Leven in Beijing

Leven in China Maand #65 – WIDM, koud & het jaar van de aap

leven in china

Mijn eerste volle werkweek zit er op! Deze week werk ik een weekje en dan heb ik al weer twee weken vrij voor het Chinees Nieuwjaar. Maar voor ik daar op vooruitblik eerst een terugblik op afgelopen week. Een week met veel indrukken, tv kijken en een toffe les.

Leven in China: WIDM, koud & het jaar van de aap

De week is voorbij gevlogen! De eerste volle werkweek zit er op en die was intensief! Ik deed zoveel indrukken op, kreeg veel te verwerken en probeer mijn draai in de klas te vinden. Gelukkig heb ik tot nu toe een erg leuke klas en heel aardige en behulpzame collega’s, dat is scheelt een hoop. Hoewel ik elke dag op school was en niet heel veel spannends heb gedaan heb ik tóch geprobeerd wat meer foto’s te maken.

WIDM

Nu ik elke dag ongeveer een uur heen en een uur terug in de metro zit heb ik veel tijd om te lezen. Momenteel lees ik één van de laatste boeken van de ‘Harry Hole’ serie, ‘Politie’. Het begin was nogal vreemd en ongeloofwaardig, maar inmiddels leest het boek weer als een trein. Ik ben nu halverwege en ben érg benieuwd naar de rest!
Lang leve de VPN! Daarmee kan ik niet alleen op Facebook, Twitter en gmail, maar ik kan er ook uitzendingen mee terugkijken. Afgelopen week kroop ik een avondje onder de dekens en keek met een kop thee Wie is de Mol? terug. Vanochtend (zondag) heb ik de laatste aflevering terug gekeken, nu een hele week wachten op de volgende aflevering!

jaar van de aap

Het feit dat ik nu werk en lange dagen maken is niet alleen voor mij wennen, ook deze kleine moet er aan wennen. Afgelopen jaar was ik best vaak thuis en was er vaak wel iemand die haar even kwam aaien of met haar wilde spelen. Nu ik ook werk is ze de hele dag alleen thuis; van 7 tot 6. Behoorlijk lang! Het liefst zouden we haar een maatje vinden, maar dat is gewoon écht niet praktisch.
Het jaar zit er hier in China bijna op; nog een kleine 2 weken. Overal worden voorbereidingen getroffen. De school werd versierd met lantaarns, ik zie in veel winkels de hong bao liggen, en in de metro neemt het aantal mensen dat een koffer bij zich heeft flink toe.

jaar van de aap

Als leerkracht kan ik kennis overbrengen op mijn leerlingen, maar wat nou als ik ze help die kennis zelf ergens te vinden? En wat als ik ze zelf laat bepalen wat ze willen leren? Met filmpjes, boeken en foto’s riep ik vragen bij de kinderen op die ze op de ‘wonder wall’ deelden. We sorteerden de vragen in groepen én besloten wie welke vragen zou gaan beantwoorden. Deze week gaan de groepjes op zoek naar de antwoorden op hun vragen. Dit gaan ze doen door mensen te interviewen, internet te gebruiken en door boeken te lezen.
Voor veel mensen is dit dé tijd van het jaar om naar huis te gaan. Mensen zijn langer vrij en hebben nu de kans om naar familie te gaan. Ik in de metro dan ook overal mensen met koffers.

amerikaanse jus

Bij jus denk ik aan de bruine jus die je over je aardappels doet. Ik was dan ook erg verbaasd toen Miguel zei jus te gaan maken en me deze witte jus voorschotelde. Deze Amerikaanse ‘gravy’ eet men ‘s ochtends bij de biscuits, naar het schijnt. Het was wel oké, maar doe mij maar gewoon een kuiltje in mijn stamppot met daarin wat bruine jus.
Al wachtend op de bus die me naar de metro moest brengen maakte ik deze foto. De school waar ik werk bevindt zich buiten de 5e ringweg en dan ben je in principe op het platteland. Best vreemd; ik ben op school nog altijd in Beijing, maar tegelijkertijd ook op het platteland.

street art in Beijing

Zondag gaf ik nog één keer les aan een klein groepje kinderen. Onderweg, de kou trotserend, zag ik deze street art. Ondanks dat het niet helemaal mijn stijl is, vond ik het super cool! Dit soort dingen zie je bijna niet in Beijing, vooral omdat het altijd meteen verwijderd wordt. Deze werken gelukkig niet!

Nieuwe week

In deze nieuwe week mag ik weer gaan werken. Hopelijk zal alles deze week wat soepeler gaan (ben ik wat minder moe aan het eind van de dag) en heb ik tijd om wat toetsen af te nemen bij leerlingen. Op vrijdagochtend vieren we Chinees Nieuwjaar op school met allerlei activiteiten. ‘s Middags is er een lunch voor de leerkracht en om 2 uur begint de vakantie. Voor het weekend hebben vrienden ons uitgenodigd voor hun ‘bao-party’. Een feestje waarbij iedereen een ‘ingepakt’ gerecht meeneemt én een fout cadeautje.

Dit was mijn week! Je kunt me, voor meer updates, ook volgen op Instagram voor foto’s, Facebook voor de blogupdates en interessante verhalen van anderen of op Twitter. Leuk als ik je daar zie!

Fijne week!

You Might Also Like

9 Comments

 • Yvonne
  Reply
  kliefje
  25 January, 2016 at 6:55 AM

  Ehm nee, die gravy ziet er niet heel smakelijk uit 😉

  Fijne week lieve Y!

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   25 January, 2016 at 1:30 PM

   Dank je, jij ook!

 • Yvonne
  Reply
  Marijke
  25 January, 2016 at 8:22 AM

  Die wonder wall is super leuk gedaan! Zo’n eerste week lijkt me wel super spannend. Ik moet sinds begin dit jaar ook een uur pendelen en dat is hier toch ook flink wennen. Ik onderneem ‘s avonds ook niet zoveel meer omdat ik zo moe ben. Hopelijk is het snel over… Ook voor jou!

 • Yvonne
  Reply
  Philippine
  25 January, 2016 at 9:35 AM

  Mijn vragen worden meteen beantwoord in deze blog! Leuk, succes weer komende week!

 • Yvonne
  Reply
  Mammalien
  25 January, 2016 at 1:21 PM

  Is de bao party Chinees?

  Mooie art ja.

 • Yvonne
  Reply
  Bart
  25 January, 2016 at 1:24 PM

  Dus vanaf volgende week zou het mijn jaar moeten gaan worden?
  Hmmmm, dat zet mij wel aan het denken. Ons Westerse nieuwe jaar is niet zo heel goed begonnen namelijk. Dus als de Oosterse mijn jaar moet gaan worden……… dan moet er toch wel iets moois gaan gebeuren om dat te compenseren.

  Heerlijk hoor die updates! Alsof we wekelijks in vogelvlucht op je schouder mee reizen! Top!

 • Yvonne
  Reply
  Kim
  25 January, 2016 at 3:36 PM

  Brrr dat zou ik ook niet hoeven haha. Al zou ik het natuurlijk wel proberen. Kom maar op met die stamppot met jus 😉

 • Yvonne
  Reply
  Jessica
  1 February, 2016 at 12:40 PM

  Wat fijn dat je alsnog WIDM kunt terugkijken, VPN is inderdaad geniaal! 🙂 Ik vroeg me trouwens af: wat doen jullie straks met jullie kat als jullie naar Nederland komen? Ik kwam via via een goede site tegen, Trustedhousesitters, en daar kun je in contact komen met reizigers die op je huis en huisdieren passen terwijl je weg bent. Misschien iets voor jullie? 😉

  • Yvonne
   Reply
   Yvonne
   1 February, 2016 at 12:42 PM

   Over de kat hebben we nog niet nagedacht… Er is iemand die een tijd geleden aanbood op te passen (in het algemeen), maar wie weet is de site die jij noemt ook wel geschikt. Zal me er eens in verdiepen!
   Heb overigens net op je berichtje op Google+ gereageerd.

  Reacties zijn welkom! Bedankt!

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Shares