leven in china feature

Leven in China #8: cocktails, Koningsdag & kool

Was het je opgevallen dat er afgelopen week geen ‘Leven in China’ is verschenen? Elke week probeer ik op maandag foto’s van de afgelopen week te plaatsen, maar dat lukte afgelopen week niet. Donderdag (24-4) kreeg ik te horen dat ik in het weekend een training zou hebben van het IB en dat kon ik niet aan me voorbij laten gaan. Met Koningsdag op zaterdagavond was ik zondagavond compleet uitgeteld en viel ik als een blok in slaap. Daarom dus geen ‘leven in China’.

Cocktails, Koningsdag & kool

We bekijken het gewoon van de positieve kant: deze maandag lekker veel foto’s!

ontbijt in china

Winter of zomer; de Chinezen houden van hun pap in de ochtend. Er zijn verschillende smaken, waaronder eentje met red beans. Heel af en toe neem ik deze, best lekker!

kapotte usbstick

Zo zag mijn usb-stick er uit… Het groene deel en het stukje dat je in de computer steekt waren even daarvoor ook nog van elkaar lost geraakt. Ik raakte lichtelijk in paniek want er staan best wat belangrijke dingen op dat stickie! Gelukkig wist ik hem nog aan de praat te krijgen en alles op de computer te zetten.

water in China

Hier in China kun je geen water uit de kraan drinken, helaas. Je kunt het wel gebruiken om te koken (dan kook je de bacterien dood), maar wij gebruik drinkwater. Ons drinkwater bestellen we in grote (een soort van) jerrycans en dat wordt tot aan de deur gebracht. Sommige mensen in onze buurt halen het water zelf op, je haalt het dan uit zo’n machine. Je zet je jerrycan er onder en vullen maar!

luchtfilter

Sinds een paar weken hebben we op school air purifiers. Met de enorme luchtvervuiling hebben we die ook wel nodig! Ze staan altijd aan en als de kinderen gaan slapen moeten ze mee de slaapkamer in. Verder mogen we niet naar buiten wanneer de PM2.5 boven de 180 komt. Ramen en deuren moeten dan dicht blijven.

vervoer in china

Mensen gebruiken hier allerhande vervoersmiddelen om van A naar B te komen. Donderdag zag ik een karretje volgeladen met oude vrouwtjes. Helaas lukte het me niet om ze van voren te fotograferen.

slechte cocktail

Vrijdagavond na het werk moesten Miguel & ik allebei nog wat spulletjes halen bij de Alien Street Market (ik wilde wat oranje accessoires kopen) en daarna aten we bij Annie’s. Dit is een foto van de mojito die ik bestelde. Er zat maar weinig ijs is, geen limoen en weinig munt. Geen échte mojito dus.

kaasplankje

Als toetje namen we een kaasplankje. Mmmm, zó lekker!

IB Training

Zaterdag en zondag had ik een IB-training, de ‘making the PYP happen’ training om precies te zijn. Het IB is een internationale onderwijsinstantie die is gevestigd is in Genève en ze geven onder ander het IB-diploma af (dat gelijk staat aan het VWO). Mijn school doet hard haar best om IB-geaccrediteerd te worden en een echt PYP-school te worden. PYP staat voor Primary Years Programme en biedt onderwijs aan kinderen tot en met 6 jaar. Op een PYP-school leren kinderen vanuit inquiry, er zijn geen gestandaardiseerde testen en kinderen kunnen (tot op zeker hoogte) zelf bepalen wat ze willen leren. Ik vind het een goed concept en werk er graag mee (hoewel ik nog heel veel moet leren). Voor dat leren was de training; ik heb er veel van opgestoken en kan weer een stukje vooruit.

koningsdag

Zaterdagavond was het tijd voor het Koningsfeest. In vergelijking met vorig jaar vond ik het maar een matig feestje. Gelukkig konen we wel weer foto’s laten maken! De namen van de drankjes waren het ook net niet trouwens.

koningsdag

koningsdag

Op de linkerfoto staan Miguel & ik samen met Judith en haar vriend. Er hingen Nederlandse vlaggen als achtergrond, er waren lijsten en andere attributen. Genoeg om wat leuks van te maken! De jurk komt overigens van de H&M vandaan en haalde ik de avond er voor op. Het is een maxi dress en ik ben er heel blij mee! 🙂 Wat wel grappig is; het is een S. M & L waren voor mij te groot. Toen ik de S paste vroeg ik me af welke Chinese vrouw een L gaat passen als ik een S pas…

koningsdag

IB Training

Op zondag ging de wekker heel vroeg, zeker na het koningsfeest. Tijdens de training mochten we in kleine groepjes een toren bouwen. 20 ‘stokjes’ spaghetti, 1 meter tape, 1 meter draad en een spekje dat bovenop moest. Zo’n activiteit zou in een klas veel aspecten raken: bepaalde vaardigheden (communicatie), bepaalde houdingen (attitudes) zoals samenwerking en diverse ‘learner profiles’ zoals communicator en balanced. Als leerkracht assess je in tijdens zo’n activiteit je leerlingen en vanuit daar ga je verder.

Pekingeend

‘s Avonds at ik Pekingeend, samen met mijn oud-werkgever en oud-collega’s uit Shaoxing. Leuk om even bij te kletsen en lekker om weer eens Pekingeend te eten.

Chinees gerecht

Chinees gerecht

Kool & ijsbergsla voor lunch. Ik was van plan een ‘kool-serie’ te maken (we krijgen bijna dagelijks kool op school), maar dat ging dus niet. Het was blijkbaar gewokte ijsbergsla en geen kool. De sla was heel lekker trouwens!

kapper in China

Hier in China zijn ze dol op de kapper. Overal zie je kappers! Deze 4 spotte ik op de begane grond van het gebouw waar ik Chinese les heb. Ze zaten allemaal op minder dan 10 meter van elkaar af. In Nederland hebben we vooral kapsters, hier zijn het allemaal mannen die er werken.

sporty the cat

Sporty geniet er van wanneer ik haar borstel. Ik krijg amper de tijd haar rug te kammen. Zodra ze de borstel ziet en voelt draait ze zich op haar rug en moet ik haar buik borstelen. En daar wordt heel hard bij gespind.

gezonde groene smoothie

Eindelijk maakte ik weer eens een smoothie. Met spinazie, vers kokoswater en een banaan. Ik denk er sterk over om vanaf nu weer hier mee te ontbijten en dan overnight oats als lunch te gaan eten. Het is fijn dat ik gratis kan lunchen op school, maar ik vind het niet altijd even voedzaam. Daarnaast merk ik het ook aan mijn lichaam; de ochtenden zijn lang en na de lunch heb ik vaak een opgeblazen gevoel door de koolhydraten.

strawberry festival beijing

strawberry festival beijing

Vrijdag was een vrije dag (net als donderdag trouwens) en samen met Miguel en mijn lerares ging ik naar het Strawberry Music Festival. Een 3-daags muziekfestival met vooral Chinese artiesten en Chinees publiek. Er mocht geen drank (zowel non- als alcoholisch) mee het festivalterrein op, maar eten mocht wel. Lekker zitten in het gras, mensen kijken & muziek luisteren. Helaas was het weer nogal vreemd. Een paar keer leek het er op alsof het zou gaan noodweren, maar er kwam steeds niets van. ‘t Was een leuke dag en het festival was een stuk beter georganiseerd dan het Great Music Festival waar ik vorig jaar was.

huis in China

Zaterdag was het tijd om het huis te poetsen. Moet ook gebeuren, helaas.

groentesoep

Zaterdagavond kookte ik een groentesoepje als avondeten. Ik gooide een aantal groenten die we nog in de groentela hadden liggen bij elkaar, voegde een bouillonblokje en wat noodles toe en klaar!

engelse les geven in china

Zondagochtend mocht ik weer op school verschijnen. Vrijdag had ik vrij en omdat je in China nooit zomaar een vrije dag krijgt moest ik die vandaag inhalen. 1 Mei was op een donderdag en om 3 dagen aaneengesloten vrij te hebben kregen we de vrijdag ook vrij. Dat betekende wel dat we vandaag (ik schrijf dit zondagavond) moesten werken. Zo gaat het trouwens altijd hier; vrije dagen die geen nationale feestdag zijn moeten ingehaald worden.

vervoer in china

Rond half 1 verliet ik school. Afgelopen weekend had ik Chinese les ingepland, maar door de training moest ik die verzetten naar dit weekend. Dat betekende wel dat ik vandaag maar een halve dag werkte. Ik liep naar de metro en het lijkt er op alsof met de stijging van de temperatuur ook het aantal e-bikes toeneemt. Ze staan tot buiten de stallingen blokkeren de stoep.

mao

Na Chinese les (ik had 3 uur les) moest ik wat printen voor mijn lessen. In de copy-shop waar ik altijd kom hangen nog wat ‘mooie’ plaatjes.

chinees studeren

‘s Avonds studeerde ik ruim een uur. Ik deed luister- en grammatica-oefeningen. Er zijn nog best een aantal karakters die ik niet weet… Hopelijk gaat het goed komen!!

Dit waren mijn afgelopen twee weken. De komende week zal ik veel met mijn neus in de boeken zitten. Verder zal ik woensdag waarschijnlijk op huizenjacht gaan, net als aankomende zondag. Ons contract loopt af en de huurbaas wil zijn huis weer terug, dus helaas moeten wij op zoek naar iets anders. Dat moet voor de 23e gebeuren! *paniek*.
Dinsdag & donderdag heb ik gewoon Chinese les, zoals altijd en zaterdagmiddag heb ik mijn toets. Een niet zo heel spannende, maar best wel drukke week voor de boeg dus!

Wat zijn jouw plannen voor komende week?

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

5 thoughts on “Leven in China #8: cocktails, Koningsdag & kool”

 1. Wat weer een leuk overzicht! Ik blijf me soms verbazen over de verschillen, drinkwater is in veel andere landen ook vaak niet zo uit de kraan te drinken maar dat het met dat soort apparaten wordt geleverd, dat zie je natuurlik niet zo gauw. En ja, de luchtvervuiling lijkt me ook best wel een ding om daar steeds mee om te moeten gaan…

 2. Wat een drukke weken ! Hoeveel vakantiedagen heb je? Hebben jullie al een andere appartement gevonden intussen. Vreemd iets trouwens dat je zo snel een huis uit moet

  gr. Elise

  1. De laatste tijd heb ik het zeker druk!
   In totaal heb ik 15 vakantiedagen in een jaar. Daar zitten de Chinese feestdagen niet bij. Deze 15 dagen moet ik overigens wel splitsen in 10 en 5. Best weinig dus 🙁

   Gisteren zijn we op zoek geweest en we hebben twee gezien die we overwegen. Nu voor- en nadelen op een rijtje zetten.

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares