leven in china

Leven in China Maand #64 – Sinterklaas, ziekenhuis & smog

De laatste maand van het jaar is al weer aangebroken. Een maand waar ik niet perse heel erg naar uitkijk. Afgelopen week lag Beijing onder een dikke laag smog, bezocht ik het ziekenhuis en vierde ik Sinterklaas met vrienden. Dat waren mijn hoogtepunten van afgelopen week en ik deel ze in aflevering 64 van ‘Leven in China’.

Sinterklaas, ziekenhuis & smog

smog in peking

♥ Op sommige dagen is het drama dat ‘verkeer’ heet hier extra groot. Ongeacht het feit of er ruimte is om een kruispunt over te steken of niet, als het verkeerslicht op groen staat, dan gá je hier gewoon. Met als resultaat dit soort situaties waarin niemand ook nog maar een kant op kan. Alles staat dan compleet vast. ♥ Afgelopen week kreeg ik berichtjes uit Nederland; of ik het nog uithield met de smog. De smog was zó ernstig dat het in Nederland op het nieuws was (en in tal van andere landen). ♥

smog in peking

♥ Mijn trouwe volgers weten inmiddels hoe het er uit ziet wanneer er smog hangt in Beijing. Voor mijn nieuwe volgers (hoi, welkom!) hier twee plaatjes om een beeld te geven. Ik geloof dat ik het zelf nog niet eerder zo erg heb gezien. ♥ Zelf een Star Wars-masker als deze helpt dan niet meer. Helaas. Wanneer ik te lang buiten ben (bijvoorbeeld wanneer ik op de bus wacht) krijg ik last van mijn keel en begint mijn hoofd pijn te doen. Op Twitter kreeg ik de vraag of de smog een reden zou zijn om Beijing te verlaten; uiteindelijk wel. Mocht je daar ook benieuwd naar zijn (mijn ervaringen en ideeën over smog en het wonen daarin), laat het m weten, dan kan ik er wellicht een aparte blog aan wijden. ♥

doen in Hainan

♥ Deze foto kwam ik tegen op WeChat en ik moest er oprecht om lachen. We konden hier in Beijing wel wat gebeden voor schonere lucht gebruiken. ♥ Afgelopen week kwam mijn tweede blog over Hainan online met daarin de leukste dingen om te doen in Hainan. Er komt nog een blog aan met daarin al het geweldige eten dat ik in Hainan at en in het nieuwe jaar ga ik met de vlogs aan de slag. ♥

ziekenhuis

♥ Vrijdagochtend bracht ik een bezoek aan het ziekenhuis. Niet voor mezelf, maar ik ging met Miguel mee als vertaler. Hij had een fikse voedselvergiftiging opgelopen en de medicijnen die hij bij de apotheek had gehaald hielpen niet voldoende, dus op naar het ziekenhuis voor wat sterkers. Een ziekenhuisbezoek is hier overigens een avontuur op zich en niet te vergelijken met Nederland. Wellicht ook leuk blogmateriaal? ♥ Mmm, pad thai! Het water loopt me alweer in de mond bij het zien van deze foto. Dit is mogelijk de lekkerste pad thai die ik ooit at. Ik at hem vorig jaar, tijdens mijn reis naar Bangkok. ♥

trouwen in amerika

♥ Op Instagram deelde ik deze foto van het Terracottaleger in Xi’an. Ik bezocht het leger in 2011, en sindsdien is het behoorlijk uitgebreid. Het is een enorm indrukwekkend gezicht op zoveel ‘militairen’ bij elkaar te zien en je te realiseren dan deze allemaal gebouwd zijn voor en door een keizer. ♥ Mijn blog over de verschillen tussen trouwen in Amerika en trouwen in Nederland werd deze week het meest gelezen. Blijkbaar vinden jullie dit soort persoonlijke updates leuker om te lezen dan mijn reisverhalen en -tips. Stiekem wist ik al wel dat de persoonlijke blogs beter gelezen worden, maar misschien moet ik toch eens gaan denken over een wat andere invulling van mijn site. Past mooi bij mijn wens voor een nieuwe lay-out.
Zodra we weer wat meer geregeld hebben komt er een nieuwe update. ♥

sinterklaas in peking

♥ Zaterdag vierde ik, samen met vrienden, Sinterklaas. De meeste vrienden kenden Sinterklaas nog niet en waren erg nieuwsgierig naar wat voor feest het is. Na wat uitleg over Turkije, zwarte Piet, cadeau’s en visuele ondersteuning in de vorm van ‘Alles is Liefde’ werd het duidelijk en wat iedereen meteen enthousiast.
We begonnen de avond met eten, niet onbelangrijk. Iedereen had wat meegebracht en zodoende stond er een hele tafel vol lekkers. Zelf zorgde ik voor de chicken wings, pepernoten (zelfgemaakt, niet op de foto) en zelfgemaakte glühwein. Na het eten was het tijd voor het dobbelspel, wat er fanatiek aan toe ging. Een paar cadeaus waren erg geliefd en er werd nog net niet om gevochten 😉 ♥

