Leven in China

Leven in China Maand 108 – terug naar school, poezen op vreemde plekken & föhns

Tijd voor een ‘Leven in China’! Het is echt máánden geleden dat er een ‘Leven in China’ online kwam. Ik heb even opgezocht en de vorige plaatste ik in februari, toen ik dacht dat ik het bloggen weer zou oppakken. Dat lukte toen nog niet, deze keer lijkt het iets beter te gaan. Voor wie hier nieuw is en niet weet wat ‘Leven in China’ is; in deze maandelijkse rubriek laat ik de hoogtepunten van de afgelopen maand zien. Kortom; ik praat je bij!

Bloggen in Café Zarah en poezen op vreemde plekken

De week nadat ik weer terug was in Beijing na ons avontuur door Rusland en Mongolië had ik nog lekker vrij. In huis was het heel warm waardoor ik er veel op uit ben getrokken. Op één van de dagen ging in naar Café Zarah voor een ontbijt en om wat te bloggen. Een fijne plek voor wie rustig wil werken en een lekker ontbijt wil. Zarah zit vlakbij Nanluoguxiang en is een aanrader wanneer je een rustige plek zoekt nadat je door deze drukke straat bent gelopen. Helaas heeft mijn laptop wat kuren en duurde het lang voor ik écht aan de slag kon.

Cafe Zarah Beijing

De poezen zoeken deze maand de vreemdste plekken op om te liggen. Zo vond ik Ethel deze maand geregeld op een plankje boven de koelkast. Het zijn 3 flinke sprongen voor ze er is, maar dat deert haar niet. Sporty vond ik deze maand een paar keer in een oude, lege kattenbak. De bak stond een tijd buiten, bij de planten, maar heb ik onlangs naar binnen gehaald. Voor ik hem had kunnen opbergen had Sporty hem al in beslag genomen.

School begint weer & midherfstfestival

7 augustus begon ik weer met werken. Als team hadden we anderhalve week om onze lokalen in te richten, workshops te doen en de eerste ‘units’ voor te bereiden. De zaterdag voor school begon kwamen ouders en leerlingen naar school om kennis te maken met hun nieuwe leerkrachten en klasgenoten. Altijd leuk en spannend! Dit jaar geef ik één klas van 20 leerlingen les. Vorig jaar had ik 2 groepen van 14 en 16 leerlingen.
We begonnen de eerste week met regen waardoor we noodgedwongen binnen moesten blijven tijdens de pauze. Het bleek dat we maar weinig spullen hadden om binnen te spelen en dus mochten we als team nieuwe spullen kopen! Altijd leuk!

mid autumn festival

Dit schattige minizwaard maakte Miguel. Sinds kort is hij erg creatief bezig; hij heeft kleine zwaarden gemaakt en werkt nu aan een soort sprookjeshuis van karton en ijsstokjes. Het sprookjeshuis is nog niet af, maar ziet er al heel tof uit. Wanner het af is zal ik een foto delen.
Nog een paar weken en dan is de herfst al weer halverwege. In China wordt dat gevierd met het Mid Autumn Festival. De maan is dan op haar grootst. Families komen samen en eten maankoeken. Deze koeken zijn best bijzonder. Ze zijn prijzig en hebben vaak een heel bijzondere vulling!
Ik heb ooit een heleboel verschillende geproefd, dat kun je zien in de onderstaande film.

Back to school night – ouders in de klas

Back to School Night

Kort nadat de lessen begonnen waren, hadden we Back to School Night. Op deze avond komen ouders naar school om te ervaren wat hun kind zoal doet gedurende de dag. Persoonlijk vind ik het een leuke ervaring; ik zie wie de ouders zijn van mijn leerlingen, kom er achter wie er Engels spreekt en heb de kans om een band met ze op te bouwen. Ouders vinden het altijd érg leuk wanneer ik Chinees tegen ze begin te praten. Dit verbaast ze vaak op een positieve manier en schept meteen een band.

In de klas hebben we 2 weken lang vooral onze routines geoefend en ik heb mijn leerlingen verteld hoe onze lessen voor lezen en schrijven er uit gaan zien. Dit zijn we ook meteen gaan oefenen! Ik was erg onder de indruk van ze, ik vond ze heel zelfstandig, zeker in vergelijking met mijn groepen van vorig jaar.

China 70 jaar en work hard enough

Sinds kort staan deze hokjes langs de weg waar ik elke dag over fiets. De groene achtergrond is ook nieuw en ik heb geen idee waar het voor het is. Ik vermoed dat het met de aankomende verjaardag van China te maken heeft. Op 1 oktober is het namelijk 70 jaar geleden dat de Volksrepubliek van China werd opgericht en dat gaat groot gevierd worden.
In een restaurant bij mij in de straat (met héél lekkere noedels) hangen deze borden.

China 70 jaar

Mijn para-educator moest plots naar huis op vrijdag. De eerste weken / maanden gaat zij mee met mijn leerlingen wanneer ze gym, muziek, of ‘art’ hebben. Nu zij er niet was ging ik met ze mee naar gym. Lekker buiten werken en ondertussen mijn leerlingen observeren. Prima!
Hard genoeg gewerkt vandaag?

Vending machines in china

Vending machines zijn populair in China. Je kunt allerlei soorten vinden hier. Deze maand zag ik een hokje waar je in kunt en waarin je je haar en make-up (?) kunt doen! Handig? De andere twee stonden er naast, wat je er precies uit kunt krijgen was me niet helemaal duidelijk.

GoYvon leest

In augustus las ik beduidend minder dan in juli. In juli las ik veel, vooral tijdens de uren in de trein maakte ik heel wat meters. Nu ik weer aan het werk ben lukt het me minder om veel te lezen. Misschien moet ik mezelf als doel stellen om elke avond minstens een half uur te lezen?

Wildernis
Dat ik minder las in augustus blijkt; ik las alleen ‘Wildernis’ van Jane Harper uit via de zomerbibliotheek. Het was een boek waar ik even in moest komen. Het kostte me wat moeite om alle vrouwen in het verhaal uit elkaar te houden. Op het moment dat me dat gelukt was las ik het boek met een stuk meer plezier.

‘Is Alice hier? Heeft ze het gehaald? Is ze veilig? In de chaos, in het donker was het onmogelijk om te zeggen wie van de vier vrouwen dit riep. Later, toen alles erger werd, zou ieder van hen beweren dat zij het was geweest…’
Met enige tegenzin beginnen vijf vrouwen aan een zware, regenachtige trektocht. Slechts vier van hen bereiken de eindstreep. De tocht door het ruige achterland van Australië was bedoeld om de vijf collega’s uit hun kantoorbubbel te halen en zo meer kracht en teamgevoel te creëren.
Aaron Falk, agent bij de federale politie, is extra geïnteresseerd in de vermiste vrouw, Alice Russel. Ze is de klokkenluider in Falks onderzoek – en wist bepaalde geheimen. Over de firma waar ze werkte en over haar collega’s.
In plaats van over een trektocht met een hechte samenwerking als resultaat, krijgt Falk verhalen te horen over een tocht vol beschuldigingen, agressie en afbrokkelend vertrouwen. En hoe dieper hij in de verdwijningszaak duikt, hoe groter de gevaren lijken te worden…

Veel mensen waren erg enthousiast over het boek, ik matig. Het is een prima boek om te lezen en het plot heeft een verrassende wending. Toch zal het me niet lang bijblijven. Ik ben benieuwd of dit anders was geweest wanneer ik het boek in de oorspronkelijke taal, Engels, had gelezen.
Lijkt het boek jou wat? Het e-book kost slechts €4,99 bij Bol.

In september hoop ik Pachinko van Min Jee Lee te lezen en ik lees momenteel wat studieboeken, waaronder Great Habits, Great Readers. Mocht je benieuwd zijn welke andere boeken ik momenteel aan het lezen ben, volg me dan op GoodReads.

GoYvon op Instagram

Op Instagram was deze foto van mij voor de Tower Bridge het meest populair.

Zelf vind ik deze foto het leukst.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Yvonne (@goyvon) on

Wat brengt september?

September is de maand van mijn verjaardag, een lang weekend voor het Mid Autumn Festival en ongetwijfeld meer leuke dingen!

Hoe was jouw augustus?

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

3 thoughts on “Leven in China Maand 108 – terug naar school, poezen op vreemde plekken & föhns”

 1. Ik zal je ‘ns een volgverzoek sturen voor instagram, want volgens mij ben je daar vaker te vinden dan hier. 😉

  Maar leuk om alles weer even te lezen.

  1. Hoi Bianca,

   Wat een spannend avontuur gaan jullie tegemoet!
   Ik ben nooit écht naar China verhuisd. 9 jaar geleden kwam ik met een backpack hier naar toe en in de jaren heb ik meer spullen verzameld.
   Ik heb me wel meteen uitgeschreven.

   Hopelijk helpt dit!

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares