 February, 2016 at 11:16 AM

  Hoi Yvonne,
  mijn vrouw is Franstalig, denk je dat er opties zijn om Franse lessen te geven terwijl ik zelf Engelse lessen geef? Bijkomend is ook dat ze Afrikaans is, misschien ligt dat minder in de markt dan Blank in China? Of Afrikaans even exotisch als blank en kan ze daar vlot een baan vinden als leerkracht Frans?
  sheshe. Alvast bedankt voor je antwoord hé.

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   24 February, 2016 at 2:57 PM

   Hoi Bart,
   Er zijn volgens mij best wel wat mensen geinteresseerd in het leren van de Franse taal. Wat betreft nationaliteit hangt het denk ik erg af van waar je gaat wonen (grote stad / platteland) en waar ze wil gaan werken.
   Helaas is Afrikaans niet net zo geliefd als Amerikaans / Europees. 🙁

   • Yvonne
    Reply
    bartcassaubart
    24 February, 2016 at 3:04 PM

    Hoi Yvon, bedankt voor je antwoord. We weten ook nog niet of we überhaupt wel gaan, we zitten nu in de verkennende fase. In elk geval is het wel fijn om te weten dat er op 1 miljard mensen toch ook nog een aantal mensen Frans willen leren 🙂 Dat maakt het wel een stuk interessanter, want àls we naar ginder gaan en ik elke dag les kan geven en zij maar wat thuis de huisvrouw moet zitten spelen, dan loopt ze de muren op. Een mens moet bezig kunnen zijn hé. Dus zoeken we ook een zinvolle baan voor haar ginder.
    Ik zag in een van je andere blogsposts dat je een paar organisaties aanbeveelt die de zaken goed regelen ginder (ipv de recruiters) dus zal ik hen ook eens de vraag stellen of ze ergens een betrekking leraar Frans hebben.

    cheers

    Bart

 • Yvonne
  Reply
  Anne
  6 May, 2016 at 3:36 PM

  Hey Yvonne,
  Zelf ben ik tweetalig opgevoed en spreek ik dus native English. Ik vroeg me af hoe jij de scholen hebt benaderd gewoon google zoeken? En is het lastig daar een woning te vinden?
  Ik zou graag zelf ook naar China gaan om les te geven en mijn Chinees te verbeteren.

  Groetjes,
  Anne

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   8 May, 2016 at 8:53 PM

   De school waar ik nu werk ben ik via-via terecht gekomen, via WeChat. Mijn vorige baan heb ik gevonden op een job fair in Bejing.
   Een huis vinden is niet moeilijk, er is veel aanbod.

   Succes!

 • Yvonne
  Reply
  Zebbie
  22 August, 2016 at 8:04 PM

  Hoi Yvonne,

  Ik ben druk bezig met het zoeken naar een leuke school in China om een jaar te gaan lesgeven.
  Kun je me vertellen wat het grootste verschil is tussen openbare en prive scholen?
  Ik heb heel wat contact gehad ondertussen met verschillen scholen en recruiters en vind het lastig een keuze te maken…
  Mijn leukste aanbod is een Kindergarten in Beijing, maar zij willen dat ik met een toeristen visum naar China kom en vervolgens in Hong Kong mijn werkvisum regel. Dit klinkt naar mijn mening nogal dodgy… Heb je hier ervaring mee? Heb je een idee wat huurkosten van een simpel appartement/studio in Beijing zouden zijn?
  Zijn er andere steden waarvan je zegt, daar is het leuk je eerste jaar in China door te brengen?

  Dank alvast voor je informatieve blogs! Het maakt me nog enthousiaster!
  Groetjes, Zebbie

  • Yvonne
   Reply
   Anne
   23 August, 2016 at 11:09 AM

   Hey Zebbie,

   Ik zit zelf via enfly nu in Chengdu. Werkvisum zonder TEFL is niet meer mogelijk sinds kort. Zij hebben mij geholpen een studie visum te regelen en via hen volg ik nu TEFL. Mooi aanbod vond ik zelf alles is geregeld en bij aankomst mag je een appartement kiezen en klein budget voor lakens, handdoeken etc. en naast appartement heb ik een prima salaris. Hier verdien je minder maar in verhouding tot leefkosten veel meer en het is een super leuke stad. Veeeel schoner dan Beijing!

   Groetjes.
   Anne

   • Yvonne
    Reply
    Yvonne
    28 August, 2016 at 2:31 PM

    Bedankt voor je reactie Anne! Fijn dat je jouw ervaringen wilt delen hier. Denk dat jij een beter beeld hebt van hoe het momenteel is als ESL teacher dan ik. Mijn situatie is toch net weer wat anders.

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   28 August, 2016 at 3:18 PM

   Valt mee, is niet heel dodgy hoor. Ik zat eerder dit jaar in een soortgelijke situatie. Heb uiteindelijk mijn werkvisum in NL geregeld, maar moest daarvoor dus wel een ritje op en neer naar NL maken. Hong Kong is dan sneller!

 • Yvonne
  Reply
  Paulien
  3 November, 2016 at 12:21 AM

  Hi Yvon,

  Leuke blog heb je! Ik ben me ook aan het verdiepen in het lesgeven in China, lijkt me een heel mooie ervaring! Ik word alleen een beetje ontmoedigd door berichten dat je sinds kort, door aangescherpte regelgeving, alleen als native English speaker aan de slag kunt. Weet jij of dit klopt?

  Groetjes,
  Paulien

 • Yvonne
  Reply
  Do
  21 April, 2018 at 11:52 AM

  Hi, thanks for answering all these questions. mine is, whether a TEFL certificate is a prerequisite, since I studied English and have a Masters.

 • Yvonne
  Reply
  Arjen
  29 May, 2019 at 12:10 PM

  Hee Yvon
  Ik heb een vraag over China, ik wil namelijk daar Engels les geven door middel van een TEFL certivicaat. Ik heb jou en vele andere artikelen gelezen.
  Hier uit blijkt dat je geen bachelor (wat ik dus niet heb) nodig hebt om Engels leraar te worden in China. Wat ik wel lees is dat je dan wel weer een Bachelor nodig hebt voor een Z-visum aan te vragen.
  Bij andere sites staat er weer dat het allemaal niet uit maakt. Ook lees ik dat er als je niet het juiste Visum hebt dat er dan zwart word betaalt en dat vrij normaal is in China, ergens anders word het weer volledig afgeraden. Ook vraag ik me af of ik uberhaubt aan het werk kom zonder bachelor diploma.

  Ik kom er eigenlijk niet echt uit. Ik weet niet hoe het nou precies zit en dat maakt mij erg aan het twijfelen.

  Zou jij me kunnen uitleggen hoe het nou precies zit?

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   29 July, 2019 at 5:24 AM

   Hoi Arjen,

   Wat een toffe plannen!
   Uitleggen hoe het precies zit is wat lastig, want regels verschillen vaak per provincie. In China (maar overal) wil je natuurlijk het liefst legaal aan het werk. Er zit een groot risico aan illegaal werken en dat wil je vermijden. Als je zonder werkvisum werkt heb je gewoon veel minder rechten.
   Toen ik net naar China kwam was het mogelijk om als niet native Engelse les te geven, maar dat is nu bijna niet meer te doen. Er zijn veel scholen die trucjes hebben om je wel aan te kunnen nemen, maar of je dat wilt…
   Zonder bachelor wordt het wel lastig! Is het mogelijk om die alsnog te halen en daarna naar China te gaan?

 • Yvonne
  Reply
  Sylvia
  14 December, 2019 at 8:51 PM

  Hi Yvonne, zijn er mogelijkheden om voor 10-12 weken Engelse les te geven als stageplek? Ik zit in het 3e jaar van de lerarenopleiding Fontys Tilburg en heb het tweetalig VWO afgerond (proficiency niveau Engels). Inmiddels heb ik ook veel leservaring op het MBO opgebouwd. Welke organisatie in China kan ik hiervoor evt. rechtstreeks benaderen?

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   30 December, 2019 at 4:34 AM

   Hoi Sylvia,
   Wat een tof plan, om stage te gaan lopen in China! Ik ken geen organisaties die dit regelen, helaas. Ik denk dat je het beste scholen kunt gaan e-mailen om hun zelf te vragen. Tenminste, als je denkt om je stage op een internationale school te gaan doen. Ik neem aan dat je opleiding een paar eisen heeft?

  Reacties zijn welkom! Bedankt!

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Shares