Leven in Beijing

Leven in China Maand #66 – Voorbereidingen voor Chinees Nieuwjaar & aapjes

leven in China

Door een falende VPN lukte het me niet om deze ‘Leven in China’ in te plannen voor afgelopen maandag. Vandaar dat hij nu verschijnt, net na mijn terugkomst uit Noord-Korea / de DPRK / Korea, zo u wilt. In deze ‘Leven in China’ een terugblik op de week voor het Chinees Nieuwjaar, inclusief een bezoek aan Beijing Centraal en aapjes.

Voorbereidingen voor Chinees Nieuwjaar & aapjes

reis naar Noord-Korea

♥ In deze eerste week van mijn vakantie besloot ik even langs het centraal station van Beijing te gaan om te zien hoe druk het er was. Het was er al redelijk druk, maar niet zo druk als ik had verwacht. Deze man wacht, samen met al zijn spullen, op het moment dat hij het station in kan gaan, klaar voor de reis naar huis. ♥ Als voorbereiding op mijn reis naar Noord-Korea pakte ik de Lonely Planet van Korea er bij. Me wat meer verdiepen in dit land voor vertrek kon geen kwaad. ♥

voorbereidingen

♥ Overal in de stad zie je dat het nieuwe jaar er aan komt. Er verschijnen mensen met wagentjes op de hoek van de straat die appels verkopen en mensen plakken versieringen naast deuren en poorten van appartementencomplexen. Het eerste deel van het Chinese woord voor appel (ping-guo) is homoniem met het woord voor vrede. Tijdens het nieuwjaar ontvangen en geven veel mensen een appel en wensen anderen zo een gelukkig en vredelievend nieuw jaar. ♥

voorbereidingen

♥ Het Chinees Nieuwjaar is voor de Chinezen zoals de kerstdagen voor ons zijn. Het is een belangrijke feestdag én er hoort eten bij. Veel eten. Je zag eerder al de dumplings voorbij komen, maar ook snacks zijn belangrijk. Dit kleine winkeltje had het behoorlijk druk met de verkoop van vers gepofte kastanjes en het roosteren van voldoende doppinda’s om aan de vraag te kunnen voldoen. Op het moment dat ik langsliep zag ik dat de doppinda’s net klaar waren en ik moest dan ook een zakje meenemen. Om je een idee te geven; ik betaalde (omgerekend) €1,34 voor iets meer dan een pond. ♥

Chinees geld

♥ Dit sloopwerk was eerder op de dag nog een restaurant… Alle inboedel stond op de stoep aan de overkant van het restaurant en sloopkranen waren fanatiek bezig dit populaire restaurant bij mij in de straat met de grond gelijk te maken. ♥ Voor de reis naar Korea werd geadviseerd om kleingeld mee te nemen, simpelweg omdat er niet altijd genoeg wisselgeld beschikbaar is. De weken voor vertrek legde ik kleingeld al steeds opzij, maar ik besloot bij de bank toch nog maar wat extra’s te halen. Mijn OCD-hartje werd er stiekem een beetje blij van; spiksplinternieuwe briefjes die op nummer lagen! ♥

aapjes

♥ Voor vertrek én voordat de copyshop haar deuren zou sluiten vanwege het nieuwjaar printte ik nog even snel het formulier uit dat we moeten invullen om ons voorgenomen huwelijk bij de gemeente Den Haag te melden. Wat kon heb ik ingevuld, maar ik moet bekennen dat ik sommige punten best onduidelijk / ingewikkeld vond. Daarbij is het formulier alleen in het Nederlands beschikbaar. Blijkbaar gaat men er vanuit dat de Nederlandse partner alles naar eerlijkheid vertaalt voor de niet-Nederlandse partner…  Verder legden we voor vertrek de fotograaf vast, kunnen we weer iets van ons lijstje afstrepen! ♥  Aapjes! Het jaar van de aap is begonnen en dat is goed te zien. Overal kon en kun je van alles kopen dat iets met apen te maken heeft. Van knuffels tot posters en van truien met aapprint tot notitieboekjes met apen erop. ♥

Nieuwe Week

Vandaag en het weekend ben ik nog vrij. Vanavond zal ik waarschijnlijk in de ‘Great Leap Brewery’ te vinden zijn voor een ‘after the trip’ meet up met wat mensen die afgelopen week ook in Korea waren. Morgen staat een bezoekje aan de Ikea gepland; ik wil lijsten kopen voor de posters en het schilderijtje dat we uit Korea hebben meegenomen.
Vanaf maandag begint de werkweek weer, waar ik naar uitkijk. Vanaf maandag heb ik twee extra leerlingen en ga ik flink aan de slag met routines en regelmaat in de klas. Tijdens de twee weken dat ik heb gewerkt, merkte ik dat de kinderen dat echt nodig hebben! Verder heb ik nog geen plannen, behalve het schrijven van plogs van mijn reis afgelopen week!

Deze blog bevat een affiliatelink.
Check mijn disclaimer voor meer info.

You Might Also Like

1 Comment

 • Yvonne
  Reply
  kliefje
  12 February, 2016 at 7:45 AM

  Fijn dat je er weer bent! Ik miste je op WF 😉
  En ik ben benieuwd naar je Korea verhalen. Niet echt een land waar ik zelf naar toe zou willen nl…

 • Reacties zijn welkom! Bedankt!

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Shares