Het hilarische verhaal van mijn verhuizing in China (+ video)

Zoals je weet zijn Miguel en ik onlangs verhuisd. Een verhuizing in China is in niets te vergelijken met een verhuizing in Nederland. Sowieso is wonen in China niet te vergelijken met wonen in Nederland. de cultuurverschillen zijn immers enorm!

Verhuizing in China

verhuizing in China

Korte termijn planning

In Nederland bereid je je maandenlang voor op een verhuizing en dien je honderden dingen vooraf te regelen. Je wordt geacht tientallen adreswijzigingen door te geven, een verhuisbedrijf moet je weken van te voren regelen en dan heb ik het nog niet eens over hoe lang van te voren je op zoek moet gaan naar een nieuw (huur)huis.
Niets van dat alles hier in China. Een verhuizing in China regel je een week of beter, een paar dagen van tevoren. En dat niet alleen ook een woning kun je best een paar dagen of een week voor de verhuisdatum krijgen. Wij tekenden het huurcontract voor onze nieuwe woning op 26 april en op 19 mei verliep het contract van ons oude appartement. We wisten ook pas dat weekend in april dat we een nieuwe woning wilden / moesten gaan zoeken. Eerder had de tussenpersoon ons nog niet kunnen vertellen of we zouden kunnen blijven of niet.

verhuizing in China
De woonkamer.

Best een beetje trots

We konden wel blijven in ons appartement, maar de huur zou behoorlijk omhoog gaan. Nu ik naar school ga en studeer kunnen we dat ons niet veroorloven. En niet alleen dat, we willen simpelweg ook niet zoveel geld neerleggen voor een huurhuis. Op zoek naar een andere woning dus! Gelukkig ging dat heel makkelijk; op een zaterdagmorgen bekeken we 3 woningen en na alle drie gezien te hebben kozen we diezelfde ochtend een appartement uit. Ja, we besloten snel, maar dat moet hier ook, want anders is de woning die je wilde weg (sprak zij uit ervaring).
Ik discussieerde heel wat af met ‘Wo ai wo jia’, een bemiddelingsbedrijf hier in Beijing. In het Chinees. En daar ben ik best wel trots op. Ik overlegde met onze contactpersoon over wat voor woning we wilden en regelde dat we een contract voor 2 jaar konden tekenen. Daarnaast regelde ik per telefoon zelf de verhuiswagen. Nog zoiets wat ik een paar jaar geleden nooit voor gedacht had te kunnen.

Een verhuizing in China kent geen regels

Zoals ik net al schreef; bij een verhuizing in China bel je een aantal dagen voor de verhuizing het verhuisbedrijf op om te zeggen dat je ze nodig hebt. Niks geen maanden vooraf, geen papieren die ingevuld moeten worden of andere moeilijke dingen. Nee, gewoon een simpel belletje.
Dat belletje resulteerde er in dat, op de dag van de verhuizing, een vrachtwagen met drie mannen voor onze deur stond, op het afgesproken tijdstip. De ARBO in Nederland zou heel wat problemen hebben gehad met de manier van verhuizen, hier was het vooral effectief. In een uurtje tijd was alles van A naar B verhuisd.
Tijdens de verhuizing had ik mijn videocamera bij de hand en nadien maakte ik het volgende filmpje. Deze beelden zeggen waarschijnlijk veel meer dan mijn woorden.

Je ziet het; dozen worden op de rug gedragen en als er een vervoersmiddel in de weg staat wordt dat gewoon even opgetild en aan de kant gezet. Handig!

Ik heb nog meer beeldmateriaal, onder andere van het schoonmaken en verven, én beelden van hoe ontzettend vies het hier in huis was. Wil je die ook zien in een soort van timelapse, laat het dan vooral weten, dan maak ik ook daar een filmpje van.

Published by

Yvonne

Yvonne woont en werkt sinds 2010 in China. Op GoYvon deelt ze tips over reizen en werken in China. Daarnaast schrijft ze tevens over de reizen naar andere landen die ze maakt. Yvonne werkt momenteel als PYP leerkracht op een internationale school.

26 thoughts on “Het hilarische verhaal van mijn verhuizing in China (+ video)”

 1. Dat filmpje!!! Hilarisch is het goede woord hier… Ik hoop dan weer dat er geen breekbare spullen in die dozen zaten.. Haha… En jeetje een week van tevoren.. Ja dat is met recht wel echt heel erg anders als hier. Nu wonen wij alweer bijna 20 jaar in dit huis en manlief is nogal honkvast dus verhuizen niet zijn favoriete bezigheid… Gefeliciteerd met je nieuwe huisje!

 2. Wat leuk dat je het gefilmd hebt! En inderdaad: de beelden zeggen meer dan woorden. Ook het parkeren van een tuktuk biedt nieuwe mogelijkheden. Veel plezier in jullie nieuwe huis!

 3. Heel erg leuk je filmpje! Voor mij herkenbaar hoe dat er hier in China aan toe gaat, maar daarom zeker niet minder leuk! Jullie nieuwe woonkamer ziet er mooi uit. Ben nu wel heel erg nieuwsgierig hoe vies het was.

 4. Haha, als ik nog eens ga verhuizen dan huur ik een paar van die chineze in. Wat kunnen die tillen zeg, wow!

  En dat efficiente, daar houd ik wel van. Hoewel ik het minder leuk vind als me zomaar kort tevoren de huur wordt opgezegd…

 5. Grappig op het filmpje een blauwe zak ‘BPost Belgium’ te zien. Heel bekend voor ons, mijn man heeft er nog gewerkt 🙂
  Groetjes uit België!
  Jan & Terry (en hun 2 kinderen uit China, vandaar dat wij het dagelijks leven daar graag volgen)

 6. Veel geluk in jullie nieuwe huis en een bijzonder filmpje. Ik wil en wel en niet zien hoe vies het was, dus wat doen we daar nu weer mee?

 7. Hahaha ik heb erg gelachen om je filmpje! Fijn zeg, die no nonsense manier van werken. Niet lullen maar poetsen! Leuk om iets van het leven daar mee te krijgen. En knap dat je al in het Chinees durft te praten, heel stoer!

 8. Verhuizen in andere landen kan idd heel anders, maar dit gaat wel heel erg efficiënt. Leuk dat je het gefilmd hebt. Veel plezier in jullie nieuwe appartement!

 9. Mijn god leken wel pakezels met alles op hun rug hahaha. Wel leuk om te zien! Veel geluk in jullie nieuwe woning!!!

Reacties zijn welkom! Bedankt!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares