taipei tempel

Leven in China maand 110 – Taipei en Harvest Festival

Ik kan het nauwelijks geloven, maar het is toch echt zo; 2019 heeft nog maar 2 maanden over. Het lijkt nog maar zo kort geleden dat een nieuw, vers jaar voor de deur stond. Nu zijn er nog maar 60 dagen over… Oktober ging snel, met een reis naar Taipei, Harvest Festival op mijn school, een Pizza Festival met vrienden en de extra taken die ik op mijn werk doe.

Een week naar Taiwan

De maand begon met een toffe vakantie naar Taipei, Taiwan. Taiwan is een plek die al heel lang op mijn wensenlijstje stond en begin september werd duidelijk dat die wens in vervulling ging. Een week lang genoot ik van het heerlijke eten, talloze milk teas, de prachtige stad met haar vele parken en het warme weer.
Ik heb vooral veel van de stad gezien en slechts één dagtrip gemaakt. Dit kwam vooral vanwege een typhoon die langs kwam razen op het moment dat ik op het eiland was. Het geluk was dat ik op de dag van de typhoon in een hot spring wijk zat en dus lekker in de hot spring in mijn hotelkamer kon zitten.

doen in Taipei

De hoogtepunten van de reis waren de verschillende night markets, de milk tea en de mooie uitzichten over de stad. Ik heb veel gevlogd tijdens de reis en de eerste video komt over een week, als het goed is, online. De eerste blog zal even op zich laten wachten; eerst wil ik alle blogs over de Trans Mongolië Express afschrijven.

doen in taipei

Harvest Festival

Een festival waar ik al eens eerder over schreef; in 2017 noemde ik dit Harvest Festival ook in een ‘Leven in China’ artikel. Het festival wordt nog steeds georganiseerd en was ook dit jaar een succes. Er waren allerlei activiteiten en dit keer hadden we ook live muziek, zó leuk!

We konden niet laten zien wat we geoogst hadden, want dat hadden we op school al opgegeten! Gelukkig zijn er wel foto’s van. Deze groenten groeien allemaal in onze schooltuin waar we groenten en fruit groeien én ons restafval composteren.

oogst van schooltuin

Pizza Festival

Het Pizza Festival vond in hetzelfde weekend als het Harvest Festival plaats en bezocht ik met mijn ‘festival vrienden’. Ik bedenk me nu om ze zo te noemen, want de mensen met wie ik op het Pizza Festival was zie ik eigenlijk alleen maar tijdens festivals hier in Beijing. De hoeveelheid verschillende pizza’s viel een beetje tegen, maar er waren gelukkig twee plekken met héél goede pizza, dus het was eigenlijk niet zo erg dat er maar weinig kramen waren.

Pizza Festival Beijing
De baozza pizza is gebaseerd op de ontbijt baozi.

Werk – school

Buiten de bovenste 3 dingen deed ik in oktober eerlijk gezegd niet zo veel en dat kwam voornamelijk doordat ik afgelopen weekend (en week) ziek was en omdat ik best druk ben met mijn werk.

Op school werkten mijn leerlingen aan de huizen die ze moesten bouwen als summative assessment aan het eind van de unit. Het was een heerlijke rommel in mijn lokaal, maar er hard gebouwd aan huizen. Deze week maakten een aantal leerlingen een filmpje waarin ze, op (redelijk) ware grootte, naast hun huis staan en uitleggen waarom ze bepaalde keuzes hebben gemaakt. Dit deden we met een speciale green screen app. Het resultaat is echt super tof geworden en was helemaal niet slecht voor een eerste keer!

Daarnaast probeer ik dit schooljaar leerkrachten te motiveren om meer technologie te gebruiken in hun lessen. Ik gebruik zelf graag technologie in mijn klas (en thuis) en vind het leuk (en noodzakelijk) om mijn leerlingen daar mee in aanraking te laten komen. Mijn ambitie om leerkrachten te helpen heb ik een tijd geleden uitgesproken en beetje bij beetje help ik collega’s.
Eerder deze maand gaf ik een Seesaw training aan de nieuwe buitenlandse leerkrachten én aan onze nieuwe Chinese leerkrachten. Heel leuk om te doen en om leerkrachten te motiveren deze app meer te gebruiken in hun klas. Toegegeven; de tweede training was wel wat lastiger omdat ik niet altijd even goed uit mijn (Chinese) woorden wist te komen.
Wat ik erg leuk vind om te merken, is dat sommige van mijn collega’s nu al (ik doe sinds een week of 6 meer met tech) merken dat ik deze taken en rol op me heb genomen én dat sommigen naar mijn toe komen voor hulp!

Verder ben ik dit jaar, tot nu toe, erg blij met mijn groep leerlingen én met mijn team. Mijn leerlingen zijn aardig voor elkaar, behulpzaam, en spreken vrij goed Engels, waardoor het lesgeven een stuk leuker en makkelijker gaat.

GoYvon leest

Het lijkt wel of het lezen me niet echt gegund is… In september kocht ik 2 nieuwe boeken die ik tijdens mijn vakantie in Taipei wilde gaan lezen, maar helaas ging dat niet door. Op dag 3 van de vakantie besloot mijn Kindle (dit is een vergelijkbare) de geest te geven. Een groot deel van mijn scherm bleef namelijk wit. Erg onhandig als je wilt lezen en een complete strook valt weg. Hoewel het vrij rampzalig was en ik heel erg baalde was het geen schokkend gebeuren (lees: ik had het al veel eerder verwacht); ik kocht mijn Kindle namelijk in 2012 en heb hem sindsdien best intensief gebruikt. 7 jaar is geen slechte score.
Gelukkig kwam ik erachter dat Kindle ook een app heeft en zo kon ik doorlezen in A Pail of Oysters. Een week na de reis las ik het uit en ik moet zeggen dat het een interessant boek was om te lezen. Het is een wat ouder boek en het verhaal verloopt wat langzaam, maar ik vond het interessant om meer te lezen over het leven op Taiwan in de jaren van de Witte Terreur (van 1949 tot 1987). Een aanrader voor wie geïnteresseerd is in hoe het leven in Taipei was tijdens deze periode.

Inmiddels ben ik begonnen in Ghost Month (dat zich ook in Taipei afspeelt) en in Bronze and Sunflower. Ghost Month noemde ik vorige maand al, Bronze en Sunflower is nieuw op de lijst. Onze bibliothecaris op school raadde het me aan.

Sunflower is an only child, and when her father is sent to the rural Cadre School, she has to go with him. Her father is an established artist from the city and finds his new life of physical labor and endless meetings exhausting. Sunflower is lonely and longs to play with the local children in the village across the river. When her father tragically drowns, Sunflower is taken in by the poorest family in the village, a family with a son named Bronze. Until Sunflower joins his family, Bronze was an only child, too, and hasn’t spoken a word since he was traumatized by a terrible fire. Bronze and Sunflower become inseparable, understanding each other as only the closest friends can. Translated from Mandarin, the story meanders gracefully through the challenges that face the family, creating a timeless story of the trials of poverty and the power of love and loyalty to overcome hardship.

In november heb ik hopelijk tijd om deze boeken te uit te lezen.

GoYvon op Instagram / YouTube

Op Instagram plaatste ik nagenoeg geen enkele foto. Het is altijd zo’n genoeg met het internet een een VPN die ik aan moet zetten… Jammer, want ik heb nog genoeg foto’s van Rusland, Mongolië, Tianjin en Taipei die ik kan delen!
Op YouTube was ik iets actiever; daar deelde ik in oktober 2 video’s. De eerste heb je wellicht al gezien, want dat is de vlog van mijn dagtrip naar Tianjin. De andere video is er eentje die ik in het voorjaar van dit jaar filmde, tijdens mijn reis voor China Daily naar Tongxiang en Wuzhen. Ik reisde toen eerste klas met de trein van Beijing naar Tongxiang en dat was nét iets anders dan tweede klas.

Mocht je je nog niet geabonneerd hebben, dan raad ik je aan om dat snel te doen! Op mijn YouTube kanaal zie je over het algemeen wat recentere ervaringen dan hier. Daarbij zou ik het echt heel tof vinden om dit weekend eindelijk een mijlpaal te bereiken. Ik hoef nog maar een paar abonnees om de 2000 te halen!

Volg me op YouTube

Wat brengt november?

Er staat iets leuks te gebeuren in november, maar helaas kan ik daar nog niets over zeggen. #secrettrip Ik ga sowieso foto’s maken en er over schrijven, maar dat kan pas in het voorjaar vrees ik…
In november is het ook Thanksgiving en waarschijnlijk zal ik dat ook dit jaar weer vieren. Hoe en waar dat weet ik nog niet. Meestal nemen Miguel en ik dat besluit pas op het laatste moment.
Deze maand heb ik ook oudergesprekken, want toch altijd weer veel werk is. Gelukkig heb ik dit jaar slechts 20 gesprekken in plaats van de 36 die ik er afgelopen jaar had. Wat ook prettig is, is dat onze gesprekken ‘s middags zijn (van 4 tot 5) en op vrijdag de hele dag.

Hoe was jouw oktober? En wat zijn je plannen voor november?

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

One thought on “Leven in China maand 110 – Taipei en Harvest Festival”

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares