Persoonlijk Werken in China

Q & A: lesgeven op een internationale school / nieuwe baan

lesgeven op een internationale school

Mijn blije blogpost over mijn nieuwe baan kwam al weer een week geleden online. Dat betekent dus dat ik al weer een week aan het werk ben! Een week waarin ik heel veel geleerd heb en heel veel informatie te verwerken heb gekregen. Voor ik dáár over vertel zal ik wat van jullie vragen beantwoorden over hoe het lesgeven op een internationale school is.

lesgeven op een internationale school

Na het bekijken van video’s en foto’s en het lezen van boeken de vragen op een post-it op de ‘wonder wall’ plakken.

Voor hoeveel uren is de baan?

Het is een fulltime baan, maar ik zal niet fulltime voor de klas staan. Eén van de luxes van een internationale school is (vaak) dat er veel vakleerkrachten zijn. Dat is op mijn school niet anders en dus hebben we op school vakleerkrachten voor muziek, IT, Performing Arts, handvaardigheid, bewegingsonderwijs en rekenvaardigheid. Momenteel geef ik in de middag les, meestal zo’n 3 blokken per middag. De rest van de dag heb ik tijd om lessen voor te bereiden en administratie te doen.

Mijn antwoord op de vraag over mijn toekomstplannen voor China

Je kunt nog zoveel plannen maken, maar het leven gebeurt voor je neus en verandert op momenten die je niet verwacht. Zo had ik bijvoorbeeld niet verwacht nu al aan het werk te zijn. Stiekem had ik gepland om na het Chinees Nieuwjaar (de eerste week van februari) te beginnen.
Zo hadden Miguel en ik het onlangs over hoe lang we nog in China wilden blijven en kwamen we op een jaar (vanaf nu). Dat plan is inmiddels al weer van de baan vanwege, eh, mijn baan. Ik ondertekende namelijk een contract voor anderhalf (school)jaar, tot aan juli 2017.

Aan wie geef je les?

Momenteel heb ik 18 leerlingen, een heel fijn aantal als je het mij vraagt! Er zitten kinderen uit China in mijn klas, maar ik heb ook leerlingen uit de Verenigde Staten en Canada uit mijn klas. Hierdoor zijn er grote verschillen als het om het niveau van de leerlingen gaat. Sommige kinderen spreken vloeiend Engels, anderen maar een heel klein beetje. Dat wordt dus heel veel differentiëren voor mij!
Lesgeven doe ik in één groep, ik zie dus altijd dezelfde kinderen. Naast lezen, schrijven en spelling geef ik ook social studies. Ik vermoed overigens dat dit gaat veranderen zodra we richting PYP gaan. Dan moet het veranderen omdat je dan niet alleen meer de vakken geeft.

Krijgen Chinese kinderen in groep 3 al Engelse lees- en schrijfles?

Ja. Het is een internationale school en dat betekent dat er tweetalig onderwijs wordt aangeboden. ‘s Ochtends zijn de lessen in het Chinees, ‘s middags in het Engels. Alle leerlingen volgen alle lessen en leerkrachten passen de lessen aan op de verschillende niveau’s van de leerlingen. Het is belangrijk dat kinderen omringd worden door de tweede taal die ze leren om deze sneller te leren.

Hoe zit het met je opleiding Chinees?

In de reacties op mijn blog over mijn nieuwe baan vroeg iemand hoe het zit met mijn studie Chinees. Die studie zit er al op. Het was zo dat ik zelf kon kiezen hoe lang ik wilde gaan studeren en ik koos voor 2 semesters. Het semester zat er voor de kerstdagen al op en daarna begon ik met de zoektocht naar mijn baan.
Mijn Chinees kan ik blijven gebruiken omdat ik veel Chinese collega’s heb.

Wat betekent PYP?

PYP staat voor Primary Years Programme. Naast PYP zijn er ook MYP (Middle Years Programme) en DP (Diploma Programme). In het kort betekent dat een PYP school haar studenten voorbereidt om actieve, zorgzame en levenslange ‘leerlingen’ (learners) te worden die zichzelf en anderen respecteren en actief kunnen deelnemen in de wereld om hem heen. PYP richt zich op de ontwikkeling van het ‘hele’ kind als een onderzoeker, in zowel in het klaslokaal als daarbuiten.
Daarnaast is PYP transdisciplinair. Dat betekent dat kinderen niet per vak leren, maar dat vakken geïntegreerd zijn. Zo begon ik afgelopen week met een mini-unit over het Chinees Nieuwjaar. Mijn leerlingen lazen boeken, schreven vragen op en komende week zullen ze een plan maken hoe hun vragen te beantwoorden. Ze zullen leren over de geschiedenis van het Chinees Nieuwjaar, zullen ontdekken dat het ook in andere landen gevierd word (aardrijkskunde) en leren allerlei vaardigheden doordat ze een plan moeten maken, mensen moeten interviewen en dit allemaal zullen presenteren op een poster.

lesgeven op een internationale school

Een video kijken over het Chinees Nieuwjaar en de vragen die het oproept opschrijven

Ik houd van deze manier van onderwijzen! Lessen hebben op deze manier veel meer betekenis omdat zaken geintegreerd zijn én omdat ze dicht bij het leven van de leerlingen staan. PYP is meer dan wat ik in dit korte stukje heb verteld. Mocht je het leuk vinden, dan kan ik er een uitgebreidere blog over schrijven, laat dan even een reactie achter.
Om een idee te krijgen kun je onderstaand filmpje eventueel bekijken.

Lesgeven op een internationale school ~ de eerste week

Afgelopen week was mijn eerste volle week. Er kwam nog altijd veel op me af. Het is behoorlijk veel om allemaal te verwerken, zeker omdat ik nog nooit eerder écht met een internationaal curriculum heb gewerkt. Ik vind het wel geweldig hoe mijn nieuwe collega’s me opvangen en helpen; iedereen is echt heel behulpzaam en aardig. Het is nog wel uitzoeken hoe ik alles in mijn lokaal wil gaan organiseren en opzetten, maar daar ga ik in de vakantie maar eens over nadenken! Dan kan ik na het Chinees Nieuwjaar fris beginnen met een nieuwe ‘essential agreement’, routines, het gedrag van de kinderen verbeteren (heel veel kletsen & lopen, niet zuinig zijn op spullen) en het differentiëren in groepen.

You Might Also Like

10 Comments

 • Yvonne
  Reply
  Chantal
  23 January, 2016 at 9:07 AM

  Leuk om te lezen zeg! Veel succes met je nieuwe baan!
  Zoek je niet nog een assistent om je te helpen? 😉

 • Yvonne
  Reply
  Mammalien
  23 January, 2016 at 1:41 PM

  Leuk om te lezen, aan de ene kant meer weten over wat jij doet in je baan, maar vind het ook altijd interessant om over onderwijs en de vershcillende varianten te lezen

 • Yvonne
  Reply
  Mrs. T.
  23 January, 2016 at 3:39 PM

  Zo, dan is alles weer wat duidelijker. Dank voor de info. Interessant.

 • Yvonne
  Reply
  Yvonne
  23 January, 2016 at 8:07 PM

  Klinkt super dat PYP! Klopt het dat je dingen aanbiedt en dan als lkr ziet wat de leerlingen eruit halen en sluit daar dan op aan? Ik stel het me voor als een soort projectonderwijs. Heel gaaf, ben ik helemaal voor. Zoek je alle stof dan zelf van te voren uit? Of is er een soort programma met voorbereidingen? Ben heel benieuwd hoe je kids daarmee aan de slag zijn, zou er best meer over willen lezen!

 • Yvonne
  Reply
  Sabine
  24 January, 2016 at 7:45 PM

  Succes Yvon! Lijkt me een heel leuke baan voor je. Zal wel even een omschakeling zijn maar dat komt vanzelf weer goed. En inderdaad: het leven loopt niet altijd zoals gepland 😉

 • Yvonne
  Reply
  Philippine
  25 January, 2016 at 9:32 AM

  Zo fijn dat je weer zo’n leuk baan hebt! Heb je veel lange reistijd? (vroeg weg/laat thuis?)

 • Yvonne
  Reply
  Philippine
  25 January, 2016 at 9:32 AM

  Zo fijn dat je weer zo’n leuk baan hebt! Heb je veel lange reistijd? (vroeg weg/laat thuis?)

 • Yvonne
  Reply
  Koen
  26 January, 2016 at 7:16 PM

  Fijn voor je. Zo’n nieuwe baan. Proficiat.

 • Yvonne
  Reply
  Sonia
  29 January, 2016 at 10:21 PM

  Hi Yvonne!

  Wat leuk! Gefeliciteerd met je nieuwe baan!

  Zou jij misschien willen delen hoe je in aanmerking kan komen voor zo een soort baan, wordt dit geregeld via een organisatie of heb je gesolliciteerd bij een school.

  Ik woon in Nederland, maar ik wil vanaf aankomende zomer graag Engels lesgeven in Azie. Helaas begrijp ik niet zo goed waar ik moet beginnen.. Ik hoop dat je me op weg kunt helpen. Ik heb al een beetje rond zitten kijken op het internet.

  Alvast bedankt!
  Sonia

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   31 January, 2016 at 3:02 PM

   Hallo Sonia,

   Bedankt voor je felicitaties!
   De baan die ik heb is een baan waar je wel enige ervaring voor moet hebben. Ik ben één van de minst ervaren leerkrachten daar en werk al 5 jaar als leerkracht (om je een idee te geven).
   Wanneer je ESL leekracht wilt worden zou je via JOHO kunnen boeken, zij bieden je vaak hulp bij het vinden van een baan. Als je zelf op zoek wilt gaan kun je kijken op ‘the Beijinger’, Echinacities, Linkedin en dergelijke.

   Het hangt ook erg af van je ervaring en of je bijvoorbeeld een TEFL certificate hebt. Succes!

  Reacties zijn welkom! Bedankt!

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Shares