Nieuwe week

Naar de komende week kijk ik niet heel erg uit om eerlijk te zijn. Zondag is het een jaar geleden dat mijn vader overleed en de dagen daar voorafgaand aan zijn niet leuk, net zo min als de dag zelf. Mijn hoofd kan soms niet zo goed overweg met het begrip ‘tijd’; de ene keer denk ik dat er ‘al’ een jaar voorbij is, om een half uur later te bedenken dat het nog maar een jaar geleden is. Ik was graag bij mijn familie geweest nu, maar helaas gaat dat niet…
Gelukkig heb ik Miguel hier, dat helpt.

Ondanks dat ga ik dinsdag eten bij een kleine bierbrouwerij. Een vriend gaat Indiaas koken daar en zijn eten is zó lekker, dat kon ik niet overslaan. Verder zijn er dit weekend heel veel kerstmarkten in de stad, ik denk dat ik er zaterdag maar eentje ga bezoeken.

Dit was mijn week! Je kunt me, voor meer updates, ook volgen op Instagram voor foto’s, Facebook voor de blogupdates en interessante verhalen van anderen of op Twitter. Leuk als ik je daar zie!

Hoe was jullie week en wat zijn jullie plannen voor de nieuwe week?

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

11 thoughts on “Leven in China Maand #64 – Sinterklaas, ziekenhuis & smog”

 1. Ja, hier was die smog ook volop in het nieuws, dus ik heb zeker ook aan jou gedacht 😉 Ik zou het met veel plezier lezen als je er een afzonderlijke blog aan zou wijden, al denk ik niet dat ik er echt blij van zou worden 😉 Ze zouden die verwarming beter eens wat lager zetten 😉 In Rusland hebben ze hetzelfde systeem waarbij je de temperatuur niet kan regelen en alles ongelooflijk warm is!

  1. Verwarming lager, minder fabriek om de stad heen en niet alle meneertjes die voor overheidsdiensten werken een auto met chauffeur geven. Ik las net dat dat 30% in auto’s scheelt!!
   Er is nu officieel een rood alarm uitgegaan, voor de eerste keer ooit, omdat de smog al weer terug is.

 2. Pfff.. Echt niet normaal met die vieze smog daar zeg! Gelukkig heb je wel een heel charmant masker daarvoor 😉 Zo leuk dat jullie in Peking sinterklaas hebben gevierd. Lekker de Nederlandse tradities erin houden inderdaad!
  Heel veel sterkte de komende periode meid!

  1. Nee, het is ook niet normaal. Zó vies! En zojuist heeft de regering voor het eerst ooit een rood smogalarm afgegeven, dus het wordt de komende dagen nóg erger…. 🙁

 3. Aaah, ik las dat er een code rood voor de smog is afgegeven en moest meteen aan je denken! Heftig hoor, kan me voorstellen dat je daar niet echt gelukkig of gezond van wordt :/ En sterkte de komende week, niet fijn dat je niet bij je familie kunt zien. Digitale knuffel! <3

 4. Ja joh de smog was zelfs in Colombia op het nieuws! Leuk trouwens dat ook jij Sinterklaas gevierd hebt! Alles is Liefde heb ook ik al eerder met een collega gekeken, echt heel leuk!

  1. Ja, er zijn zeker veel verschillen. Op veel vlakken. Om te beginnen kent men hier geen huisartsen zoals we die in Nederland kennen.
   Ga het blogje tikken!

 5. Ja hoor de smog daar is wereldnieuws geworden. Maar het lijkt me inderdaad geen pretje als je naar buiten moet. Ik hoop dat Miguel ondertussen wat meer aan het opknappen is. En ik wens je veel sterkte toe deze maand!

 6. Jeetje, dat het alweer een jaar geleden is dat je vader overleed… Naar, zo’n overlijdensdag 🙁 Ben je hem wat redelijk door gekomen? Fijn dat je gesteund wordt door Miguel, dat doet erg veel goeds. Mijn band met Jan is ook zoveel sterker geworden. Veel sterkte lieve Yvon! X

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares